زمین در یکدهه اخیر گرمایی «استثنائی» را تجربه کرد
سال ۲۰۱۹ احتمالاً دومین یا سومین سال گرم در طول تاریخ از زمان ثبت درجه حرارت بوده است. در گرمای استثنائی دهه اخیر، درجه حرارت اقیانوسها نیز رکورد زد.
سازمان جهانی هواشناسی اعلام کرد که گازهای گلخانهای مولد گرمای استثنایی در جهان بوده اند. به گزارش این سازمان، سال ۲۰۱۹ احتمالاً دومین یا سومین سال گرم در طول تاریخ از زمان ثبت درجه حرارت بوده است. دهه اخیر نیز سرتاسر جهان گرمایی استثنایی را تجربه کرد. در میان سالهایی که رکورد درجه حرارت هوا در آنها ثبت شده، دهه اخیر قطعاً داغترین بود، در این دهه درجه حرارت اقیانوسها نیز رکورد زد.
دمای هوا در سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۹ حدود ۱,۱ درجه سانتیگراد بالاتر از متوسط دمای ثبتشده در دوره پیشاصنعتی بود و این نشان میدهد که تا چه حد جهان در حال نزدیک شدن به حد گرمایش ۱,۵ درجه سانتیگرادی است که به گفته دانشمندان، سبب تاثیرات شگرفی خواهد شد. چنین گرمایشی تغییرات هوایی شدید و از دست رفتن اکوسیستمهای حیاتی را به همراه خواهد داشت.
یافتههای اولیه از وضعیت اقلیم جهانی (گزارشی که سازمان جهانی هواشناسی منتشر کرده) نشان میدهد که امسال دومین یا سومین سال گرم از زمانی است که دمای هوا ثبت شده است.
در خشکیها، طی ماه ژانویه تا اکتبر خشکسالی شدید، موج گرما و سیل را در مناطق مسکونی و در دریاها نیز موجی از گرما را شاهد بودیم.
تاثیر تغییرات اقلیمی در آب و هوایی غیرعادی خود را نشان میدهد. بسیاری از مناطق جهان امسال شاهد گرمایی بی سابقه بودند. آمریکای جنوبی، آفریقا، آسیا و اقیانوسیه گرمتر از میانگین اخیر بودند، این در حالی است که در بسیاری از مناطق آمریکای شمالی هوا سردتر از معمول بود.
دو موج بزرگ گرما در ماههای ژوئن و ژوئیه امسال اروپا را در نوردید، به طوری که روز ۲۸ ژوئن فرانسه رکورد جدید ۴۶ درجه سانتیگراد را شاهد بود. این موج گرما رکوردهای جدیدی از درجه هوا را در آلمان، هلند، لوکزامبورگ و بریتانیا برجای گذاشت. در استرالیا میانگین درجه حرارت در تابستان به بالاترین حدی که تاکنون ثبت شده رسید که تقریبا یک درجه از رکورد پیشین بیشتر بود.
آتش سوزیها در آمریکای جنوبی نیز طی امسال به بیشترین میزان در دهه اخیر رسید.
سازمان جهانی هواشناسی این رکورد تاریخی افزایش درجه حرارت در زمین را با انتشار گازهای گلخانهای مرتبط میداند. منشا انتشار این گازها فعالیتهای انسان از قبیل رانندگی و استفاده از خودروها، قطع درختان جنگلی و استفاده از زغال سنگ برای سوخت است.
به گفته سازمان جهانی هواشناسی، گرمای ناشی از انتشار گازهای گلخانهای بیشتر بر اقیانوسها اثر میگذارد و در نتیجه آبها اسیدیتر و موج گرمای دریایی شایعتر خواهد شد.
انتشار این خبر در حالی صورت میگیرد که در مادرید کنفرانس اقلیمی سازمان ملل برای مهار گرمایش زمین آغاز شده است.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل در روز نخست این کنفرانس وضعیت کنونی اقلیمی را نگرانکننده خواند و به نبود اراده سیاسی برای حل مسئله زیستمحیطی اشاره کرد.
آنتونیو گوترش یکشنبه ۱۰ آذر / یکم دسامبر در آستانه بیستوپنجمین نشست تغییرات اقلیمی سازمان ملل در مادرید (COP25)، هشدار داد که تلاشهای تاکنونی برای دستیابی به «نقطه بیبازگشت» تغییرات آب و هوایی کافی نیست.
بیستوپنجمین نشست تغییرات اقلیمی سازمان ملل که قرار بود در شیلی برگزار شود بهدلیل وقوع اعتراضات مردمی در این کشور به مادرید منتقل شد و از روز دوشنبه ۱۱ آذر / ۲ دسامبر آغاز شده است و به مدت دو هفته ادامه دارد.
نمایندگان نزدیک به ۲۰۰ کشور جهان در این کنفرانس شرکت دارند.
هدف اصلی اجلاس دو هفتهای مادرید تکمیل آییننامه توافق اقلیمی پاریس برای اجرایی کردن آن از سال ۲۰۲۰ است.
هفته گذشته گزارش سالانه سازمان ملل درباره انتشار گازهای گلخانهای در ۲۰۱۹ تصویر نگرانکنندهای از وضعیت اقلیم ترسیم کرد. بر اساس این گزارش که سهشنبه ۵ آذر / ۲۶ نوامبر منتشر شد، گرمایش جهانی زمین رو به افزایش است و قدرتهای جهانی تلاشی برای مقابله با آن انجام نمیدهند.
این بیتوجهی باعث شده است که حتی در صورت عمل تمام کشورها به تعهدات برآمده از توافق اقلیمی پاریس (۲۰۱۵)، باز هم متوسط درجه حرارت زمین نسبت به دوران پیشاصنعتی بین ۳,۴ تا ۳,۹ سلسیوس افزایش یابد و تأثیرات ویرانگر تغییرات اقلیمی را به همراه آورد.
نمایندگان پارلمان اروپا نیز پنجشنبه ۷ آذر / ۲۸ نوامبر اعلام کردند که «در اروپا و در سطح جهانی یک وضعیت اضطراری زیستمحیطی و اقلیمی» در کار است و اتحادیه اروپا «متناسب با آن دست به عمل خواهد زد».
نظرها
نظری وجود ندارد.