وعده استاندار تهران: شمار کشتهشدگان اعتراضات آبان را اعلام میکنم
پس از گذشت نزدیک به سه ماه از اعتراضات آبان همچنان نهادهای حکومتی از اعلام شمار کشته شدگان خودداری میکنند و یکدیگر را «مسئول تفکیک» و اعلام شمار جان باختگان معرفی. تازه نوبت به استاندار تهران رسیده است.
با گذشت نزدیک به ۸۰ روز از اعتراضات آبان انوشیروان محسنی بندپی، استاندار تهران، صبح یکشنبه ۱۳ بهمن وعده کرد در نشست خبری بعدی شمار کشتهشدگان اعتراضات به گرانی بنزین را اعلام کند. او اما زمان مشخصی برای اعلام شمار کشته شدگان مشخص نکرد و سازمان پزشکی قانونی و دیگر نهادها را مسئول ارائه گزارش دانست.
برپایه گزارش رسانههای خبری و سازمانهای ناظر بر وضعیت حقوق بشر در ایران، در جریان اعتراضات به گرانی بنزین حداقل ۴۰۰ تا ۱۵۰۰ تن کشته شدهاند. استاندار تهران اما همانند دیگر مقامهای حکومتی مدعی شد؛ تعداد کشته شدهها «بسیار کمتر» از رقمی است که به گفته او «در رسانههای معاند اعلام شده است».
محسنی بندپی سازمان پزشکی قانونی و دیگر نهادها را مسئول اعلام آمار کشته شدگان دانست و گفت: «در جلسه شورای امنیت کشور قرار شد مرجعی که به لحاظ قانونی عهدهدار این مساله است تعداد کشته شدهها را اعلام کند». او اما به صورت مشخص نگفت که کدام نهاد حکومتی مسئولیت اعلام شمار دستگیرشدگان و کشته شدگان را عهده دار شده است.
محسنی بندپی گفت که استعلام بگیرد و در نشست خبری بعد شمار کشته شدگان را اعلام کند.
پیش از این، ۴ دی ۹۸ علی ربیعی، سخنگوی هئیت دولت جمهوری اسلامی وعده کرده بود که شمار کشتهشدگان اعتراضات آبان پس از تفکیک اعلام شود.
محمود واعظی، رئیس دفتر رئیس جمهوری ایران هم همان روز قوه قضاییه را مسئول اعلام شمار کشتهشدگان دانسته و گفته بود که این قوه «با جدیت در حال پیشبرد کار است».
۱۰ دی غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضاییه اما سخنان واعظی را «اشتباه» و شورای عالی امنیت ملی را مسئول اعلام شمار کشتهشدگان دانست.
در ادامه اظهارات مقامهای حکومتی، محمدرضا یزدی، فرمانده سپاه «محمد رسولالله» تهران ۲۵ دی وعده علی ربیعی را تکرار کرد و گفت که «هنوز تفکیک انجام نشده و این کار در حال انجام است».
او در توضیح تفکیک کشتهشدگان اعتراضات آبان که از بامداد ۲۵ آبان در واکنش به افزایش ۲۰۰ درصدی نرخ بنزین رخ داد، گفت: «بین شهدا و کسانی که اتفاقی آنجا در حادثه بودند یا کسانی که از سوی اشرار و اراذل و اوباش به شهادت رسیدند و مورد هجوم قرار گرفتند و کسانی که اراذل و اوباش بودهاند و کشته شدند، تفکیک صورت نگرفته است».
«تفکیک» کشتهشدگان اعتراضات آبان ماه پس از پاسخ علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران به نامه دبیر شورای عالی امنیت ملی که خواستار جداسازی کشتهشدگان شده بود، در دستور کار نهادهای حکومتی جمهوری اسلامی قرار گرفت. خامنهای بیست و سوم آذر در نامهای به شورای امنیت کشور با آنچه که «تفکیک» و «مدیریت معترضان و کشته شدگان اعتراضات» عنوان شد، موافقت کرد.
با وجود گذشت نزدیک به سه ماه از اعتراضات آبان که به گفته مقامهای دولتی به بیش از ۱۸۰ شهر تسری یافت، هنوز اما مسئولان حکومتی از بیان شمار دقیق کشتهشدگان خودداری میکنند. تنها سعدالله زارعی، «تحلیلگر» سیاسی نزدیک به سپاه پاسداران در نشریه «پاسدار اسلام» شمار کشته شدگان را ۱۷۰ تن بیان کرده است.
این در حالی است که خبرگزاری رویترز به نقل از منابع مطلع از کشته شدن ۱۵۰۰ تن در جریان اعتراضات آبان خبر داده بود. کلمه، سایت منسوب به نزدیکان میرحسین موسوی هم به نقل از منابع آگاه خود آمار کشته شدگان را بیش از ۶۰۰ تن گزارش کرده است.
در همین زمینه:
نظرها
نظری وجود ندارد.