نرخ تورم اقلام خوراکی باز هم افزایش یافت
خبرگزاری فارس تورم ۱۲ ماهه خوراکیها در سبد مصرفی خانوار را ۵۵,۷ درصد اعلام کرد در حالیکه یک اقتصاددان تورم در بخش مواد غذایی را بیش از ۸۰ درصد میداند.
خبرگزاری فارس نرخ تورم اقلام خوراکی در ۱۲ ماهه گذشته را ۵۵,۷ درصد اعلام کرد. حسین راغفر، اقتصاددان میگوید نرخ تورم اقلام خوراکی بیش از ۸۰ درصد بوده است.
خبرگزاری فارس جمعه ۶ دی تورم خوراکیها و آشامیدنیها که سهم قابل توجهی در سبد مصرفی خانوار دارند اعلام کرد. بر این اساس، تورم ۱۲ ماهه این بخش برای کل کشور ۵۵,۷ درصد است که کمترین تورم خوراکیها با ۴۵,۴ درصد برای استان زنجان و بالاترین رقم مربوط به استان بوشهر با ۶۶ درصد است.
همچنین شاخص کل تورم برای خانوارها در آذرماه ۹۸ نسبت به ماه قبل ۳,۲ درصد افزایش یافته است که بیشترین نرخ تورم ماهانه خانوارهای کشور مربوط به استان آذربایجان غربی با ۶,۳ درصد افزایش و کمترین نرخ تورم ماهانه مربوط به استان کردستان با ۱,۲ درصد افزایش است.
درصد تغییر شاخص کل نسبت به ماه مشابه سال قبل تورم نقطه به نقطه برای خانوارهای کشور ۲۷,۸ درصد است. بیشترین نرخ تورم نقطه به نقطه مربوط به استان ایلام ۳۳,۹ درصد و کمترین آن مربوط به استان کردستان ۲۳,۱ درصد است.
خبرگزاری فارس نرخ تورم ۱۲ ماهه شاخص کالاهای غیرخوراکی و خدمات در کل کشور را هم ۳۳,۴ درصد اعلام کرد.
این در حالی است که حسین راغفر، اقتصاددان و استاد دانشگاه در گفتوگو با «انتخاب» تورم امسال در بخش مواد غذایی را بیش از ۸۰ درصد اعلام کرد.
راغفر با بیان اینکه «افزایش دستمزدها در شرایط کنونی حدود ۱۴-۱۳ درصد است که برای برخی گروهها پایینتر نیز بوده است» و با اشاره به تورم در بخش مواد غذایی، افزود: «همین امر نشان میدهد که نسبت تورم و دستمزدها تا چه اندازه در بودجه سال ۹۹ منجر به نابرابری طبقاتی بیشتر خواهد شد. این مسئله نشان میدهد دولت مسئولیتهای اجتماعی خود را تعطیل کرده است.»
مرکز آمار ایران یکشنبه یکم دی نرخ تورم رسمی برای آذر امسال را ۴۰ درصد اعلام کرد و مدعی شد؛ نرخ تورم نقطه به نقطه افزایش و تورم سالانه کاهش یافته است. تورم آبانماه سال جاری حدود ۴۱٫۴ درصد اعلام شده بود.
بر اساس گزارش مرکز آمار نرخ تورم نقطه به نقطه در آذر امسال به ۲۷,۸ درصد رسید که نسبت به آبان امسال هشت دهم درصد افزایش را نشان میدهد.
این آمار در حالی اعلام میشود که افزایش نرخ بنزین در روزهای پایانی آبان، موجب افزایش قیمت بسیاری از کالاها شد. فرامرز توفیقی، رئیس کارگروه مزد کانون عالی شوراهای اسلامی کار، ۲۷ آذر سال جاری اعلام کرد که افزایش قیمت بنزین تأثیری ۱۲ تا ۱۸,۳ درصدی بر افزایش قیمت کالاها و خدمات داشته است.
توفیقی گفته بود در حال حاضر حداقل دستمزد کارگران کفاف یک سوم مخارج خانوار را نیز نمیدهد و «با گرانی بنزین، نرخ پوششِ هزینهای دستمزد به زیر ۳۰ درصد کاهش یافته و این کاهش یعنی یک فاجعه.»
برخی از کارشناسان اقتصادی در ایران معتقدند که بستن بودجه سال آینده با میزان غیرواقعی صادرات نفت تورم در کشور را بیشتر از این خواهد کرد.
حسین راغفر نیز با اشاره به اینکه بستن بودجه بر مبنای صادارت روزانه یک میلیون بشکه نفت، غیرواقعی است، گفت: «به نظر میرسد این درآمد متحقق نخواهد شد و برآیند آن کسری بودجه خواهد بود.»
راغفر بودجه ۹۹ را «غیرواقعیترین بودجهای» دانست که تاکنون ارائه شده است. او گفت: «این بودجه بخشی دیگر از جامعه را بینواتر خواهد کرد» و «فشارها بر بنگاههای خرد و کوچک ادامه خواهد داشت».
راغفر افزود: «تصور من این است که ادامه وضع کنونی که تداومی بر سه دهه گذشته است به وخیمتر شدن اوضاع اقتصادی کشور منجر خواهد شد، مگر تجریه اعتراضات آبانماه موجب درس گرفتن دولت شود، تا رویکرد شکست خورده سه دهه گذشته تغییر پیدا کند.»
پیش از این سیداحسان حسینی و محمد شیرجیان، دو اقتصاددان از جناح مخالف دولت نیز از میزانی که برای صادرات نفت در بودجه سال آینده در نظر گرفته شده است انتقاد کرده بودند.
گفته میشد دولت در بودجه ۹۹ صادرات روزانه تا ۸۰۰ هزار بشکه نفت را در نظر گرفته است. حتی همین رقم نیز خوشبینانه ارزیابی شد.
بر اساس لایحه بودجه ۱۳۹۹ که ۱۷ آذرماه سال جاری به مجلس تقدیم شد بودجه عمومی دولت در سال آینده نسبت به سال جاری بیش از ۲۵ درصد افزایش یافته است. برای تأمین این بودجه دولت به صدور ۸۷۰ هزار تا یک میلیون بشکه نفت در روز نیاز دارد در حالی که در اثر تحریم نفتی، صادرات روزانه نفت ایران در ماه اکتبر گذشته به کمتر از ۲۵۰ هزار بشکه در روز رسیده است.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.