ادامه اعتراضات در بغداد و شهرهای جنوبی عراق
تظاهرکنندگان در بغداد و چند شهر جنوب عراق با تشدید تظاهرات ضددولتی راههای اصلی را بستند. در اعتراضات میدان طیران بغداد دو نفر کشته شدند.
اعتراضات در عراق علیه حکومت این کشور بار دیگر شدت گرفت. بغداد و چند شهر جنوب عراق شاهد تظاهرات ضدحکومتی بودند. در میدان طیران بغداد مأموران امنیتی دو نفر از معترضان را کشتند.
روز دوشنبه ۳۰ دی / ۲۰ ژانویه مخالفان حکومت در چند شهر عراق از جمله پایتخت این کشور بار دیگر به خیابانها آمدند. در میدان طیران بغداد زمانی که تظاهرکنندگان خشمگین علیه حکومت شعار سر داده بودند، نیروهای امنیتی به سوی آنها گلوله جنگی و گاز اشکآور شلیک کردند که در جریان این درگیری ها دو نفر کشته شدند.
بهگزارش الجزیره، یکی از معترضان از ناحیه سر هدف گلوله قرار گرفت و دیگری مورد اصابت قوطی گاز اشکآور واقع شد و هر دو به بیمارستان منتقل شدند و در آنجا جان باختند. دهها نفر دیگر نیز زخمی شدند.
دولت عراق مرگ دو تن از معترضان را تأیید نکرد. معترضان ویدئویی منتشر کردند که در آن نشان داده میشد کسانی که بهشدت زخمی شده بودند توسط مردم از مسیرهای درگیری دور میشوند.
خشونت زمانی آغاز شد که نیروهای امنیتی تلاش کردند خیابانهای بغداد را پاکسازی کنند و معترضان را به عقبنشینی وادارند.
تظاهرکنندگان یک هفته پیش تا امروز (دوشنبه) به دولت فرصت داده بودند تا به خواستههایشان عمل کند. آنها خواهان برگزاری نظرسنجی درباره قانون جدید انتخابات، انتصاب یک نخستوزیر مستقل و پیگرد قانونی مقامات مظنون به فساد هستند.
جنین هنیس پلاسچارت، نماینده سازمان ملل متحد در عراق از رهبران سیاسی آن کشور خواست تلاش خود را برای اصلاحات از سر بگیرند تا اعتراضات، مسالمتآمیز بماند.
نماینده سازمان ملل در بیانیهای گفت: «هرگونه اقداماتی که تاکنون برای برطرف شدن نگرانیهای مردم انجام شده در صورت عدم تکمیل آن توخالی خواهد بود. سرکوب خشونتبار اعتراضات مسالمتآمیز غیرقابل تحمل است و باید به هر قیمتی از آن جلوگیری کرد.»
از روز یکشنبه تا دوشنبه در بغداد و شهرهای جنوبی موج تازه ای از اعتراضات بهراه افتاد و معترضان بزرگراهها و پلها را با آتش زدن لاستیک بستند.
در بغداد تاکسیبارهای سه چرخه قربانیان حملات مأموران امنیتی را نجات میدادند و آنها را به بیمارستانهای نزدیک به تظاهرات منتقل میکردند. پزشکان حاضر در صحنه دهها نفری را که از گاز اشکآور مصدوم شده بودند، معالجه کردند.
یکی از پزشکان به الجزیره گفت: «ما به میدان طیران در بغداد رفتیم. مردم از من خواستند که به آنها کمک کنم، من نیز هدف حمله با گاز اشکآور قرار گرفتم و از پای افتادم.»
در بیانیه فرماندهی عملیات بغداد آمده است که ۱۴ مأمور در حالی که سعی در تأمین امنیت ورودی میدان تحریر، مرکز جنبش اعتراضی را داشتند، توسط گروهی از «محرکان خشونت» زخمی شدند.
بیانیه افزوده است که نیروهای امنیتی همچنان به وظایف امنیتی خود ادامه دادند.
یکی از مسئولان امنیتی به الجزیره گفته است دستکم ۹ نفر از معترضانی که قصد بستن بزرگراههای اصلی را داشتند، بازداشت شدهاند.
در جنوب عراق در شهرهای ناصریه، کربلا و العماره نیز معترضان با آتش زدن لاستیکها خیابانها را مسدود کردند.
