گوترش: کمیته قانون اساسی سوریه صلح را تضمین کند
دبیرکل سازمان ملل یادآوری کرد که کمیته قانون اساسی سوریه میبایست به پایان یافتن دشمنیها اهتمام کند. دولتهای خارجی در این پروسه حضور فیزیکی ندارند.
آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل اعلام کرد آغاز به کار کمیته قانون اساسی سوریه به معنای یک امکان منحصر به فرد برای دستیابی به صلح در جنگ داخلی سوریه است.
چهارشنبه ۳۰ اکتبر/ ۸ آبان نخستین جلسه کمیته قانون اساسی سوریه با مشارکت ۱۵۰ عضو آغاز خواهد شد. در روز جمعه کمیته بحث و بررسیهای خود را پیرامون یک قانون اساسی که مورد تأیید همه طرفهای درگیری باشد آغاز میکند. سپس یک کمیته کوچک با ۴۵ عضو تشکیل میشود که ۱۵ نفر از آنها توسط دولت سوریه حمایت میشوند، ۱۵ نفر متعلق به طرفهای دیگر و ۱۵ نفر هم جامعه مدنی سوریه را نمایندگی میکنند.
آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل شامگاه سهشنبه قبل از آغاز به کار کمیته قانون اساسی سوریه یادآوری کرد که اعضای این کمیته میبایست قبل از هر چیز اهتمام کنند که دشمنیها بین طرفین درگیریها در سوریه خاتمه پیدا کند. به گفته گوترش تنها در این صورت است که یک پروسه سیاسی میتواند با مشارکت همه طیفها آغاز شود.
هادی البحره رئیس مشترک کمیته قانون اساسی سوریه روز سهشنبه خبر داد که پیشنویس قانون اساسی پیشنهادی مخالفان اسد، بر اساس نظامهای سیاسی روسیه، آمریکا، آلمان و فرانسه تهیه شده است:
«در بخش پارلمانی و نظام ریاستی کارشناس داریم، اما تلاش ما بر این است که به مکانیزمی دست پیدا کنیم که ما را به مطالباتمان و به چشماندازی که برای آینده در نظر گرفتهایم، برساند.»
البحره حاکمیت کردها بر مناطق کردنشین شمال سوریه را به رسمیت نشناخت و گفت مخالفان اسد هم خواهان سوریه متحد هستند.
گئر پدرسون، نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد در سوریه پیش از این گفته بود که کار کمیته قانون اساسی براساس اصول اساسی است که شامل احترام به حاکمیت، وحدت و تمامیت ارضی سوریه مطابق با منشور سازمان ملل و قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل است. در نخستین جلسه کمیته هیچیک از کشورها جز نمایندگان سوری و نماینده سازمان ملل حضور ندارند.
در بیانیه پایانی نشست چهارجانبه وزیران خارجه ایران، روسیه، ترکیه با گئر پترسون، نماینده سازمان ملل که روز گذشته در ژنو برگزار شد، این سه کشور بر حاکمیت، استقلال، وحدت و تمامیت ارضی جمهوری عربی سوریه تاکید کردند و گفتند که این اصول باید مورد احترام همه طرفها باشد.
سه کشور همچنین در بیانیه مشترک خود اعلام کردند کمیته قانون اساسی باید با احساس مصالحه و تعامل سازنده، بدون دخالت خارجی و تحمیل جدولهای زمانبندی خارجی، با هدف رسیدن به توافق کلی اعضای آن اداره شود چنانکه نتیجه کار بتواند گستردهترین حمایت ممکن مردم سوریه را کسب کند.
دولت اسد با کمک روسیه و ایران در جنگ داخلی سوریه که بیش از هشت سال به درازا کشیده و نیمی از جمعیت این کشور را آواره و شهرهای آباد آن را ویران کرده، از نظر نظامی تقریباً پیروز شده و حاکمیت خود را بر مناطق عمده این کشور اعمال کرده است. روسیه نیز بر اساس توافق با ترکیه، همه نیروهای کرد را از مناطق مجاور مرزهای مشترک کاملاً خارج کرده است.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.