واشنگتن پست: آمریکا حقایق جنگ افغانستان را پنهان کرده است
روزنامه واشنگتن پست، با استناد به اسناد محرمانه دولت آمریکا گفته است که برخلاف اظهارات رسمی درباره جنگ افغانستان، مقامهای آمریکایی در بین خود از ناکامی در این جنگ سخن گفتهاند.
روزنامه واشنگتن پست به دو هزار صفحه سند محرمانه دست یافته که نشان میدهند مقامهای دولتی و نظامی آمریکایی برای توجیه جنگ پرهزینه و خونین در افغانستان، سالها با اظهارات خوشبینانه مردم را گمراه کردهاند.
واشگتن پست در مورد جنگ افغانستان به اسنادی حاوی صدها مصاحبه مقامهای بلندپایه نظامی و دولتی آمریکا دست یافته است که حقایق دیگری از جنگ افغانستان را فاش میکنند. این روزنامه گزارشی از دو هزار صفحه اسناد محرمانه منتشر کرده است که نشان میدهند چگونه مقامهای آمریکایی از سال ۲۰۰۱ میلادی حقایق جنگ در افغانستان را از مردم پنهان کردهاند.
به گفته این روزنامه، اسناد موجود براساس گفتوگو با حدود ۴۰۰ مقام ارشد، سفیران و پرسنل ارتش تنظیم شده است و این روزنامه براساس قانون آزادی مطبوعات پس از سه سال دادگاه، به آنها دست یافته است.
این گزارش براساس اسنادی تهیه شده است که جان ساپکو، رئیس نهاد دولتی «دفتر بازرس کل ویژه برای بازسازی افغانستان» موسوم به «سیگار» (CIGAR) آنها را جمعآوری کرده است. ساپکو مأموریت بررسی دلایل ناکامی طولانیترین جنگ در تاریخ آمریکا را به عهده دارد.
طبق این اسناد مقامهای نظامی و دولتی آمریکا از پیروزی در جنگ افغانستان ابراز ناامیدی کردهاند. آنها با این فرض که اظهاراتشان علنی نخواهد شد، گواهی دادهاند که استراتژیهای جنگی آنها غلط بوده است.
واشنگتن پست نوشته است: «در طول ۱۸ سال عملیات نظامی در افغانستان، مقامهای بلندپایه آمریکا دروغ میگفتند و واقعیت مبنی بر اینکه پیروزی در این جنگ غیرممکن است را پنهان میکردند. (...) فرماندهی نظامی آمریکا در کابل و کاخ سفید آمار نادرست ارائه میدادند تا مردم فکر کنند که آمریکا در این جنگ پیشرفت داشته است.»
از سال ۲۰۰۱، بیش از ۷۷۵ هزار سرباز آمریکایی بارها به افغانستان اعزام شدهاند. براساس آمار پنتاگون، از این تعداد، ۲۳۰۰ نفر کشته و ۲۰ هزار و ۵۸۹ نفر زخمی شدند.
در این اسناد از جمله اظهارات ژنرال بازنشسته مایکل فلین که تا سال ۲۰۱۴ رئیس «سازمان اطلاعات دفاع» آمریکا بود و بعد بهعنوان مشاور امنیت ملی دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا برگزیده شد، منتشر شده است. او در این اسناد گفته است: «از سفیران میشنویم که ایالات متحده مأموریتهایش را عالی انجام میدهد. اما آیا واقعاً چنین است؟ اگر چنین است، پس چرا ما حس میکنیم که ناکام میشویم؟»
داگلاس لوت، ژنرال سه ستاره ارتش آمریکا که در دولت باراک اوباما و دونالد ترامپ بهعنوان فرمانده کاخ سفید در جنگ افغانستان خدمت کرده، در سال ۲۰۱۵ در مصاحبهای با مقامهای دولتی گفته است: «ما فاقد هرگونه درک بنیادین از افغانستان بودیم و اصلاً نمیدانیم چه میکنیم.»
لوت با مقصر دانستن روابط اداری میان کنگره، پنتاگون و وزارت خارجه آمریکا در کشته شدن نیروهای آمریکایی، افزوده است: «اگر مردم آمریکا از ابعاد این عملکرد سوء آگاه میشدند (...) دو هزار و ۴۰۰ نفر کشته شدند. چه کسی خواهد گفت که این بیهوده بود؟»
در این اسناد، جیمز دابینز، نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان و پاکستان در سالهای ۲۰۱۳ و ۲۰۱۴ میلادی نیز گفته است: «ما کشورهای فقیر را اشغال نمیکنیم که آنها را ثروتمند کنیم؛ ما به دیکتاتوریها حمله نمیکنیم که در آنجا دموکراسی برقرار کنیم؛ بلکه ما به کشورهای درگیر ظلم و خشونت حمله میکنیم تا آنجا صلح برقرار کنیم و آشکارا در انجام این مأموریت در افغانستان ناکام ماندهایم.»
اگرچه دولت آمریکا تاکنون آمار جامعی از هزینههای جنگ افغانستان ارائه نکرده است اما نتا کرافورد، استاد علوم سیاسی و مدیر «پروژه هزینههای جنگ» در دانشگاه براون برآورد کرده است که وزارت دفاع، وزارت امور خارجه و آژانس توسعه بینالمللی آمریکا از سال ۲۰۰۱ تاکنون در مجموع بین ۹۳۴ میلیارد تا ۹۷۸ میلیارد دلار در این جنگ هزینه کردهاند. این هزینه جدا از هزینههایی است که دیگر نهادهای آمریکایی همچون سازمان سیا و وزارت امور سربازان قدیمی کردهاند.
جفری اگرز، از نیروی دریایی آمریکا و از مقامهای کاخ سفید در دولت جورج بوش و باراک اوباما در این اسناد گفته است: «ما در قبال این تلاش یک تریلیون دلاری چه به دست آوردهایم؟ ارزش یک تریلیون دلار را داشت؟ پس از کشته شدن اسامه بن لادن (رهبر القاعده) من گفتم که احتمالاً او در قبر زیرآب خود به این هزینهای که ما کردهایم میخندد!»
در این اسناد همچنین از تلاش بیحاصل دولت آمریکا برای مقابله با فساد، ایجاد ارتش و نیروی پلیس توانمند در افغانستان و همچنین پیگیری تجارت تریاک در این کشور تأکید شده است.
آمریکا از طرفهای اصلی جنگ افغانستان بهشمار میرود و این کشور در حال حاضر در تلاش یافتن راه حلی سیاسی برای پایان دادن به جنگ است، نبردی که بارها ترامپ آن را «طولانیترین» جنگ این کشور توصیف کرده است.
ژنرال آستین اسکات میلر، فرمانده نیروهای آمریکایی مستقر در افغانستان ۲۹ مهر / ۲۱ اکتبر سال جاری اعلام کرد که شمار نیروهای آمریکایی در افغانستان در یک سال گذشته کاهش یافته و به حدود ۱۳ تا ۱۲ هزار نفر رسیده است. این بهمعنای آن است که در یک سال گذشته دو هزار سرباز آمریکایی از افغانستان خارج شدهاند.
در حال حاضر، گفتوگوهای صلح میان نمایندگان آمریکا و طالبان پشت درهای بسته در دوحه جریان دارد. اما گفته میشود که دو طرف درباره کاهش خشونتها، آتشبس و آغاز گفتوگوها میان طرفهای افغان تاکنون به توافقی دست نیافتهاند.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.