ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

انتقادها در دولت و مجلس از ترویج چندهمسری

شهناز سجادی گفته چندهمسری باعث «فروپاشی نهاد خانواده» می‌شود و پروانه مافی آن را خلاف نگاه ویژه قانون به حمایت از زنان در ابعاد مختلف زندگی خوانده است.

دستیار حقوق شهروندی معاون رئیس‌جمهوری در امور زنان و خانواده با انتقاد از برخی اقدامات برای ترویج چندهمسری گفته به جای انجام تمهیدات لازم و حمایتی برای ازدواج مردان مجرد، جریانی به ترویج و ترغیب مردان متاهل به ازدواج مجدد پرداخته‌؛ در حالی‌که این امر به فروپاشی نظام خانوادگی و افزایش طلاق و دعاوی مهریه منجر خواهد شد.

پروانه مافی، رییس فراکسیون زنان مجلس هم گفته طرح این مسائل جز ایجاد اضطراب در زنان و ناامنی در خانواده‌ فایده‌ای ندارد.

طرح پوستر کارگاه چند همسری

شهناز سجادی، دستیار حقوق شهروندی معاون رئیس‌جمهوری در امور زنان و خانواده، در واکنش به برخی اقدامات و تبلیغات در راستای ترویج چندهمسری برای مردان گفته:

«اواخر دهه ۶۰ یا اوایل دهه ۷۰، [علی‌اکبر] هاشمی [رفسنجانی] برای اولین بار موضوع ازدواج موقت را از بعد ایجابی و با هدف ترویج آن بین جوانانی که فرصت ازدواج دائم نداشتند، در خطبه‌های نماز جمعه مطرح کرد و رفته رفته قبح عرفی ازدواج موقت (صیغه) و مخفی‌کاری نسبت به آن در فرهنگ ایرانی اسلامی کم‌رنگ و کم‌رنگ‌تر شد. در سال‌های اخیر حتی تجارت‌های نامناسبی در پوشش صیغه در فضای مجازی و حقیقی شکل و شمایل کاملا قانونی و شرعی به خود گرفته و ظاهرا برخی مردان متاهل نیز از این پدیده قانونی بهره‌مند می‌شوند.»

سجادی با اشاره به سکوت مراجع مسوول در برابر گسترش این مراکز و شبکه‌ها گفته با عادی شدن این «فرهنگ غیرایرانی» و به زعم او، «غیر دینی»، اکنون چند همسری به صورت دائم و در یک منزل، از برخی رسانه‌ها و مراکز رسمی مورد تشویق و ترغیب قرار می‌گیرد.

سجادی گفته:

«تمامی این اقدامات در حالی رخ می‌دهد که نظام فرهنگی کشور برای ازدواج آبرومندانه دختران و پسران جوان آماده ازدواج، اقدام موثری از نظر تامین اجتماعی زوجین و حمایت اساسی برای سال‌های نخست انجام نداده است.»

دستیار حقوق شهروندی معاون رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده گفته که بخشی از جامعه ایرانی دچار انحطاط فرهنگی و اعتقادی در ابعاد قدرت، مادیات، رانت و سمت‌های متعدد حرفه‌ای، ارتشاء، اختلاس و سوء استفاده از منابع عمومی شده و این روند در ابعاد روابط جنسی نیز به سمت اختلالات روانی رفته است، به طوری که از مدتها قبل «جریانی ضدفرهنگی با شعار چندهمسری یا صیغه‌های مکرر مخفی یا آشکار و خیانت به همسر رونمایی شده است» که تاثیرات بسیار منفی بر باقی‌مانده مظاهر اخلاق خواهد گذاشت.

این وکیل پایه یک دادگستری یکی از تبعات منفی ترویج چند همسری برای مردان را «فروپاشی نهاد خانواده» دانسته و گفته:

«این پدیده در ابتدا برای فرزندان بدآموزی اخلاقی و جنسی به همراه دارد و ثانیا از آنجا که زنان به عنوان همسر اول کمتر تن به این حقارت می‌دهند، طلاق را به ماندن در کنار شوهر هوس‌ران و بی‌تعهد ترجیح می‌دهند و طلاق که به عنوان آسیب اجتماعی و فردی اتفاق می‌افتد، خود تبعات منفی در جامعه و برای فرزندان به همراه دارد. در این حالت مرد نیز با مطالبه مهریه و طلاق از سوی زوجه اول روبه‌رو شده و گرفتاری‌های قضایی و اداری و آبروریزی اجتماعی، او را از زیاده‌خواهی جنسی پشیمان می‌کند.»

او گفته تلاش برای مشروعیت‌بخشی به خوش‌گذرانی برخی مردان، بدون توجه به بروز و ظهور انواع آسیب‌های اجتماعی است و زنان و کودکان نیز قربانیان اصلی این پروژه ضد فرهنگی خواهند بود و از نهاد خانواده نیز خرابه‌ای بیش نخواهد ماند.

دستیار حقوق شهروندی معاون رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده گفته که در مقابل هر ازدواج مجدد یک شوهر، یک طلاق رخ می‌دهد و با تشکیل یک خانواده جدید، خانواده اول به فروپاشی می‌رسد.

او بهانه ایجاد فرصت برای دختران ازدواج‌نکرده از طریق پدیده چندهمسری را صحیح و متناسب با فرهنگ جامعه ایرانی ندانسته و گفته است که دختران شریف، تحصیل‌کرده و نیز خانواده‌های آبرومند، بازیچه افکار «بیمارگونه‌» نخواهند شد.

