انتخابات مجلس: دیدار روحانی با اصلاحطلبان تکذیب شد
اصلاحطلبان با انتقاد از ردصلاحیتها نتیجه انتخابات مجلس را «قابل پیشبینی» خواندهاند. دولت حمایت از برجام را دلیل برخی رد صلاحیتها دانسته اما شورای نگهبان این موضوع را تکذیب کرد.
برخی رسانههای ایران خبرهایی غیررسمی از برگزاری جلسهای انتخاباتی در کاخ سعدآباد بین حسن روحانی، رئیسجمهوری و چهرههای شاخص اصلاحطلبان همچون محمد خاتمی، رئیسجمهوری دوران اصلاحات خبر داده بودند. یک مسئول دفتر رئیسجمهوری این خبر را «فیکنیوز» برای «گرمکردن تنور انتخابات» خواند و تکذیبش کرد. روز پیش از آن، رد صلاحیت گسترده شورای نگهبان باعث انتقاد حسن روحانی در جلسه هیأت دولت و هشدار او نسبت به امکان کاهش مشارکت مردم در انتخابات اسفند انجامیده بود. شورای عالی اصلاحطلبان نیز با انتقاد از رد صلاحیتها نتیجه انتخابات را «قابلپیشبینی» خوانده است. دولت حمایت از «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) را دلیل رد صلاحیت شماری از نامزدها عنوان کرده اما شورای نگهبان این موضوع را تکذیب کرده است.
علیرضا معزی، معاون ارتباطات و اطلاعرسانی دفتر رئیسجمهوری پنج شنبه ۳ بهمن این خبر را تکذیب و در توئیتی از انتشار خبر کذب برای «گرم کردن تنور انتخابات» انتقاد کرد: «تنور انتخابات را از جای دیگر و به طریق دیگر باید گرم کرد؛ از توسل به فیک نیوز، آبی گرم نخواهد شد.»
علیرضا معزی سپس با انتشار عکسی از عیادت حسن روحانی از رئیس بنیاد شهید در بیمارستان خبر داد.
انتقاد دولت و اصلاحطلبان از رد صلاحیتها
در روزهای گذشته انتقادهای دولت و اصلاحطلبان از رد صلاحیتهای گسترده کاندیداها توسط شورای نگهبان بالا گرفته است.
چهارشنیه دوم بهمن، حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی نیز در طی سخنانی در جلسه هیأت دولت تلویحاً در انتقاد از رد صلاحیتها در شورای نگهبان گفته بود:
«رضایت خاصه و رضایت یک جناح و یک قوم ما را به جایی نمیرساند و باید رضایت عامه مردم را مدنظر قرار دهیم و بر این اساس اقدام و حرکت کنیم.»
حسن روحانی همچنین هشدار داد که شاید نرخ مشارکت در انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی پایین باشد:
«درست است که باید با دقت افرادی که شرایط لازم را دارند، برگزینند، اما نباید هدف را فراموش کنیم و هدف اصلی حضور اکثریت قاطع مردم پای صندوق آرا است والا میتوان انتخاباتی مانند بعضی از کشورها حتی برخی از کشورهای اروپایی با حضور ۱۵ و ۲۰ درصدی مردم برگزار کرد، اما چنین انتخاباتی مورد رضایت ما نیست و هیچ وقت نخواستیم که در انتخابات حضور مردم کمرنگ باشد.»
در ماه های گذشته و با نزدیک شدن به انتخابات مجلس، جناح اصلاحطلبان روشهای مختلفی را برای رسیدن به یک ائتلاف فراگیر و تهیه لیستهای انتخاباتی جهت پیروزی در انتخابات پیشروی مجلس در دستور کار قرار داد که آخرین آن طرح سامانه رأیسنجی اصلاحطلبان، موسوم به «سرا» بود.
با این وجود بعد از رد صلاحیتهای گسترده شورای نگهبان، اصلاحطلبان به روند رد صلاحیتها اعتراض کرده و معتقدند نتیجه انتخابات یازدهمین مجلس شورای اسلامی از هم اکنون قابل پیشبینی است.
شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان، در بیست و نهمین جلسه خود که چهارشنبه دوم بهمن با حضور دبیران کل احزاب برگزار شد، ضمن انتقاد از رد صلاحیتهای گسترده شورای نگهبان و ضمن انتقاد به نحوه اعلام مواضع سخنگوی شورای نگهبان در مواجهه با اعتراض داوطلبان رد صلاحیت شده، رفتار شورای نگهبان را «نقض بیطرفی این نهاد» و «عاملی برای بیاعتمادی به نهاد انتخابات و جایگاه مجلس» خواند.
در جلسه شورای عالی اصلاحطلبان گزارشی از روند پیگیریهای صورت گرفته در اعتراض به رد صلاحیت گسترده کاندیداهای اصلاحطلب ارائه شد. شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان همچنین اعلام کرد شرایط به گونهای است که در صورت عدم تغییر معنیدار در وضعیت کاندیداهای اصلاحطلب، امکانی برای ارائه لیست از طرف آنها در اکثر حوزهها وجود ندارد و تقریباً «نتیجه انتخابات از هم اکنون قابل پیشبینی» است.
