نظرسنجی ایپسوس: کاناداییها خواهان رویکرد سختگیرانهتر در برابر ایران
نظرسنجی جدید ایپسوس نشان میدهد که در پی انهدام هواپیمای اوکراینی توسط سپاه و کشته شدن ۵۷ کانادایی، کاناداییها بیش از برقراری روابط دیپلماتیک با ایران خواهان فشار بیشتر به ایران هستند.
شرکت تحقیقاتی ایپسوس پس از انهدام هواپیمای مسافربری اوکراینی توسط پدافند سپاه پاسداران و کشته شدن ۵۷ کانادایی از شهروندان کانادا درباره چگونگی رویکرد با ایران نظرسنجی کرده و بیشتر شرکتکنندگان در این نظرسنجی خواهان رویکرد سختگیرانه شدهاند.
این نظرسنجی، که روز چهارشنبه ۱۶ بهمن / ۵ فوریه منتشر شد، نشان میدهد که ۷۶ درصد از کاناداییهای مورد پرسش از افزایش تحریمها علیه دولت ایران حمایت میکنند، در حالی که ۸۹ درصد گفتهاند که میخواهند دولت جاستین ترودو ایران را تحت فشار قرار دهد تا ایران به خانوادههای کانادایی متأثر از سقوط هواپیما خسارت پرداخت کند.
این نظرسنجی به نمایندگی از سوی شبکه «اخبار جهانی» (Global News) بین ۲۴ و ۲۷ ژانویه (۴ و ۷ بهمن)، با نمونهای از ۱۰۰۰ کانادایی ۱۸ ساله به بالا و بهشکل آنلاین انجام شد.
در این نظرسنجی موضع سختگیرانه در قبال ایران در میان رأیدهندگان هر حزب، از جمله محافظهکاران، لیبرالها، دموکراتهای جدید و ائتلاف آینده کبک، پشتیبانی جدی داشت.
سباستین دالر، معاون اول مدیر ایپسوس: گفت: «آنچه ما از این نظرسنجی نتیجه میگیریم این است که در حال حاضر کاناداییها میخواهند ببینند که دولت از کاناداییها حمایت میکند و از دولت ایران میخواهد تا به نوعی پاسخ دهد که چه اتفاقی افتاده تا اینکه فقط عزم راسخ نشان دهد.»
چهارشنبه ۱۸ دی / ۸ ژانویه، چند ساعت پس از حمله موشکی سپاه پاسداران به پایگاههای نظامی آمریکا در عراق در خونخواهی قاسم سلیمانی، در اثر اصابت موشک سامانه پدافند هوایی سپاه، هواپیمای مسافربری خطوط هواپیمایی اوکراین در نزدیکی تهران منهدم شد. ۱۷۶ مسافر و خدمه پرواز از جمله ۵۷ نفر از اتباع کانادا در این فاجعه جان خود را از دست دادند. بیشتر مسافران پرواز ۷۵۲ ایرانیان دو تابعیتی مقیم خارج از کشور بودند که برای دیدار با خانوادهشان به ایران سفر کرده بودند. برخی از مسافران این پرواز دانشآموختگانی بودند که در ۱۹ دانشگاه کانادا کار و تحصیل میکردند. سپاه پاسداران و مقامات جمهوری اسلامی سه روز اصابت موشک به این هواپیما را انکار کردند.
از سوی دیگر در نظرسنجی ایپسوس ۶ نفر از هر ۱۰ نفر از پاسخدهنده گفتهاند که از برقراری روابط رسمی دیپلماتیک با ایران مانند بازگشایی سفارت کانادا حمایت میکنند.
در این پرسش، حمایت از بازگشایی سفارت بین احزاب متفاوت است. در حالی که اکثریت رأیدهندگان لیبرال (۶۶ درصد)، نئولیبرالها (۶۹ درصد) و ائتلاف کبک (۶۳ درصد) از این موضوع حمایت میکردند، تنها ۴۷ درصد از رأیدهندگان محافظهکار گفتهاند که مایلاند روابط رسمی دوباره با ایران برقرار شود.
سباستین دالر نتایج نظرسنجی را در مجموع خارج از انتظار ندانست و گفت: «ما در این وضعیت کلی قرار داریم و از نظرسنجی چنین متوجه میشویم که کاناداییها میخواهند اکنون اقدامی صورت گیرد و شاید برقراری روابط بهتر با دولت ایران در حال حاضر در جایگاه دوم قرار گیرد، حتی اگر هنوز اکثریت کاناداییها خواهان عادیسازی روابط باشند.»
دالر براساس نتایج نظرسنجی گفت: «پیام این است که در موقعیت قدرت قرار بگیریم و درخواست مطالبات کنیم.»
کانادا و ایران از سال ۲۰۱۲ روابط رسمی دیپلماتیک ندارند. در این سال کانادا سفارت خود در تهران را بست و دیپلماتهای ایرانی را از کشورش اخراج کرد. در آن زمان دولت وقت محافظهکار استفن هارپر در بیانیهای نوشت: «کانادا دولت ایران را بهعنوان بزرگترین تهدید برای صلح جهانی و امنیت در جهان امروزین میشناسد… رژیم ایران در حال کمکرسانی هرچه بیشتر به رژیم اسد است و از گردن نهادن به قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل متحد در زمینه برنامه هستهایاش سر باز میزند.»
در سال ۲۰۱۶، حزب لیبرال آمادگی خود را برای برقراری دوباره روابط دیپلماتیک با ایران اعلام کرد. یک سال قبل، کانادا به عنوان حامی اصلی قطعنامه سازمان ملل متحد که نقض حقوق بشر در ایران را محکوم میکرد، اقدام کرد.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.