● دیدگاه
لیلا واثقی: چرخ دنده کوچک ماشین بزرگ کشتار رژیم
نسیم روشنایی - زنانی مانند لیلا واثقی با حضورشان در ساختار قدرت پدرسالار و زن ستیز موجود در ایران، پیش از هرچیز، به جیب خودشان سود میرسانند.
چرا از سخنرانی بیرحمانه لیلا واثقی، فرماندار شهر قدس و وقاحت و خونسردیاش در بیان اینکه او دستور کشتار مردم معترض به فرمانداری را داده شوکه شدیم؟ آیا تا بهحال از زبان مردان سیاستمدار یا روحانیون نشنیده بودیم که معترضان را قتل عام کنند؟
شوکه شدن از قساوت این زن بر این صحه میگذارد که بسیاری از ما میپنداریم اگر زنی بر مسند قدرت بنشیند نقشش را انسانیتر، بااخلاقتر، عادلانه و با همدلی ایفا میکند. مشکل چنین رویکردی این است که « ذاتگرایانه» است. ذاتگرایی یعنی فکر کنیم هر موجود، مجموعه ویژگیهای ذاتی خاصی دارد و هویت او بر اساس این ویژگیها تعریف میشود و کنشها و اعمالش هم از همین ویژگیها برمیخیزند. این پیشفرض که زنان به نسبت مردان مهربانتر و همدلتر، صلحطلبتر و دلسوزترند نیز در همین رویکرد ریشه دارد.
اگر فرض کنیم افراد با جنسیتهای مختلف ویژگیهای ذاتی خاصی دارند، با رویکرد «ذاتگرایی جنسیتی» به مسئله نگاه میکنیم. برخی فمینیستها این رویکرد را باور دارند اما فمینیست و پژوهشگرهای بسیاری نیز این نظریه را رد کردهاند. به نظر من ممکن است برخی از ویژگیهای رفتاری ما از آرایش هورمونی ما تاثیر گرفته باشد اما ویژگیهای شخصیت در رابطهای پویا و چندسویه با شرایط زیستی، اجتماعی و فرهنگی و ... از کودکی تا بزرگسالی در ما شکل میگیرند و تغییر میکنند.
جامعه را ساختارها و افراد تشکیل میدهند. ما در جامعه شکل میگیریم. افراد در ساختارهای اجتماعی عاملیت دارند. ساختارها و افراد در هر جامعه نیز یکدیگر تولید و بازتولید میکنند. و ساختارها و افراد ماهیتی ثابت و ابدی ندارند. اگر با توجه به کارنامه چهل ساله رژیم جمهوری اسلامی بخواهیم ساختار سیاسی- اقتصادی و ایدئولوژیک جمهوری اسلامی را با چند کلمه توصیف کنیم میتوانیم آن را با مشخصههایی مانند دیکتاتوری مذهبی، تمامیت خواهی، سرمایهداری نفتی، رانتخواری، دگراندیشستیزی، زنستیزی، پدرسالاری، اقلیت قومی ستیزی، اقلیت جنسی و اقلیت مذهبی ستیزی، مهاجرستیزی و… توصیف کنیم. این رژیم را حتی میشود با دو واژهی «استثمار و سرکوب غیرخودیها» توصیف کرد.
لیلا واثقی انسانی است که زن به دنیا آمده، سال ۵۱ در مازندران متولد شده، درس خوانده، گویا دکترایی از روسیه و تاجیکستان گرفته و از مهر سال ۹۸ از وزیر کشور دولت روحانی حکم فرمانداری را هم دریافت کرده و اکنون نقش فرماندار شهر قدس تهران را ایفا میکند. فرماندار بودن لیلا واثقی، امتیازی است که طبقهی حاکم به او داده است. البته او هم برایش تلاش و احتمالا لابی کرده است. به هر حال، امتیاز مقام سیاسی فرماندار بودن برای او قدرت و اتورویته، مقام، ثروت، شهرت و حتی میان شماری از مردم محبوبیت هم به همراه دارد.
