انتخابات مجلس رفراندومی برای سنجش مشروعیت نظام است ــ گفتوگو با محمدرضا سرداری
به گفته محمدرضا سرداری، روزنامهنگار ساکن هلند، اگرچه جمهوری اسلامی حاضر به برگزاری رفراندوم برای سنجش میزان مشروعیتش نیست، انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی میتواند به مثابه چنین رفراندومی عمل کند.
انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در آستانه برگزاری است. تبلیغات رسمی کاندیداهای تأیید صلاحیتشده توسط شورای نگهبان از پنجشنبه ۲۴ بهمن آغاز شده است. با اینکه شگردهای مختلفی ــ از کلیپهای تبلیغاتی شاد و وعدههای غیرمعمول گرفته تا غذا دادن به مردم ــ برای داغ کردن فضای انتخابات به کار بسته شده اند، اما از هفتهها قبل فضای انتخابات سرد و بیرمق به نظر میرسید. و حالا هم که افکار عمومی هنوز از کشتار معترضان در آبانماه و ساقط کردن هواپیمای اوکراینی زخم خورده است، بر شدت این بیرمقی و سردی افزوده است. محمدرضا سرداری، روزنامهنگار ساکن هلند در گفتوگو با زمانه معتقد است انتخابات مجلس یازدهم میتواند به مثابه یک رفراندوم برای مشروعیتسنجی نظام جمهوری اسلامی تلقی شود.
گفتوگوی زمانه با محمدرضا سرداری را بشنوید:
با این که فضای عمومی چنین بیمیل و بیاعتنا نسبت به انتخابات است و بحث تحریم فعال انتخابات بیش از هر زمان دیگری به چشم میخورد، انتظار میرفت حاکمیت با باز گذاشتن فضا اندکی شرایط را تلطیف کند، اما بر خلاف تصورها، کمر به تنگتر کردن فضای انتخابات و یکدست کردن قدرت در ارکان مختلف نظام، از جمله مجلس بسته است. بیشترین اثر این تصمیم به یکدست کردن قدرت نیز اصلاحطلبان را در بر گرفت و شورای نگهبان مجددا همانند مجالس هفتم و نهم، به صورت گسترده بسیاری از کاندیداهای این جناح را رد صلاحیت کرد.
محمدرضا سرداری میگوید برخلاف تصور موجود و آنچه از عملکرد و بیانیههای اصلاحطلبان استنباط میشود، آنها هیچگاه انتخابات را تحریم نکرده و نمیکنند، بلکه با انتخابات قهر میکنند.
محمدرضا سرداری علت تحریم نکردن آشکار انتخابات از جانب اصلاحطلبان را عدم سویی آنها را اپوزیسیون میداند:
«اصلاحطلبان تا این تاریخ هیچگاه انتخابات را تحریم نکردهاند، آنچه که اصلاحطلبان در برخی از دورههای انتخابات انجام دادهاند، قهر کردن با انتخابات بوده. ما نمونههای این را از انتخابات مجلس چهارم، انتخابات مجلس هفتم، مجلس نهم و این انتخابات داریم میبینیم. یعنی میتوان گفت از دوره رهبری آیتالله خامنهای اصلاحطلبها چهار دوره با انتخابات قهر کردهاند. بنابراین آنچه که امروز اسمش را عدم شرکت در انتخابات میگذارند، نمیتوانیم تحریم بنامیم، دلیل این است که تحریم انتخابات همیشه از سوی اپوزیسیون خارج از کشور صورت گرفته و اصلاحطلبها هیچگاه نخواستند که با اپوزسیون در یک موضع در زمینه انتخابات قرار بگیرند.»
به گفته محمدرضا سرداری، اگرچه اصلاحطلبان از همسویی با اپوزسیون در تحریم انتخابات حذر میکنند، اما رویکرد و برخورد حال حاضر آنها به «تحریم انتخابات» شباهت دارد، البته تحریم به این معنا که میخواهند سیگنالی برای حاکمیت ارسال کنند مبنی بر این که اگر میزان مشارکت مردم در انتخابات پایان بود، پس پیروزی با آنها است که انتخابات را تحریم کردهاند.