محمود واعظی، رئیس دفتر رئیس جمهوری، چهارشنبه ۳۰ دی در جمع خبرنگاران درباره برخی انتقادات از نحوه رسیدگی به صلاحیت کاندیداهای انتخابات مجلس، علت برخی رد صلاحیتها را حمایت کاندیداها از برجام و دولت دانست:
«اگر رد صلاحیتها براساس قانون باشد و کسی تخلف اعم از اقتصادی، اخلاقی و هر چه که قانون مشخص کرده، مرتکب شده باشد، دولت به هیچ وجه درباره این نوع رد صلاحیتها مطلبی را مطرح نمیکند، اما گزارشهایی که ما از افرادی که جزو نمایندگان فعلی مجلس محسوب میشوند و همچنین آنهایی که نماینده فعلی نیستند دریافت کردهایم این گونه است که برخی از آنها رفتهاند صحبت کردند و به آنها اعلام شده که شما از برجام حمایت کردهاید یا اینکه از دولت طرفداری کردهاید؛ چیزهایی از داوطلبان کاندیداتوری سوال میکنند یا اینکه چیزهایی در پرونده آنها قرار میدهند در حالی که این موضوعات مربوط به تفکر و اندیشهای است که مردم به آن رأی دادند و در دولت وجود دارد؛ برجام چیزی نیست که فردی که از آن حمایت کرده این حمایتاش الان تبدیل به نقطه ضعف او و رد صلاحیتاش شود.»
واکنش شورای نگهبان: برجام مشکل نبود
عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان در واکنش به انتقادات شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان و رئیس دفتر رئیس جمهوری، پنجشنبه سوم بهمن در حساب کابری توییترش نوشت:
«اگر ادعای رد صلاحیت یکی از نمایندگان به دلیل حمایت از دولت یا برجام درست بود، او در همان دور قبل که برجام به تصویب مجلس رسید، رد صلاحیت می شد!»
به دلیل عدم وجود احزاب مستقل و آزاد برای برگزاری یک انتخابات منصفانه و رقابتی در ایران، دو جناح عمده اصلاحطلب و اصولگرا در جمهوری اسلامی همواره تلاش کردهاند با شیوههای مختلف میزان مشارکت عمومی در انتخابات را بالا ببرند.
انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی دوم اسفندماه سال جاری برگزار خواهد شد.
نظرها
mandana
عجب، عجب اینهمه ژن خوب با هم والا ندیده بودیم!، تمام ژن خوب های نظام مقدس در یک جا و در یک عکس!
سعید
به خیال خودشون برای گرم کردن تنور انتخابات در دهه زجر تعدادی استمرارطلب را تایید صلاحیت میکنن.
Nasim
محسن حاجی میرزایی وزیر آموزش و پرورش؟!: امروز در دمشق با همتای سوریام دیدار داشتم. درچند سال درگیری در سوریه حدود ۱۰ هزار مدرسه تخریب شده با توجه به تجربه کشورمان در زمینه بازسازی و تجهیز واحدهای آموزشی در جنگ تحمیلی؟!، به آقای عماد موفق الغرب گفتم آماده انتقال تجربه و دانش فنیمان؟! برای بازسازی مدارس سوریه هستیم.!! طبق گفتههای مهرالله رخشانیمهر، رئیس سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور ۳۴۲ مدرسه در سیل سیستان و بلوچستان غیرقابل استفاده و نیازمند تعمیرات اساسی است .» به دنبال وقوع زمینلرزه در استان کرمانشاه که بر اثر آن ۸۰ مدرسه بهطور کامل تخریب شد، مسئولان از ایمن نبودن یک سوم مدارس در ایران خبر دادند. چندی پیش انتشار ویدئویی از ریزش سقف یک مدرسه در روستای راونگ در استان هرمزگان خبرساز شده بود.
sattar beheshti
التماس استمرارطلبان از خامنه ای رسول منتجبنیا، یکی از استمرارطلبانی که غالبا نقش واسطه را ایفا میکند: «به عنوان دلسوز نظام و کشور، خدمت مقام معظم رهبری؟ اعلام میکنم که این برخوردها نظام را سست می کند. مقام معظم رهبری بارها فرمودند؛ برای من اصولگرا و اصلاح طلب یکسان هستند!. خدمت رهبری شهادت میدهم، اکثریت رد صلاحیتشدگان این دوره، جزو طرفداران پر و پا قرص نظام هستند!. لذا از ایشان تقاضا دارم به شورای نگهبان دستور دهند!! این افراد را تایید کرده و به عرصه انتخابات وارد کنند!!. معتقدم در خصوص بررسی صلاحیتها حقکشی شده است.» هنوز مشخص نیست که خامنهای چه واکنشی به درخواستهای ملتمسانه اصلاحطلبان خواهد داشت. او ممکن است مانند سال ۱۳۹۴، در آخرین لحظات و با حکم حکومتی، تعداد محدودی از چهرههای استمرارطلب؟! را برای شوی دموکراسی به انتخابات استصوابی بازگرداند!!.