اگرچه او به عنوان یک فرد عاملیت دارد و میتواند در رابطهاش با قدرت، مثل چرخدنده چرخی بزرگ عمل نکند، اما او با دستیابی به منصب فرمانداری در ساختار حاکمیت جمهوری اسلامی، نقشی را پذیرفته که در مواقع بحران حتی این اختیار را به او داده که دستور قتل مردم معترض هموطنش را بدهد و مردم را «دزدها و غارتگران و اغتشاشگران» بنامد.
تصمیم آگاهانه لیلا واثقی برای اجرای چنین نقش سرد و خشنی در ساختار دیکتاتوری- سرمایهداری جمهوری اسلامی، اگرچه برای بسیاری از ما نفرتانگیز است اما برای او جاه و مال و منال به همراه داشته است. مطمئن نیستم او در گذشته چه جایگاه طبقاتی و باورهای مذهبی و ایدئولوژیکی داشته، اما همین عاملیت و انتخاب او برای اجرای چنین نقشی در ساختار قدرت جمهوری اسلامی او را به طبقه حاکم و امتیازاتش متصل کرده و او از اجراگری چنین منصبی منفعت میبرد.
آیا حضور بیشتر زنان در قدرت به توانمندی زنان میانجامد یا به سود تمام زنان است؟ نه لزوما. حضور زنان بیشتر در قدرت، نه به سود «تمام زنان» است و نه به سود «تمام مردم»، حتی در مواردی به ضرر بیشتر زنان و مردم جامعه است. هرچه ساختار قدرت فاسدتر، استثمارگرتر و سرکوبگرتر باشد، حضور زنان بیشتر برای ایفای نقش در مقامهای والا در این ساختار هیچ فایدهای برای زنان دیگر ندارد.
حضور بیشتر زنانی مانند لیلا واثقی در ساختار قدرت پدرسالار و زن ستیز موجود در ایران، پیش از هرچیز، به جیب خود آن زنان سود میرساند. و در وهله بعدی، سرسپاری و خوشخدمتی امثال لیلا واثقی باعث میشود سرکوب و استثمار و کشتار مردم ایران تداوم یابد.
گفتمان فمینیسم لیبرال و بوروژا در تمام جهان به شکلها و فرمهای محلی داعیه دار مطالبه «حضور زنان بیشتر در قدرت» است. اما درحقیقت در این مطالبه، ارزشهای مهم در فمینیسم همچون عدالت اقتصادی و سیاسی و اجتماعی، آزادی سیاسی و حقوق و امنیت برابر بین تمام انسانها لزوما وجود ندارند، بلکه مسئله بر سر سهم خواهی زنان جاهطلب از قدرت و ثروت طبقه الیت است. به نظر من در این سهمخواهی هیچ اصالت و ارزش فمینیستی وجود ندارد و زنانی را که در این سهمخواهی شریکاند، به هیچ وجه خواهران آزادی و برابری خواهم نمیدانم.
نظرها
یک خسته
بسیار خوب نوشته شده این یادداشت. خصوصا پاراگراف آخر که کمتر فمینیست ایرانی چنین صراحتی داره.
charkhe asly
کاپیتال مارکس و ما روشنفکرانِ “جهان سومی” حمید فروغ *** در ایران حزب توده از بدو تاسیس با تمام قوا کوشید تا توجه روشنفکران ایران را که تازه چند دهه بود دستگاه روحانیت شیعه بهعنوان عامل اصلی تباهیهای جامعه را شناخته و شناسانده بودند، از این عامل اصلی درماندگی جامعه ایران منحرف و به امپریالیسم و مبارزات آزادیخواهانه ضد امپریالیستی جلب کند و در این راه از محمدعلی فروغی تا علیاکبر داور و از رضا شاه تا بهائیان و محمد مصدق، همه را عامل امپریالیسم و غرب معرفی کرد.
به جرم جنایت علیه بشریت تحت تعقیب مراجع قضایی بین الملی قرار گرفت.
دادگاه بینالمللی لاهه کیفر خواست برای لیلا واثقی فرماندار جنایتکار شهر قدس که در جریان اعتراضات اخیر دستور تیراندازی به سمت معترضین را داده بود ،صادر کرد و این قاتل به جرم جنایت علیه بشریت تحت تعقیب مراجع قضایی بین الملی قرار گرفت.
