کدخدایی: ایران اجرای برجام را متوقف کند
سخنگوی شورای نگهبان گفت توقف کامل تعهدات ایران در برجام، پاسخ «طبیعی و منطقی» به خساراتی است که آمریکا با خروج از برجام، به منافع ایران زده.
سخنگوی شورای نگهبان گفت توقف کامل تعهدات ایران در برجام، پاسخ «طبیعی و منطقی»به خساراتی است که آمریکا با خروج از برجام، به منافع ایران زده. با خروج ایران از برجام از یک سو تحریم تسلیحاتی علیه جمهوری اسلامی لغو نمیشود اما از سوی دیگر ایران در چهار ماه آینده به ۱۰۵۰ کیلوگرم اورانیوم غنیشده دست مییابد. اورانیوم یا لغو تسلیحات نظامی؟ کلسی داونپورت، مدیر «سیاستگذاری منع گسترش جنگ افزار هستهای» میگوید: هیچکدام. ایران در پی فروش نفت است.
عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان پنجشنبه ۱۴ نوامبر/ ۲۳ آبان در مصاحبه با خبرگزاری آسوشیتدپرس خواهان توقف کامل تعهدات ایران در اجرای توافق هستهای شد.
جمهوری اسلامی ایران بر اساس مصوبه شورای امنیت ملی و با دستور رئیس جمهوری این کشور تاکنون در چهار گام تعهداتش در برجام را کاهش داده است. گازدهی به سانیریفیوژهای پیشرفته در تأسیسات زیرزمینی فردو آخرین گام در جهت عبور از سقف غنیسازی اورانیوم و سقف اورانیوم غنیشده بر اساس توافق هستهای سال ۲۰۱۵ است. سازمان انرژی اتمی اعلام کرده است که از هفته آینده با راهاندازی راکتورهای ثانوی اراک گام دیگری در این جهت برداشته خواهد شد. مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا هفته گذشته در واکنش به این تحولات با صدور بیانیهای هشدار داده بود که ایران در صدد است برای تثبیت نفوذ خود در خاورمیانه به بمب اتم دست پیدا کند. عباسعلی کدخدایی در مصاحبهای که «آسوشیتدپرس» با او در تهران انجام داده درباره ضرورت توقف کامل تعهدات ایران در برجام گفت:
«فکر میکنم کسانی که این بازی را به هم زدند، باید تنبیه شوند، زیرا آنها به منافع دیگر طرفها آسیب زدند.»
کدخدایی در ادامه این گفتوگو اعلام کرد که ایران باید اجرای تمام بندهای برجام را متوقف کند. دبیر شورای نگهبان این اقدام را «بسیار طبیعی، منطقی و در چارچوب توافق» خواند.
توقف کامل تعهدات ایران در برجام از یک سو میزان ذخایر اورانیوم ایران را به میزان قابل توجهی افزایش میدهد و «زمان گریز هستهای» را به چند ماه میرساند و از سوی دیگر تحریم تسلیحاتی ایران که در برجام پیشبینی شده باقی میماند. حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی، دوشنبه ۲۰ آبان در جمع گروهی از مردم رفسنجان در دفاع از برجام گفت:
«با ادامه برجام سال آینده ما به یک هدف بسیار بزرگ سیاسی و دفاعی و امنیتی دست مییابیم. سالهاست خرید و فروش سلاح از سوی ایران ممنوع است. طبق توافق و قطعنامه ۲۲۳۱ سال آینده تحریم تسلیحاتی ایران برداشته خواهد شد و ایران هم میتواند سلاح بخرد و هم بفروشد.»
کدخدایی در مصاحبه با آسوشیتدپرس گفت:
« جمهوری اسلامی ایران صبر زیادی به خرج داده و در چارچوب تعهداتش باقی مانده است. ایران در ماههای اخیر، گامهایی در جهت رسیدن به حقوق خود برداشته است.»
به گفته کلسی داونپورت، مدیر «سیاستگذاری منع گسترش جنگ افزار هستهای» در انجمن کنترل سلاح واشنگتن در مصاحبه با آسوشیتدپرس، از سرگیری غنیسازی اورانیوم در تأسیسات زیرزمینی فردو احتمال خروج ایران از برجام و فروپاشی توافق را افزایش داده است. داونپورت در ادامه این مصاحبه گفت ایران در پی ساخت بمب اتم نیست:
«ایران دنبال ساخت بمب نیست، بلکه در تلاش است که طرفهای باقی مانده در برجام را به تأمین منافعاش ترغیب کند.»
ایران از سه قدرت اروپایی در برجام توقع دارد که با تخصیص ۱۵ میلیارد یورو اعتبار به اینستکس (کانال مالی تجارت با اروپا) امکان فروش نفت در برابر خدمات را برای این کشور فراهم کنند.
بر اساس گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی که دوشنبه ۲۰ آبان / ۱۱ نوامبر همزمان با اجلاس وزیران خارجه اتحادیه اروپا منتشر شد، سطح غنیسازی اورانیوم ایران به ۴,۵ درصد رسیده و میزان ذخایر اورانیوم غنیشده ایران نیز تا تاریخ ۱۲ آبان / ۳ نوامبر ۳۷۲,۳ کیلوگرم اعلام شده است. بر اساس ارزیابی داونپورت ایران برای دستیابی به بمب اتم به ۱۰۵۰ کیلوگرم اورانیوم نیاز دارد. تا چهار ماه آینده ذخایر اورانیوم ایران به این مقدار خواهد رسید.
امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه سهشنبه ۱۲ نوامبر/ ۲۱ آبان با انتشار پیامی در توییتر اعلام کرد که پیش از نشست ناتو در لندن درباره برنامه هستهای ایران با دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا دیدار و گفتوگو میکند.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.