در شهر ناصریه بزرگراه متنهی به استان بصره توسط مخالفان بسته شد. زمانیکه افراد مسلح ناشناس از یک خودرو به سوی آنها شلیک کردند دستکم شش تظاهرکننده زخمی شدند.
فراخوان معترضان عراقی به ادامه اعتراضات ضدحکومتی در شرایطی اعلام شد که ترس از افزایش تنشهای منطقهای در پی ترور قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس جمهوری اسلامی در اوایل ژانویه بهدست آمریکا وجود داشت و احتمال میرفت که حرکت معترضان را تحت شعاع خود قرار دهد.
این جنبش از اول اکتبر گذشته برعلیه فساد گسترده حکومتی، خدمات عمومی ضعیف و بیکاری آغاز شد. معترضان همچنین خواستار پایان دادن به نظام سیاسی مبتنی بر سهمیه در عراق هستند که پس از حمله نظامی آمریکا در سال ۲۰۰۳ در این کشور بنا شد.
از زمان آغاز اعتراضات، صدها نفر کشته شدهاند و نهادهای مدافع حقوق بشر نیروهای امنیتی را متهم به استفاده از زور بیش از حد علیه تظاهرکنندگان کردهاند.
عادل عبدالمهدی، نخستوزیر تقریباً دو ماه پیش استعفا داد اما احزاب سیاسی تاکنون نتوانستهاند در مورد جانشین او توافق کنند و او همچنان بهعنوان سرپرست اداره دولت فعالیت میکند.
تظاهرکنندگان کسانی را که بهعنوان جایگزینهای احتمالی معرفی میشوند رد میکنند و از اینکه سایر اقدامات اصلاحی عملی نشدهاند خشمگین هستند.
بیشتر بخوانید:
نظرها
Nasim
- میاکل دوران از کارشناسان مؤسسه هادسن در وزارت خارجه، دفاع و شورای امنیت ملی آمریکا یکشنبه ۱۹ ژانویه ویدیوئی از «علی ایوب» وزیر دفاع سوریه منتشر کرده که در آن به نقش قاسم سلیمانی در کشتار مردم سوریه اذعان کرده است. در این ویدیو بنا بر تاکیدهای علی ایوب ، سلیمانی در کشتار مردم سوریه از زمان آغاز اعتراضات در این کشور نقش داشته است. بنا به گفته او«در سال ۲۰۱۱ با سلیمانی دیدار کرده و با هم برای حمله به (شهرک) بابا عمرو در حمص طرحریزی کردند!. حمله وحشیانه بود، ارتش سوریه با حملات هوایی گسترده آن را با خاک یکسان کرده و کشتاری وحشیانه را علیه غیرنظامیان مرتکب شد»، او همچنین توضیح داد:«خبرنگاران آمریکایی و فرانسوی که این کشتار را مستند کردهاند کشته شدند!». - ابراهیم الدیلمی نماینده حوثیها در ایران روز دوشنبه 20 ژانویه 2020 به دیدار خانواده قاسم سلیمانی در تهران رفت!. پیام تسلیت و همدردی «عبدالملک الحوثی» رهبر جنبش انصارالله و «مهدی المشاط» رئیس شورای عالی سیاسی حوثیها را ابلاغ کرد. «پیش از ورود حوثیها به صنعا، حکومت ایران از سال 2004 ارسال اسلحه به حوثیها را آغاز کرد. همچنین حمایت مالی بزرگی از آنها از طریق دیدار با رهبران این گروه در خارج کرد.»
عراق ینتفض
معترضين عراق خواستار برکناری کل نظام حاکم هستند معترضان با کشیدن ضربدر قرمز روی پوسترھای ھر دو نامزد نخست وزیری عراق اعلام کردهاند که تا برکناری کل حکومت و مفسدین به مبارزات خود ادامه خواهند داد. #عراق_ینتفض #العراق_يثور
بِهراد
جناب "نسیم" مثل اینکه از یاد بردید که یکی از خواست های اصلی مردم عراق خروج نیروهای آمریکایی از کشورشان است. همچنین خرابکاری ها و کثافت کاری های ترامپ در سوریه و خیانتش به کردها هم از قلم شما افتاده. فکر می کنید که دلیل چنین سهل انگاریها چه می تواند باشد؟ انشاءالله گربه است!