محمدرضا سرداری علت رد صلاحیتهای گسترده اصلاحطلبان را شانس پایین آنها برای پیروزی در انتخابات میداند:
«در هر دورهای که اصلاحطلبان به لحاظ شرایط سیاسی آن دوره شانسی در انتخابات نداشتند، اتفاقا رد صلاحیت آنها بیشتر بوده. ما اگر از انتخابات مجلس چهارم به انتخابات نگاه کنیم، اصلاحطلبان چه در دوره چهارم، چه دوره هفتم، چه در دوره نهم و چه در این دوره هچ شانس و بختی برای پیروزی در انتخابات نداشتند. علتش این بوده آن بخشی که همیشه با اصلاحطلبان همراه بوده، هیچوقت در این مقطع از جریان اطلاحطلبی حمایت نکرده است و پایگاه اجتماعی آنها در آن دوره ضعیف میشود.»
محمدرضا سرداری در ادامه توضیح میدهد که هنگامی که اصلاحطلبان حمایت نیروهای طرفدار خود را از دست میدهند و این موضوع از مدتها قبل قابل پیشبینی است، شورای نگهبان نیز بر این اساس راحتتر اقدام به رد صلاحیت آنها میکند.
به گفته آقای سرداری، یکی دیگر از علتهای رد صلاحیتهای گسترده اصلاحطلبان این است که حاکمیت دیگر قصد ایجاد رقابت را ندارد و نیازی به آن احساس را نیز نمیکندو در حقیقت حاکمیت تصمیم گرفته به سمت انحصاریتر کردن قدرت بیش از پیش حرکت کند.
در ماههای منتهی به انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی، فضای سیاسی ایران فراز و فرودهای فراوانی را تجربه کرد. حوادثی مانند کشتار خونین معترضان در جریان اعتراضهای آبانماه و ساقط کردن هواپیمای مسافربری اوکراینی توسط پدافند هوایی سپاه پاسدران، بر افزایش موج نارضایتیهای عمومی نسبت به حاکمیت انجامید. از اینرو محمدرضا سرداری معتقد است انتخابات مجلس یازدهم، میتواند به مثابه یک رفراندوم برای مشورعیتسنجی نظام جمهوری اسلامی تلقی شود.
به گفته محمدرضا سرداری، بعد از اعتراضهای دی ۹۶ و آبان ۹۸ که بسیاری از شهروندان معترض کشته، زخمی و یا بازداشت شدند، هیچ انتخاباتی در ایران وجود نداشته است که بتوان بر اساس آن شرایط و فضای عمومی کشور را سنجید. او با اشاره به اینکه در انتخابات سال ۹۶ میزان مشارکت بیش از ۷۰ درصد بود و حاکمیت بیشترین بهره تبلیغاتی را از آن برد، این انتخابات را یک آزمون بزرگ برای مشروعیتسنجی جمهوری اسلامی میداند، خصوصا که در شرایط حال حاضر حاکمیت به برگزاری یک رفراندوم برای سنجش میزان مشروعیتش تن نمیدهد.
محمدرضا سرداری معتقد است بیش از مسئله «تحریم انتخابات»، جامعه ایران در حال حاضر به آموزش و فرهنگسازی در این زمینه نیاز دارد.
انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی دوم اسفندماه سال جاری برگزار خواهد شد. ۱۶۴ فعال سیاسی و مدنی خارج از ایران هفته گذشته با امضای بیانیهای با عنوان «اسفند بدون رأی» تحریم انتخابات را فرصت مناسبی برای تداوم اعتراضات و ایجاد «یک جنبش اجتماعی توانمند و فراگیر» دانستند. بر مبنای آخرین نظرسنجی زمانه از مخاطبانش شمار «تحریمکنندگان فعال» انتخابات مجلس رو به افزایش است.
