با قید سانسور از «خانه پدری» رفع توقیف شد
روشن نیست که سانسور این فیلم چه تأثیری بر محتوای آن در نقد فرهنگ زنکشی در ایران گذاشته است. وزارت ارشاد از همکاری کیانوش عیاری سپاسگزاری کرد.
معاون ارزشیابی و نظارت سازمان سینمایی اعلام کرد که دادستانی تهران از فیلم «خانه پدری» ساخته کیانوش عیاری رفع توقیف کرد.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، سید محمد مهدی طباطبایینژاد گفت وزیر ارشاد اسلامی با رئیس قوه قضائیه درباره رفع توقیف از فیلم خانه پدری در تعامل و گفتوگو بوده و سرانجام با همکاری کیانوش عیاری این مذاکرات به سرانجام رسید و دادستانی از فیلم «خانه پدری» رفع توقیف کرد. معاون ارزشیابی و نظارت سازمان سینمایی گفت:
«از آقای کیانوش عیاری هم سپاسگزاریم که در سه چهار روز اخیر همراهیهای لازم را معمول داشتند که به اکران مجدد فیلم کمک کرد.»
خانه پدری» سرنوشت یک خانواده را در طول شش دهه روایت میکند: این خانواده تحت تأثیر یک قتل ناموسی در سال ۱۹۲۶ (۱۳۰۵) اواخر دوره قاجار و اوایل پهلوی قرار میگیرد و جسد دختر در زیرزمین خانه دفن میشود. با پیش رفتن فیلم، سرنوشت پدر خانواده، پسر او و خانواده آنها را طی شش دهه بعدی میبینیم، در حالیکه همه چیز در همین خانه میگذرد و بچههای کوچک در هر فصل فیلم، شخصیتهای بالغ فصل بعدی هستند و سایه این جنایت خانگی مبتنی بر زنکشی بر زندگی همه آنها سایه افکنده است.
«خانه پدری» بعد از ۹ سال توقیف با سانسور سکانس اول یکم آبان سال جاری در سینماهای کشور به نمایش درآمد اما بعد از ۱۰ روز به دستور دادستانی توقیف شد. در نخستین اکران، صحنه اصلی این فیلم که نشان میدهد چگونه دختری توسط پدر و برادرش از روی «ناموسپرستی» به قتل میرسد سانسور شده بود. کیانوش عیاری درباره سانسوری که وزارت ارشاد اسلامی به این فیلم تحمیل کرد، در گفتوگو با رسانههای داخلی گفته بود:
«سازش الزاماً به معنای مقاومت و استقامت نیست. گاهی اوقات سازش میتواند یک تصمیم عقلانی باشد. تلاش کردیم بدون اینکه لطمهای به فیلم وارد شود، با تغییرات جزئی زهر آن صحنه مناقشهبرانگیز را بگیریم.»
اما تغییرات جزئی کفایت نکرد و دادستانی اعلام کرد که سانسور فیلم چنانکه توصیه شده بود، انجام نشده است. گذشته از سکانس قتل زن به دست پدر و برادرش، یکی از اصلاحاتی که میبایست انجام شود، به اشیای داخل یک صندوقچه در «خانه پدری» ربط دارد که نشان میدهد پدر خانواده تعزیهخوان است.
محمود صادقی، نماینده اصلاحطلب مجلس شورای اسلامی دوشنبه ۶ آبان با انتشار پیامی در توییتر نوشته است:
«آیا واقعاً با بعضی از صحنههای فیلم مشکل دارند یا با سوژه و مسألهای که فیلم به آن پرداخته است؟ در بسیاری از فیلمهایی که مورد پسند و حمایت مالی آقایان است، صحنههایی به مراتب خشنتر وجود دارد.»
۱۱ آبان نیز بیش از ۲۰۰ تن از دستاندرکاران فیلم و سینما در بیانیهای ۱۰ مادهای به سیاستهای حاکم بر سینما و فیلمسازی در ایران اعتراض بیزاری خود را از سیاستهای تفتیش شکل و محتوا ابراز کردند. برخی از سینماگران نامآور ایرانی از جمله بهرام بیضایی، پرویز کیمیاوی، ناصر تقوایی، مسعود جعفری جوزانی، رخشان بنیاعتماد، اصغر فرهادی، واروژ کریم مسیحی، خسرو معصومی، مهدی کرمپور این بیانیه را امضاء کرده بودند.
سازمان سینمایی اعلام کرده است که نمایش «خانه پدری» مثل سابق با ردهبندی سنی ۱۵+ و محدودیت سالن نمایش ادامه پیدا میکند و بلیت فروشی این فیلم مجدداْ در سامانه فروش برخط بلیت، فعال خواهد شد.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.