در اعتراض به تصویب طرح تحریم ترکیه، آنکارا سفیر آمریکا را احضار کرد
مجلس نمایندگان آمریکا «نسلکشی ارامنه» را نیز به رسمیت شناخت. روابط آنکارا و واشنگتن مجدداً بحرانی شد.
در پی تصمیم مجلس نمایندگان آمریکا برای به رسمیت شناختن «نسلکشی ارامنی» توسط ترکان عثمانی و همچنین اعمال تحریم علیه این کشور به دلیل تهاجم نظامی ارتش ترکیه به مناطق شمالی سوریه، وزارت خارجه ترکیه، دیوید ساترفیلد سفیر واشنگتن در آنکارا را فراخواند.
مجلس نمایندگان آمریکا بامداد چهارشنبه ۳۰ اکتبر/۸ آبان با ۴۰۵ رأی موافق در مقابل ۱۱ رای مخالف به قطعنامهای رأی داد که بر اساس آن، کشته شدن یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر از ارامنه به دست ترکان عثمانی در فاصله بین سالهای ۱۹۱۵ تا ۱۹۳۵ «نسلکشی» محسوب میشود. در ۳۵ سال گذشته سابقه نداشته که نمایندگان کنگره چنین یکصدا به قطعنامهای رأی دهند.
وزارت خارجه ترکیه در واکنش تصویب این قطعنامه گفته که این تصمیم، اقدامی شرمآور و از دیدگاه ترکیه باطل است.
کمی بعد از رأیگیری درباره قطعنامه «قتل عام ارامنه به دست دولت عثمانی در سال ۱۹۱۵»، قانونگذاران مجلس نمایندگان آمریکا از دو حزب جمهوریخواه و دموکرات از طرحی حمایت کردند که در آن از دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا خواسته شده به دلیل تهاجم نظامی ترکیه به مناطق کردنشین شمال سوریه تحریمهایی را علیه مقامات و نهادهای این کشور اعمال کند. این طرح نیز با ۴۰۳ رأی موافق در مقابل ۱۶ رأی مخالف به تصویب رسید.
الیوت انگل، نماینده دموکرات از نیویورک در کنگره آمریکا درباره این طرح گفت:
«این تحریمها به طور ویژه مقامات دولت ترکیه و نهادهایی را نشانه رفتهاند که مسئول خونریزی در [مناطق کردنشین] سوریهاند. قرار نیست مردم ترکیه بیجهت مجازات شوند و [از تحریمها] آسیب ببینند.»
بر اساس این طرح داراییهای مقامات بلندپایه ارتش ترکیه و همچنین منابع ارزی دولت ترکیه در بانکهای آمریکا توقیف میشود. همچنین بر اساس این طرح صدور تسلیحات نظامی به ترکیه هم به عنوان شریک آمریکا در ناتو ممنوع اعلام میشود با این قید که این تسلیحات نمیبایست در جنگ سوریه به کار گرفته شوند. همچنین این طرح اگر در مجلس سنای آمریکا به تصویب برسد و جنبه قانونی پیدا کند، دولت آمریکا را به ارائه گزارشی از داراییهای شخصی رجب طیب اردوغان در ایالات متحده ملزم میکند و جریمه نقدی سنگینی هم برای بانک خلق ترکیه در نظر گرفته است.
علاوه بر این با تصویب این طرح در سنای آمریکا، دولت ترامپ موظف میشود در سیاستهای راهبردی خود در سوریه تجدید نظر کند.
وزارت خارجه ترکیه با انتشار بیانیهای تصویب این طرح در کنگره آمریکا را محکوم کرد و آن را خلاف روح همکاری مشترک این کشور با آمریکا در ناتو دانست.
ولادیمیر پوتین، رییس جمهوری روسیه و رجب طیب اردوغان، رییس جمهوری ترکیه ۲۲ اکتبر/ یکم آبان در شهر سوچی تفاهمنامهای در ۱۰ بند را امضا کردند که بر اساس آن نیروهای مرزی سوریه و پلیس نظامی روسیه باید تمامی نیروهای یگانهای مدافع خلق و سلاحهای آنان را تا ساعت ۶ عصر روز سهشنبه به وقت محلی از ۳۰ کیلومتری جنوب مرز سوریه و ترکیه خارج کنند.
پس از پایان این ضربالاجل، نیروهای ترکیه و روسیه گشتزنی مشترک خود را در ۱۰ کیلومتری مرزی این دو کشور در سمت سوریه انجام خواهند داد.
رجب طیب اردوغان، در سخنانی به مناسبت روز جمهوری اعلام کرد که این توافق اجرا شده و ترکیه به مذاکرات با روسیه در زمینه گشتزنی مشترک در مناطق مرزی سوریه ادامه میدهد.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.