قیمت بنزین ۳ برابر شد
دولت ادعا میکند که با افزایش قیمت حاملهای انرژی ۱۸ میلیون خانوار از یارانه برخوردار میشوند، در حالیکه آنها در عمل تا دو و نیم برابر فقیرتر میشوند.
بر اساس اعلام شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران، قیمت هر لیتر بنزین از ساعت صفر ۲۴ آبان سه برابر افزایش یافت. بر این اساس قیمت بنزین سهمیهای ۱۵۰۰ تومان و نرخ هر لیتر بنزین آزاد ۳ هزار تومان و هر لیتر بنزین سوپر ۳۵۰۰ تومان شد.
بر اساس اطلاعیه شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران سهمیه کامل ماه آبان سال ۱۳۹۸ همه خودروها به کارت سوخت شخصی آن ها واریز شده و سهمیه خودروهای شخصی به مدت ۶ ماه قابل ذخیره است . استفاده از سهمیه سوخت صرفا با استفاده از کارت هوشمند سوخت شخصی میسر خواهد بود.
همزمان محمد باقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه اعلام کرد که افزایش قیمت بنزین و سایر حاملهای انرژی در شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا تصویب شده است. بنا بر ادعای نوبخت ۱۰۰ درصد منابع حاصل از اصلاح قیمتها و سهمیهبندی به صورت حمایت معیشتی به خانوارهای مورد نظر توزیع میشود.
بر همین اساس وزارت رفاه موظف شده فهرستی از ۱۸ میلیون خانوار برای دریافت کمک معیشتی تهیه کند. بناست که عیناً همه منابع حاصل از افزایش قیمت حاملهای انرژی بین خانوارهای یک نفره تا ۵ نفره پرداخت شود. نوبخت درباره جنبه تورمزای افزایش قیمت حاملهای انرژی کاملاً سکوت کرد.
حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی مهر سال جاری گفته بود:
«ما نمیخواهیم که قیمت سوخت را بالا ببریم. این کار نه برای مردم قابل قبول است، نه ما میخواهیم چنین کاری کنیم. اما هر مقدار پول هم که از قیمت سوخت حاصل شود باید به مردم برگردد.»
📊 سهمیه بنزین انواع خودرو در ماه چقدر است؟ pic.twitter.com/vjpFW6WVje\n— پاد (@PadDolat) November 14, 2019
اتخاد سیاستهای اقتصادی تورمزا مانند افزایش قیمت بنزین و سایر حاملهای انرِژی، میلیاردها تومان رانت به جیب صاحبان داراییها میریزد و در همان حال فشارهای اقتصادی مضاعفی را بر تولیدکنندگان و خانوارها تحمیل میکند. فرشاد مومنی، استاد دانشگاه علامه طباطبایی و کارشناس مسائل اقتصادی پیش از این هشدار داده بود که افزایش قیمت بنزین، فقر را به خانوارها تحمیل میکند:
«بر اساس تجربه، از هر ۱۰ واحد فشاری که به مردم اعمال میشود، دولت ۳ واحد آن را جبران میکند. باید توجه داشت که یکی از کارکردهای سیاستهای تورمزا این است که قدرت تاثیرگذاری حمایتهای نقدی را کاهش میدهد.»
یکی از استدلالهای طرفداران افزایش قیمت بنزین، مقایسه نرخ بنزین در ایران با کشورهای منطقه است. مومنی یادآوری کرد که اساس سنجش در اقتصاد نسبت قیمتها با وضعیت درآمد خانوارها است و نه مقایسه قیمتها با کشورهای همجوار:
«نرخ موجود قیمت بنزین در ایران به نسبت هزینه خانوارها بین ۱.۵ تا ۶ برابر کشورهای صنعتی و به ویژه کشورهای عربی نفتی خلیج فارس است.»
اکنون با افزایش ۳۰۰ درصدی قیمت بنزین و سایر حاملهای انرژی نسبت یاد شده یک شبه به ۵ تا ۱۸ برابر ارتقا مییابد.
بر اساس گزارش مرکز آمار، تا قبل از افزایش قیمت حاملهای انرژی، برای دومین بار در دو دهه گذشته شاخص فلاکت در ایران از استاندارد ۵۰ درصد عبور کرده است. میانگین جهانی این شاخص تقریبا ۱۲ درصد است. با افزایش قیمت بنزین این شاخص از ۵۰ درصد هم فراتر خواهد رفت. معنای آن این است: در ازای دریافت ۵۰ تا ۲۵۰ هزار تومان یارانه، خانوارها تا بیش از دو و نیم برابر فقیرتر میشوند.
بیشتر بخوانید:
نظرها
حضور نیروهای امنیتی رژیم ایران در یک پمپ بنزین در میدان فردوسی تهران
حضور نیروهای امنیتی رژیم ایران در یک پمپ بنزین در میدان فردوسی تهران بخاطر جلوگیری از اعتراض مردم به گران شدن قیمت بنزین. ◾️انقلاب روژاوا
اصفهان: اعتراض مردم به گرانی بنزین
اصفهان: اعتراض مردم به گرانی بنزین ۹۸.۸.۲۴
بندرعباس: به آتش کشیدن پمپ بنزین دولتی
بندرعباس: به آتش کشیدن پمپ بنزین دولتی به دست مردم خشمگین، در اعتراض به گرانی بنزین ۹۸.۸.۲۴
اهواز: گردهمایی مردم خشمگین در برابر پمپ بنزین ها
اهواز: گردهمایی مردم خشمگین در برابر پمپ بنزین ها، در اعتراض به ۳ برابر شدن نرخ بنزین ۹۸.۸.۲۴
حسبن
يه كم سواد اقتصادي هم بد چيزي نيست. در موردش فكر كنين. به دردتون مي خوره.