در پی سرکوب خونین، روحانی از «رأفت اسلامی» سخن گفت
برخی از مسئولان حکومتی پس از سرکوب اعتراضات سعی دارند چهره ملایمی از خود نشان دهند. حسن روحانی نیز از قوه قضائیه خواست تا کسانی که «لاستیکی آتش زدند» یا «احساساتی شدند»، آزاد کند.
اعتراضات اخیر در ایران با سرکوب شدید از سوی حکومت ایران مواجه شد و دهها نفر در شهرهای مختلف بهدست نیروهای امنیتی کشته شدند. اکنون با بازداشت چند هزار نفر از معترضان، گروهی از مسئولان حکومتی تلاش میکنند از خود چهره ملایمی نشان دهند. حسن روحانی نیز اعتراضات اخیر را سازمانیافته خواند اما از قوه قضائیه خواست تا حساب کسانی را که «لاستیکی آتش زدند» یا «احساساتی شدند»، از حساب «اغتشاشگران» جدا کند.
این دیگر رسم مسئولان جمهوری اسلامی شده که ابتدا با شدت با اعتراضات مردمی برخورد میکنند و سپس ضمن حفظ موضع خود که هرگونه اعتراضی را به «دشمنان» نسبت میدهند، از «رأفت اسلامی» و جداکردن «آشوبگران» از «افراد ناآگاه» سخن میگویند.
حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران چهارشنبه ۱۳ آذر در همایش بیمه و توسعه در برج میلاد تهران اعلام کرد که اعتراضات آبانماه سال جاری را پیشبینی کرده و به مسئولان اطلاع داده بود.
او گفت: «همه افرادی که دستگیر شدند عدهای از آنها بیگناهند و باید آزاد شوند. همینطوری دستگیر شدند. مثلاً اگر کسی تخلفی کرده لاستیکی آتش زده از نظر من جرمی نیست اگر چه کارش درست نبوده ولی نباید آنها را نگه داریم. جوانی بوده آمده دادی زده و شعاری داده نباید سختگیری شود. یک عدهای نیز با احساسات وارد میشوند و مسائلی پیش میآید.»
روحانی خطاب به قوه قضائیه افزود: «قوه قضائیه در این زمینه باید تلاش بیشتری بکند آنهایی که مجرم هستند طبق قانون با آنها برخورد شود آنهایی هم که جرم کوچکی داشتند با رأفت اسلامی با آنها برخورد شود.»
روحانی در حالی از «رأفت اسلامی» سخن میگوید که سازمان عفو بینالملل در چهارمین و تازهترین گزارش خود از اعتراضات سراسری آبان ۹۸، ابعاد کشتار در ایران را «وحشتناک» توصیف کرد و شمار کشتهشدگان در اعتراضات را دستکم ۲۰۸ نفر اعلام کرد. مسئولان حکومتی خود از بازداشت دستکم هفت هزار نفر سخن گفتهاند.
روحانی در بخش دیگری از سخنان خود از اعترافگیری از آنهایی که «اغتشاشگر» خواند، دفاع کرد و اعتراضات اخیر را از قبل «برنامهریزی»شده دانست: «آنها که سازمان یافتهاند در این اغتشاشات آمدهاند که اعترافات آنها هم پخش خواهد شد، بیش از دو سال برای این کار برنامهریزی کرده بودند، سال گذشته در مقطعی میخواستند کاری انجام دهند که زمان مناسب نبود امسال میخواستند در مقطع دیگر که با زمان مناسب ندیدند بیشتر در فکر آخر دی و بهمن و نزدیک انتخابات در این ایام برنامهریزی کرده بودند وقتی این مسئله اعلام شد آنها اربابانشان از خارج که الان زمانش فرا رسیده و آن را اجرا کنید آمدن بیرون بنابراین باید با آنها برخورد شود.»
حسن روحانی کشتهشدن معترضان را هم به «دشمنان» نسبت داد و گفت: «در پزشکی قانونی هم مشخص است که اینها چه نوع گلولهای است. این گلولهها مشخص است و اصلاً در اختیار نیروی انتظامی یا سپاه و بسیج نیست و معلوم است که این گلوله با چه سلاحی بوده است.»
این تنها حسن روحانی نیست که اعتراضات مردمی را کار «دشمنان» میداند. تقریباً همه مسئولان اصلی حکومت ایران، از جمله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، بارها همین موضع را گرفتهاند. ۲۶ آبان، دو روز پس از آغاز اعتراضات اخیر، خامنهای این اعتراضات را به «اشرار» و «ضدانقلاب و دشمنان ایران» نسبت داد و این سخنان او بهعنوان فرمان سرکوب اعتراضات تعبیر شد. رهبر جمهوری اسلامی سپس ضمن تقدیر از عملکرد نیروهای امنیتی و نظامی در مواجهه با معترضان، اعتراضات را «توطئه بسیار خطرناکی» نامید که به گفته او «پول زیادی خرج آن شده بود».
حسن روحانی همچنین از تشکیل هیئتی برای رسیدگی به رویدادهای اخیر خبر داد و گفت: «دستورات لازم را دادم یک هیئت سه نفره معاون حقوقی رئیسجمهور، وزیر کشور و وزیر دادگستری تعیین کردم که اینها همه موارد را بررسی کنند و در اسرع وقت به ما گزارش دهند. من از این هیئت سه نفره میخواهم که هر چه زودتر گزارش نهایی را تهیه کنند و به من ارائه دهند و اگر کسی مقصر نبوده و به آن خسارت رسیده شما بهعنوان بیمه میتوانید به آنها کمک کنید.»
اعتراضات به افزایش ۳۰۰ درصدی نرخ بنزین که در ادامه به شکل مطالبات سیاسی ضدحکومتی گسترش پیدا کرد، از بامداد جمعه ۲۴ آبان در شهرهای مختلف ایران آغاز شد. مقامات جمهوری اسلامی تاکنون بهطور رسمی شمار کشتهشدگان و مجروحان در اعتراضات آبان ۹۸ را اعلام نکردهاند.
اطلاعات جمعآوری شده از کشتهشدگان و بازداشتیهای اعتراضات آبان ماه نشان میدهد، مقامات امنیتی جمهوری اسلامی مردم را از سنین و اقشار مختلف هدف سرکوب قرار دادهاند.
بیشتر بخوانید:
نظرها
دخو
این پفیوز همونی بود که قبلا می گفت باید حین نماز جمعه مخالفان را به دار کشید. امنیتی ترین و یکی از جنایتکارترین دولت ها در تاریخ ننگین جمهوری جهنمی اسلامی. فعلا که از دو خیزش اساسی "جان سالم" بدر برده. اما خیزش و قیام بعدی شاید به سادگی دوتای قبلی نباشند.