این برده جنسى دستور تیر و کشتار داده است!
این برده *** فرماندار شهر قدس است که مغرورانه میگوید دستور تیر و کشتار داده است! قاتلان بى شرف مردم مبارز را شناسائى و معرفى كنيد! ------------------------------------- سربازی که روی مردم خودش اسلحه بکشد ، لایق زنده ماندن نیست چگوارا
#شورش_فرودستان
گزارشی کوتاه از طرف یکی از ساکنین #قلعه_حسنخان( شهر قدس ) جاده قدیم کرج: این منطقه کاملا کارگر نشین والبته بیش از ۸۰ درصد ساکنین این منطقه مهاجر از اقصی نقاط ایران هستند. هم اکنون مردم مترصد جرقه ای برای ازسرگیری حرکت های اعتراضی خود هستند وبا توجه به افزایش چشمگیر نرخ دلار و متعاقب آن شروع گرانی ها و با توجه به اینکه در ایام انتخابات زوم امنیتی برای مهندسی و کنترل ستادهای انتخاباتی هست و همیشه در ایام انتخابات فضای بازتری برای مردم تدارک دیده میشود ..باید منتظر موج جدیدی از اعتراضات باشیم با توجه به آتش زدن بانک ها و شهرداری و فرمانداری خدمات رسانی به شدت در شهر با مشکل مواجه است و این امر خود باعث نارضایتی مضاعف مردم شده است همچنین مصاحبه ی جنجالی فرماندار شهرقدس باعث سرخورده گی عوامل حکومتی در شهر شده است و فرماندار نیز در پی جبران اشتباه خود به هر راهی متوصل شده است از قول دلجویی از خانواده کشته شده گان تا راه اندازی تریبون آزاد در فرمانداری ..ولیکن خشم فراگیری بر علیه شخص فرماندار در شهر وجود دارد به نحوی که وی حتی جرات حضور در مراسم تدفین مادر نماینده مجلس را نداشت ضعف فرمانداری قدس باعث شده ثبت نام کاندیدهای مجلس بجای فرمانداری قلعه حسنخان در فرمانداری شهریار صورت پذیرد که این نشان از ترس حاکمیت از واکنش مردم میباشد. #شورش_فرودستان
آرمان
با سپاس از مقاله روشنگر شما. متاسفانه در فرهنگ ما مطلق گرائی همیشه وجود داشته است گوئی این ثنویت زرتشتی در تار و پود ذهن ما آن چنان تنیده است که نمیتوانیم خود ا از آن رها کنیم. من به آزادی و برابری انسان باور دارم و برایم انسان فاقد جنسیت است. همان طور که مرد ها متفاوتند زنها هم هستند. زن بودن شرط لازم و کافی برای فرشته نجات بودن نیست. متاسفانه در بین کسانی که ادعای فمنیست بودن میکنند این عمومیت بخشیدن که زن بودن را با بی گناه بودن مساوی قرار میدهند وجود دارد و ما با نوعی فمینیست اللهی رو برو هستیم که تحمل هیچ اننتقادی را ندارد و بلا فاصله با متهم کردن منتقدین به مرد سالاری راه گفتگو را میبندند. ما باید شانه به شانه هم برای آزادی مبارزه کنیم تا به جامعه ای به سامان با احترام به حقوق انسانی شهر وندان خود برسیم. باید بدون تعصب در هر زمینه ای واقع بین باشیم. زنها قیل از زن بودن انسان هستند و انسان بودن دشوار است.
محمد امیدی
این خانم(لیلا واثقی)دچار یه سوء هاضمه بزرگ شدند،بنده به خانم های دیگه توهین نمیکنم نمیخوام تبعیض جنسیتی بشه ولی خب این پست و مقام برای این خانم هضمش سخته،فکر کنم باید بره خونه داری ،البته بعد از جوابگویی به این جنایتش...
مخالف رژیم
این زن دست دیکتاتور رو از پشت بسته. شرم بر قلعه حسن خان که همچین موجود کثیفی رو قبول کرده.