به گفته سجادی، از نظر آماری تعداد دختران بیش از پسران نیست، بلکه عوامل مختلفی از جمله بیکاری، مهاجرت پسران جوان جویای کار از شهرهای کوچک به شهرهای بزرگ، گرانی هزینه زندگی به خصوص مسکن، ضعف مالی و ضعف تامین اجتماعی جوانان، اختیار همسر توسط جوانان را با چالش و توقف روبه‌رو کرده است.

دستیار حقوق شهروندی معاون رییس جمهوری در امور زنان و خانواده در پایان حتی برخی انواع صیغه‌ را تنها موجب «له ‌شدن کرامت انسانی زنان نیازمند توسط مردان متاهل پولدار» توصیف کرده و گفته یقینا اگر زنان خودسرپرست و سرپرست خانوار از سوی دولت‌ها مورد حمایت تامین اجتماعی قرار گیرند، کمتر زنی به شرف خود چوب حراج می‌زند.

همزمان، رییس فراکسیون خانواده مجلس شورای اسلامی هم گفته بر مسئله چند همسری در شرع و دین اسلام تاکید نشده و طرح چنین مسئله‌ای باعث فروپاشی کیان و آرامش خانواده‌ها و خلاف نگاه ویژه قانون به حمایت از زنان در ابعاد مختلف زندگی اجتماعی است.

پروانه مافی گفته چند همسری موضوعی نیست که امروز اولویت جامعه قرار گیرد.

مافی گفته:

«در آئین، شرع و مقدسات ما هیچ گاه به چند همسری تاکید نشده است و لزومی بر اجرای آن وجود ندارد. در سوره نساء در آیاتی به این موضوع اشاره شده و در همه این آیات به بحث برقراری عدالت پرداخته شده است. قرآن کریم تاکید دارد اگر می‌توانید عدالت را اجرا کنید اجازه داشتن چند همسر را دارید و در ادامه تصریح می‌کند که قطعا نمی‌توانید عدالت را در این زمینه اجرایی کنید.»

رییس فراکسیون خانواده مجلس گفته:

«در تاریخ گذشته ملل زمانی که جنگ‌های خونین رخ می‌داد و مردان زیادی از بین می‌رفتند برای تقویت نسل و جلوگیری از نابودی نسل‌ها به این موضوع پرداخته می‌شد. اما در شرایط عادی طرح این مسائل جایگاهی ندارد. طرح این مسائل جز ایجاد اضطراب در زنان و ناامنی در خانواده‌ها فایده‌ای ندارد و به طور کلی این مسائل کیان خانواده را نشانه گرفته است.»

مافی گفته وزارت کشور باید بر فعالیت چنین موسساتی نظارت داشته باشد:

«ما در حال تنظیم نامه‌ای خطاب به وزیر کشور هستیم تا با نظارت بر فعالیت چنین موسساتی مانع بر هم خوردن آرامش و کیان خانواده‌ها شود.»

«موسسه وطن توحیدی حیات حسنی» که دفتر آن در شهر قم است، اخیرا اقدام به برگزاری کارگاه‌های مهارت‌های چند همسری کرده و بر اساس محتویات منتشر شده در وب‌سایت این موسسه قرار است دوره «مهارت‌های ارتباطی خانواده‌های چند همسری» را در دو و نیم روز در آبان ماه ۱۳۹۸ در تهران برگزار کند.

موضوع کارگاه‌های این پروژه مواردی چون «ضرورت احیای فرهنگ چند همسری»، «الزامات تشکیل خانواده‌های چند همسری»، «احکام فقهی خانواده‌های چند همسری» و «مهارت‌های ارتباطی خانواده‌های چند همسری» است.

این موسسه در آگهی خود تاکید کرده که «با توجه به ابعاد بحران تجرد دختران و زنان سرپرست خانواده»، این دوره‌ها بدون هزینه برگزار می‌شود.

از جمله اهداف این موسسه همچنین «ازدواج‌های بین فرهنگی در جهان اسلام» و « ازدواج‌های چند همسری اسلامی در سطوح محلی، ملی و بین‌المللی» عنوان شده است.

محمد عسگری، مسوول واحد مشاوره موسسه حیات حسنی در قم در مصاحبه با خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) گفته:

«ما در جمعیت بین ۳۰ تا ۴۹ سال، اعم از باکره تا مطلقه حدود ۴ تا ۵ میلیون زن داریم که این‌ها همسر ندارند. آیا اینها حق تاهل ندارند؟»

این ادعا در حالی مطرح می‌شود که نسبت زنان و مردان مجرد در بین سنین ۳۰ تا ۳۴ سال بر اساس پژوهشی در دانشگاه شهید بهشتی تقریبا یکسان و در حدود ۱۵ درصد است. این پژوهش نشان می‌دهد نسبت تجرد در سنین پایین‌تر از ۳۵ سال در بین زنان کمتر از مردان است.

محمدمهدی تندگویان، معاون وزیر ورزش و جوانان، دوشنبه ۱۳ آبان گفته بود فرهنگ ایرانی پذیرای چندهمسری نیست.

علی مطهری، نماینده مجلس نیز با اشاره به فعالیت طلبه‌های قم در موسسه «حیات حسنی» گفته بود:

«موضوع این نیست که بخواهیم این مسله را ترویج کنیم و از همه بخواهیم این کار را انجام دهند. این مسئله ترویج‌بردار نیست.»

    معاون وزیر ورزش: جامعه چند همسری را نمی‌پذیرد

    این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

    آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

    .در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

    توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

    نظر بدهید

    در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

    نظرها

    نظری وجود ندارد.