«اشرف غنی طرح هفت مادهای صلح با طالبان ارائه میدهد»
گفته میشود براساس طرح رئیسجمهوری افغانستان، باید قبل از مذاکرات مستقیم بین طرفهای افغان، طالبان با آتشبس موافقت کنند. همچنین آمریکا و ناتو باید نیروهای خود را از افغانستان خارج کنند.
براساس طرح تازه محمد اشرف غنی برای صلح با طالبان که رسانههای افغانستان از آن خبر دادهاند، ظاهراً قبل از مذاکرات مستقیم بین طرفهای افغان، طالبان باید با آتشبس موافقت کنند و آمریکا و ناتو نیروهای خود را از افغانستان خارج کنند.
"Geneva Conference on Afghanistan"by UN Geneva is licensed under CC BY-NC-ND 2.0
شبکه طلوعنیوز افغانستان از طرح هفت مادهای اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان برای دستیابی به صلح با طالبان خبر داده است.
براساس این گزارش، این طرح صلح بر سه بخش متمرکز است. بخش نخست آن را مذاکره با آمریکا، طالبان و پاکستان دربر میگیرد. در بخش دوم هم از مباحثه با کشورهای منطقه و جهان و سازمانهای بینالمللی، در پیوند با صلح، سخن گفته شده و بخش سوم نیز به فوریت تلاشهای صلح اختصاص دارد.
آغاز گفتوگوهای میان طرفهای افغان، آتشبس میان طرفهای درگیر، رسیدگی به مشکلات تمامی بخشهای افغانستان و نقش مردم در ساختارهای سیاسی آینده در این طرح آمده است.
ماده نخست طرح به چگونگی خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان و همکاریهای پس از آن در پیکار با هراسافکنی پرداخته شده است.
این گزارش متن ماده دوم طرح اشرف غنی را چنین آورده است: «وقتی طالبان اطمینان حاصل کنند که نیروهای خارجی - که به ادعای طالبان مشکل همین است - از کشور بیرون خواهند شد (تنها اطمیناندهی در این مرحله)، هیئت ۱۵ نفری همهجانبه پیشین، در مذاکرات با طالبان شرکت خواهد کرد. این مذاکرات احتمالی، برای افغانها بسیار مهم است و بهشکل فراگیر و مشورتی انجام خواهد شد. پیش از آغاز مذاکرات، مردم و حکومت افغانستان، از طالبان میخواهند تا یک آتشبس دوجانبه را بپذیرند.»
در ماده دوم از اهمیت روابط کابل و اسلامآباد در راه صلح سخن گفته شده و در ادامه، در ماده سوم آمده است: «افغانستان باید بداند که پاکستان به پناه دادن به هراسافکنان و پرورش هراسافکنی در منطقه، ادامه نخواهد داد و پاکستان باید بداند که افغانستان در راستای تجارت، صادرات و پروژههای انرژی که به رشد اقتصادی پاکستان کمک میکنند، میتواند یک همکار صادق باشد.»
در ماده چهارم به گفتوگو با همسایههای افغانستان، منطقه و جهان اسلام در پیوند با صلح پرداخته شده و در ماده پنجم نیز بر نیاز به مذاکرات با کشورهای غربی و سازمانهای بینالمللی در این باره تأکیده شده است. در این دو ماده، از نقش این کشورها و سازمانها، همچون تضمینکنندگان و یا تسهیلکنندگان توافقنامه احتمالی صلح با طالبان یاد شده است.
ماده ششم طرح به حکومتداری و ساختارهای داخلی افغانستان، نیروهای امنیتی و دفاعی و مهار فساد پرداخته شده است.
ماده هفتم این طرح نیز به رسیدگی به مشکلات تمامی بخشهای افغانستان و حاکمیت سراسری قانون بهمنظور کاهش تنشها در ولسوالیهای کشور اختصاص داده شده است.
برگزاری یک جرگه کوچک با حضور نمایندگان جناحهای سیاسی گوناگون، اعضای جامعه مدنی، خانوادههای قربانیان جنگ و نمایندگان زنان و جوانان، از جمله تدابیری است که این طرح برای پیشبرد امر صلح در نظر گرفته است.
گفته شده که این طرح با مشاوره در سطوح ملی و بینالمللی کامل میشود.
دولت افغانستان بارها خواهان مذاکرات مستقیم با طالبان شده اما این گروه چنین مذاکرهای را رد کرده است.
اشرف غنی ۹ اسفند ۱۳۹۶ / ۲۸ فوریه ۲۰۱۸ نیز در مذاکرات صلح افغانستان با عنوان «پروسه کابل» که با شرکت نمایندگان ۲۵ کشور و سازمان بینالمللی در کابل برگزار شده بود، پیشنهادهایی برای مذاکره صلح ارائه داده بود که به جایی نرسید، از جمله ایجاد حکومت وحدت ملی، آتشبس و شناخت طالبان بهعنوان یک حزب سیاسی، اعتمادسازی و برگزاری «انتخابات فراگیر، معتبر، آزاد و عادلانه».
روز شنبه ۴ آبان / ۲۶ اکتبر زلمی خلیلزاد، فرستاده ویژه آمریکا در امور صلح افغانستان بهشکل غیرمنتظرهای به کابل سفر کرد. او در این سفر طی دو روز گذشته با اشرف غنی، عبدالله عبدالله رئیس اجرائی دولت وحدت ملی افغانستان و برخی از چهرههای سیاسی از جمله سیدحامد گیلانی، حامد کرزی، محمدیونس قانونی، محمد محقق، سیدمنصور نادری و شماری از اعضای جامعه مدنی دیدار کرده است.
صدیق صدیقی، سخنگوی کاخ ریاست جمهوری افغانستان، روز یکشنبه، در یک نشست خبری در کابل گفت، حکومت افغانستان کوتاهترین راه برای رسیدن به صلح را دنبال میکند. او کوتاهترین راه رسیدن به صلح را عملی ساختن نقشه راه صلح دولت افغانستان دانست و در توضیح آن گفت «دولت افغانستان باید از نخستین گام تا آخرین مراحل اجرایی و عملیاتی، روند صلح را مدیریت کند».
او همچنین برقراری آتشبس را از پیششرطهای دولت افغانستان برای آغاز مذاکرات رسمی با گروه طالبان عنوان کرد و از کشورهای منطقه و جامعه جهانی خواست تا از عملیسازی «نقشه راه صلح» دولت افغانستان حمایت کنند.
نمایندگان آمریکا و طالبان پس از ۹ دور مذاکره به توافق نهایی نزدیک شدند اما دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا ۱۶ شهریور / ۷ سپتامبر اعلام کرد که به دلیل کشتهشدن یک سرباز آمریکایی و ۱۱ نفر دیگر در یک حمله طالبان به کابل مذاکرات صلح با این گروه را متوقف میکند.
از آن زمان گروه طالبان تمایل خود را به ادامه مذاکرات با آمریکا نشان داده است. طالبان ۱۱ مهر / ۳ اکتبر با زلمی خلیلزاد، در اسلامآباد پایتخت پاکستان دیدار و گفتوگو کردند.
قرار است چهارمین نشست بین طرفهای افغان در مورد روند صلح افغانستان بین چهرههای سیاسی افغانستان و گروه طالبان در پکن برگزار شود.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.