سازمان هواپیمایی کشوری شلیک دو موشک به هواپیمای اوکراینی را تأیید کرد
سازمان هواپیمایی کشوری ایران با انتشار دومین گزارش مقدماتی خود اعلام کرد «نحوه تاثير اين موشکها بر وقوع سانحه و همچنين تحليل اين اقدام تحت بررسی است.»
سازمان هواپیمایی کشوری ایران با انتشار دومین گزارش مقدماتی خود درباره سانحه هواپیمای اوکراینی اعلام کرد که دو موشک مجاورتی سامانه پدافند هوایی سپاه پاسداران از نوع تور-ام۱ به سمت هواپیمای اوکراینی شليک شده بود. در این گزارش گفته شده که «نحوه تاثير اين موشکها بر وقوع سانحه و همچنين تحليل اين اقدام تحت بررسی است.»
چهارشنبه ۱۸ دی / ۸ ژانویه، چند ساعت پس از حمله موشکی سپاه پاسداران به پایگاههای نظامی آمریکا در عراق در خونخواهی قاسم سلیمانی، در اثر اصابت موشک سامانه پدافند هوایی سپاه، هواپیمای مسافربری خطوط هواپیمایی اوکراین در نزدیکی تهران منهدم شد. ۱۷۶ مسافر و خدمه پرواز از جمله ۵۷ نفر از اتباع کانادا در این فاجعه جان خود را از دست دادند. بیشتر مسافران پرواز ۷۵۲ ایرانیان دو تابعیتی مقیم خارج از کشور بودند که برای دیدار با خانوادهشان به ایران سفر کرده بودند. برخی از مسافران این پرواز دانشآموختگانی بودند که در ۱۹ دانشگاه کانادا کار و تحصیل میکردند. ۱۹ دی رئیس سازمان هواپیمایی کشوری از انتشار گزارش اولیه بررسی سقوط هواپیمای اوکراینی خبر داد و گفت: اطلاع اولیه برای اوکراین به عنوان کشور محل ثبت هواپیما، آمریکا به عنوان کشور سازنده، سوئد و کانادا به عنوان کشورهای متقاضی صادر شده است. سازمان هواپیمای کشوری در دومین گزارش خود از این سانحه از سپاه پاسداران به عنوان «یک نهاد داخلی» نام برد و اعلام کرد:
« با توجه به اعلام عمومی ۲۱ دی ۱۳۹۸ مبنی بر پذيرش يکی از نهادهای داخلی در خصوص عمليات دفاعی موشکی در زمان پرواز اين هواپيما، دسترسی مسئول بررسی سانحه به اطلاعات آن نهاد فراهم آمد و مشخص شد كه دو موشک مجاورتی از نوع تور-ام۱( M1-TOR) از سمت شمال به سمت هواپيما شليک شده است.»
سازمان هواپیمایی کشوری در ادامه گزارش خود آورده است:
«طبق اطلاعات استخراج شده از رادار، هواپيما تا ارتفاع هشت هزار و ۱۰۰پایی صعود كرده و پس از آن اطلاعات شناسایی و ارتفاع هواپيما از صفحه رادار حذف و هيچ پيام راديویی از خلبان در خصوص شرايط غير معمول دريافت نشد.»
سازمان هواپمایی کشوری احتمال برخورد پرتوهای آسیبزننده شامل پرتوهای لیزری و الکترومغناطیس (رادیو اکتیو) را منتفی اعلام کرد و بدین ترتیب مسئولیت سپاه پاسداران در انفجار پرواز ۷۵۲ را به رسمیت شناخت.
سازمان هواپیمایی کشوری همچنین اعلام کرد که از زمان وقوع سانحه سیستم دسترسی سریع به اطلاعات ضبط شده هواپیما[ QAR] پیدا نشده است.
سازمان هواپیمایی کشوری در این گزارش همجنین رسماً اعلام کرد که امکانات فنی لازم برای بازخوانی جعبه سیاه هواپیما در ایران وجود ندارد:
«بررسی جهت بازسازی و دریافت محتویات دستگاهها با استفاده از توان داخلی کشور با حضور نمایندگان قضایی و متخصصین داخلی انجام پذیرفت و همگی توافق داشتند که این نوع دستگاهها از بهروزترین دستگاههای موجود دنیا بوده و امکانات بازخوانی آن در کشور موجود نیست.»
اوکراین و کانادا تأکید کردهاند که ایران میبایست جعبه سیاه هواپیما را تحویل آن کشورها دهد. سازمان هواپیمایی کشوری در گزارش خود آورده است که «اگر لوازم و تجهیزات جانبی فراهم شود، با صرف مدت زمانی کوتاه می توان بازسازی و تخلیه اطلاعات را انجام داد.»
بر همین اساس متخصصانی از نهادهای نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، وزارت اطلاعات، نیروی انتظامی و ستاد كل نيروهای مسلح همراه با تیم اعزامی از کشور اوکراین تیم بررسی سانحه را تشکیل دادهاند. قطعات هواپیما جمعآوری شده و از شاهدشهر شهریار به فرودگاه خمینی تهران منتقل شده است «تا پس از چينش روی زمين، براساس رويههای متعارف بررسی سوانح هوائی، تحليل لازم به دست آيد.»
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.