مجلس آینده، مجلس اصولگرایان است - گفتوگو با جلیل روشندل
جلیل روشندل معتقد است بعد از اعتراضهای سراسری آبان و ساقط کردن هواپیمای مسافربری اوکراینی توسط سپاه پاسداران، حکومت جمهوری اسلامی تصمیم دارد ساختار قدرت را از همه جهت تصفیه کند و به یک قدرت یکدست تبدیل شود، آنچه که به گفته او خمینی «ید واحده» خوانده بود.
تبلیغات کاندیداهای انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی از پنجشنبه ۲۴ بهمن آغاز شده است. جمهوری اسلامی در شرایطی مشغول برگزاری انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی است که نارضایتی عمومی به سبب حوادث ماههای گذشته از هر زمان دیگری در طول تاریخ ۴۱ سال گذشته نظام حاکم، بیشتر احساس میشود. در چنین شرایطی انتظار میرفت حکومت فضای انتخابات را نسبت به دورههای پیشین اندکی بازتر بگذارد، اما با رد صلاحیت گسترده کاندیداهای اصلاحطلب از سوی شورای نگهبان، چنین به نظر میرسد که حاکمیت عزم خود را برای یکدست کردن قدرت، که مجلس نیز بخشی از آن است، جزم کرده است.
فضای غالب بر انتخابات کنونی سرد و بیرمق گزارش شده است و اراده «تحریم فعال» بر آن سایه افکنده؛ آیا اساسا جمهوری اسلامی در این دوره از انتخابات به رأی مردم اهمیتی خواهد داد و آیا خواهد توانست همانند دورههای پیشین میزان مشارکت را به دلخواه خود بالا ببرد؟
جلیل روشندل، استاد علوم سیاسی و امنیت بینالمللی در دانشگاه کارولینای شمالی در گفتوگو با زمانه میگوید بعد از اعتراضهای سراسری آبان و ساقط کردن هواپیمای مسافربری اوکراینی توسط سپاه پاسداران، حکومت جمهوری اسلامی تصمیم دارد ساختار قدرت را از همه جهت تصفیه کند و به یک قدرت یکدست تبدیل شود، آنچه که به گفته او خمینی «ید واحده» خوانده بود.
به گفته جلیل روشندل، بعد از ۴۱ سال عملی کردن خواست بازگشت به یک حکومت یکدست میسر نیست و ممکن است عوارض بسیار غیرقابل پیشبینیای برای کشور در پی داشته باشد.
جلیل روشندل حاکمیت و همین مجلس فعلی (دهم) را یکدست میداند، چرا که به گفته او مجلس در بسیاری از امور ناتوان از تصویب قوانین است و یا در صورت تصویب یک لایحه با سدی به نام شورای نگهبان روبهرو است:
«اگر یک نظام قرار است به یک قدرت یکدست تبدیل شود، آیا باید فقط مجلس یکدستی داشته باشد؟ و آیا اصولا مجلس غیر یکدستی که تا به حال وجود داشته در عمل مصوبهای یا اقدامی انجام داده که ناشی از فلسفه ناهمگون بودن باشد؟ آنچه که نهایتا از تصویب علمای شورای نگهبان میگذرد، همان نتیجهای نیست که ممکن است یک مجلس یکدست به آن برسد؟»
با در نظر گرفتن روند برگزاری انتخابات یازدهمین دوره مجلس و میزان بالای رد صلاحیتها که عمدتا جناح اصلاحطلبان را در برگرفته و نیز حوادث ماههای اخیر، جلیل روشندل معتقد است شواهدی به چشم میخورد که نظام جمهوری سعی دارد چهره خود را در قدرت تغییر ظاهری دهد و این روند شامل مجلس شورای اسلامی نیز خواهد شد و مجلس آینده در اختیار جناج اصولگرایان قرار خواهد گرفت:
«مجلس آینده، مجلس اصولگرایان خواهد بود. مجلسی که شاید در درون خود به صورت مصنوعی بتواند یک جناح مخالف هم ایجاد بکند، ولی جناحی که از خود اصولگرایان نشأت گرفته و به نوعی تقسیم کار شده است.»
جلیل روشندل با اشاره به اعتراضات آبان و ساقط کردن هواپیمای اوکراینی که واکنش هماهنگ و اعتراضآمیز مردم نسبت به عملکرد حاکمیت را همراه داشت، این پرسش را مطرح میکند که آیا اقدام به یکدست کردن مجلس در عمل بدون واکنش مردم میسر است و آیا میتوان واکنش مردم را نادیده گرفت؟ او در پاسخ به این پرسش میگوید:
«اولین واکنشی که این کار خواهد داشت، پایین آمدن میزان مشارکت مردم در انتخابات است که همین الان آن را از فضای عمومی مملکت میتوان احساس کرد و کاملا مشخص است که انتخابات بعدی تا چه حد دچار کمبود مشارکت خواهد بود.»
آقای روشندل مهمترین تفاوت مجلس شورای اسلامی یازدهم با دورههای پیشین را فرمایشی بودن لوایح و مصوبات میداند:
«در حال حاضر حسب ظاهر آراء مخالف و موافق وجود دارد که شنیده میشود، و طرفین یا متعاقد میشوند و یا نمیشوند، به هر صورت رأی نهایی بین موافقین و مخالفین تقسیم شده است. مجلس یازدهم یک چنین خصوصیتی نخواهد داشت و اگر هم داشته باشد بسیار صوری و از پیش تعیین شده خواهد بود. در نتیجه پیشرفت کار سرعت بیشتری خواهد داشت، در حالی که محتوای آن نسبت به سالهای قبل عقبگردگرا خواهد بود.»
به گفته جلیل روشندل، امکان دارد برخی از مسائل و کارها که در حال حاضر به صورت مخفیانه و دور از چشم قانون انجام میشود، در مجلس آینده با حضور حداکثری اصولگرایان به صورت آشکارا و در قالب قوانینی که تصویب خواهد شد، صورت بپذیرد.
انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی دوم اسفندماه سال جاری برگزار خواهد شد. ۱۶۴ فعال سیاسی و مدنی خارج از ایران هفته گذشته با امضای بیانیهای با عنوان «اسفند بدون رأی» تحریم انتخابات را فرصت مناسبی برای تداوم اعتراضات و ایجاد «یک جنبش اجتماعی توانمند و فراگیر» دانستند. بر مبنای آخرین نظرسنجی زمانه از مخاطبانش شمار «تحریمکنندگان فعال» انتخابات مجلس رو به افزایش است.
در همین زمینه:
- صدای تحریم انتخابات هر روز رساتر میشود
- شمار «تحریمکنندگان فعال» انتخابات مجلس رو به افزایش است
- «ائتلاف فراگیر برای انتخابات آزاد»
- مجلس و دولت فعلی در ناکارآمدی کمنظیرند ــ گفتوگو با قاسم شعلهسعدی
- تنها راه رسیدن به دموکراسی عبور از قانونی اساسی فعلی است ــ گفتوگو با شیرین عبادی
- مجلس آینده ضعیف، فرمایشی، تندرو و سطحی خواهد بود – گفتوگو با فاطمه حقیقتجو
- چند تشکل کارگری درباره «تحریم» انتخابات مجلس شورای اسلامی: ما انتخابمان را کردهایم
- جای مطالبات واقعی کارگران در بحثهای انتخاباتی خالی است
نظرها
"...دیگه تمومه ماجرا!"
یازدهمین دورهء مجلس جمهوی اسهالی = آخرین دورهء مجلس جمهوری اسهالی "...دیگه تمومه ماجرا!"