سیگار: بازسازی افغانستان هزینه انسانی بالایی داشته است
دفتر بازرس کل ویژه برای بازسازی افغانستان (سیگار) میگوید در پروژههای عمدتاً آمریکایی برای بازسازی افغانستان، دو هزار و ۲۱۴ نفر کشته و دو هزار و ۲۹۱ نفر دیگر زخمی شدهاند.
براساس گزارش جدید دفتر بازرس کل ویژه برای بازسازی افغانستان (سیگار) که بر میلیاردها دلار هزینه واشنگتن در کشور جنگزده افغانستان نظارت میکند، بازسازی افغانستان دو هزار و ۲۱۴ نفر کشته و دو هزار و ۲۹۱ نفر زخمی داشته است.
گزارش جدید دفتر بازرس کل ویژه برای بازسازی افغانستان (CIGAR) سهشنبه ۲۲ بهمن / ۱۱ فوریه منتشر شده است و جان اف ساپکو، رئیس این نهاد دولتی میگوید گزارش او نخستین گزارشی است که در پی حمله آمریکا در سال ۲۰۰۱ به افغانستان و سرنگونی طالبان، هزینه انسانی برای بازسازی این کشور را مورد بررسی قرار داده است.
در این گزارش، تلفات نتیجه حملات طالبان و دیگر شبهنظامیان به پروژههای بازسازی از سال ۲۰۰۲ است. چنین پروژههایی اغلب به عنوان اهداف آسان این گروهها دیده میشوند. گزارش ساپکو شامل کشتههای تصادفی یا سایر موارد مرتبط با پروژههای بازسازی نمیشود.
این یافتهها در حالی صورت میگیرد که مذاکرات صلح آمریکا با طالبان با هدف گشودن راه برای خروج سربازان آمریکایی آغاز شده است.
کنگره آمریکا دفتر بازرس کل ویژه برای بازسازی افغانستان را برای جلوگیری از هرز رفتن سرمایههای مالی و فساد مالی در قبال میلیاردها دلار هزینه آمریکا در افغانستان ایجاد کرد. گزارشهای این نهاد ناظر پیش از این تقریباً صرفاً به هزینههای مالی برای بازسازی کشور جنگزده افغانستان میپرداخت.
جان اف ساپکو در مقدمه این گزارش آورده است: «سالهاست که سیگار تلاش زیادی برای ردیابی هزینههای مالی فعالیتهای بازسازی و تثبیت در افغانستان کرده است. با این وجود، تاکنون تلاش کمی برای پیگیری هزینههای انسانی - شمار کشتهها، زخمیها و ربودهشدگان - برای انجام این فعالیتها انجام شده است.»
این گزارش حاکی است که در پروژههای عمدتاً آمریکایی برای بازسازی افغانستان، دو هزار و ۲۱۴ نفر کشته شدهاند که اکثر آنها افغان هستند. در میان این کشتهشدگان ۲۸۴ آمریکایی غیرنظامی و نظامی نیز وجود دارند. دو هزار و ۲۹۱ نفر دیگر نیز در پروژههایی از ساخت جاده تا ساخت مدارس و بیمارستانها و کلینیکها در سراسر افغانستان زخمی شدهاند.
جنگ ۱۸ ساله افغانستان برای غیرنظامیان کشنده بوده است. براساس تخمین سازمان ملل متحد بین سال ۲۰۰۹، سالی که برای اولین بار ثبت تلفات غیرنظامیان آغاز شد، و اکتبر ۲۰۱۹، در مجموع ۳۴ هزار و ۶۷۷ غیرنظامی افغان در حملات شورشیان و در جنگ بین ستیزهجویان و نیروهای امنیتی افغانستان و نیروهای خارجی به رهبری آمریکا، کشته شدهاند.
گزارش سیگار اشاره میکند که تمرکز روی هزینههای مالی تا کنون سیاستگذاران را با «تصویر ناقصی از هزینه واقعی» از تلاشهای آمریکا در افغانستان روبهرو کرده است. سیگار گفته است که این نخستین تحقیقات دولت آمریکا است که بر شمار تلفات انسانی برنامههای بازسازی متمرکز شده است.
بهگفته ساپکو، خطرناکترین کار در میان طیف وسیعی از پروژهها که شامل مبارزه با مواد مخدر، حکومتداری، و پاکسازی مینها میشود، ساختوساز جادهها است. این نهاد دولتی میگوید: ساختوساز جاده «۳۰ درصد از کل تلفات را تشکیل میدهد».
در این گزارش مشخص نشده است که چه کسی حملات را انجام داده است. در کنار طالبان، سایر شبهنظامیان در افغانستان از جمله گروه «دولت اسلامی» (داعش) فعالیت میکنند.
سیگار همچنین گفته است که یک هزار و ۱۸۲ نفر در هنگام بازسازی یا ربوده شده یا ناپدید شدهاند. این گزارش نمیگوید که چه تعداد از ربودهشدگان بعد پیدا شدهاند.
از بین آمریکاییهایی که در بازسازی افغانستان کشته شدهاند، ۲۱۶ نفر از اعضای بخش خدمات بودهاند. براساس این گزارش، بیشترین تلفات از سال ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۱، اوج بازسازی بوده است.
آمریکا نزدیک به یک تریلیون دلار در افغانستان هزینه کرده است که بخش عمده آن صرف هزینههای امنیتی و جنگی شده است. از سال ۲۰۰۲ تاکنون حدود ۱۳۶,۹۷ میلیارد دلار برای امداد و بازسازی افغانستان هزینه شده است.
با این حال براساس گزارش قبلی سیگار در ماه گذشته، میزان فقر در افغانستان رو به افزایش است. در سال ۲۰۱۲، ۳۷ درصد از مردم افغانستان زیر خط فقر قرار داشتند و کمتر از یک دلار در روز درآمد داشتند. امروز این رقم به ۵۵ درصد افغانها رسیده است.
امروز طالبان تقریباً نیمی از افغانستان را در کنترل خود دارند و تقریباً روزانه اهدافی را مورد حمله قرار میدهند، از جمله نیروهای افغان و آمریکایی، و همچنین مقامات دولتی و کسانی که با دولت ارتباط دارند. در این حملات شمار زیادی از غیرنظامیان کشته میشوند.
کاهش خشونت موجب میشود که آمریکا و طالبان توافق نهایی صلح را امضا کنند و راهی برای پایان دادن به طولانیترین جنگ آمریکا و شروع مذاکرات گستردهتر بین طرفهای افغان درباره آینده پس از جنگ این کشور گشوده شود.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.