نظرها
بیش از ۹۳درصد تهرانیها از شرایط کشور ناراضی اند
بیش از ۹۳درصد تهرانیها از شرایط کشور ناراضی اند ▪️اردوی کار: نظرسنجی «ایسپا»، وابسته به موسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی دانشگاه تهران در باره انتخابات مجلس حاکیست که بیش از ۹۳درصد تهرانیها از شرایط کشور ناراضی اند. براساس این نظرسنجی در پاسخ به این پرسش که «در حال حاضر بهطور کلی از شرایط و وضع مدیریت کشور راضی هستید؟» ۹۳.۷درصد از جامعه آماری اعلام نارضایتی کردند و تنها ۵درصد تهرانیها راضی بودند» ▪️احمد نادری رئیس مؤسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی دانشگاه تهران گفته که این نظرسنجی شامل شهروندان بالای ۱۸سال ساکن مناطق۲۲گانه تهران در ۵۰نقطه شهر و از مجموع ۱۰۰۰پرسشنامه، تکمیل شده است. بر اساس دادههای این نظرسنجی، «میزان مشارکت تهرانیها در انتخابات مجلس یازدهم ٢۴و ۲دهم درصد برآورد شده است».
Faryad
سید راضی نوری، نماینده شوش در مجلس که برای دوره جدید انتخابات کاندیدا شده، در راستای برنامههای تبلیغاتی خود به روستای شیخ حسن (فارنیه) رفت، با واکنش ساکنان روستا مواجه شده و او و همراهانش از مسجد این روستا رانده شدند. این روستا نزدیک به شرکتهای صنعتی از جمله شرکت قند است ولی ساکنان روستا سهمی در استخدامها در این شرکتها نداشتهاند و علیرغم اینکه بارها این موضوع را به اطلاع راضی نوری رساندهاند، او هیچ اقدامی در اینباره نکرده است!. پیش از این ویدئوهایی از نارضایتی اهالی «صرخه»، «بیت چریم» و دیگر روستاهاى شوش نسبت به ديگر كانديدها منتشر شد. او مردم را ترغیب به مشارکت در انتخابات حتی «با شکم گرسنه» کرده و گفته: « اگر میخواهیم مملکت حفظ شود، باید پشتیبان ولایتفقیه باشم!?. اگر پشتیبان ولایت فقیه هستیم باید با شکم گرسنه هم رأی بدهیم.!!» این نماینده در حالی مردم را به مشارکت در انتخابات، حتی با شکم گرسنه فرا خواند که در روزهای گذشته آماری منتشر شده که نشان میدهد هر نماینده مجلس ماهانه 29 میلیون و 400 هزار تومان و در طول دوره نمایندگی یک میلیارد و 412 میلیون تومان درآمد دارد!!.
Nasim
نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران، انتخابات برگزار شده توسط جمهوری اسلامی ایران را «یک نمایش» نامید که برندگان و بازندگانش از پیش توسط روحانیون تعیین شدهاند. برایان هوک، نماینده ویژه آمریکا روز جمعه ۲۵ بهمن با انتشار ویدئویی درباره انتخابات پیش روی مجلس شورای اسلامی، خطاب به مردم ایران گفت: «رژیم میخواهد شما باور کنید که این انتخابات آزاد و عادلانه است اما رای گیری اصلی در خفا و مدتها قبل از ۲۱ فوریه انجام شده است. روحانیون برندگان و بازندگان را پیش از آن که رای مردم به صندوق انداخته شود تعیین میکنند.» به گفته آقای هوک رژیم ایران با «بحران اعتبار و مشروعیت رو به روست. این افتضاحی است که رژیم مسئول همه آن است.»
#پیام_همکار
#پیام_همکار ▪️وزارت کشور اعلام کرده که هفتاد درصد #عوامل_اجرایی_انتخابات معلمان هستند من از این افراد سوال می کنم با چه انگیزهای در این نمایش شرکت میکنید؟ به خاطر صد هزار تومان و یک وعده ناهار و شام چرا چشم خودتان را بر واقعیت بستهاید؟ ▪️مجلس قبلی که ادعای تغییرات به سود مردم داشت چه گلی به سر فرهنگیان زد؟ #بودجه مناسب تصویب کرد؟ #حقوقها را افزایش داد؟ از #معلمان_زندانی دفاع کرد؟ جلو دزدی از طریق بیمه تکمیلی ایستاد؟ حقوق بازنشسته ها را همسان کرد؟ روی اجرای قانون مدیریت خدمات کشوری ایستاد؟ با #آموزش_پولی مخالفت کرد؟ ... ▪️واقعا به #وجدان خود مراجعه کنید و بعد عمله ظلم شوید. دو روز زندگی ارزش ندارد انسان شرافت خود را زیر پا بگذارد کمی وجدان و انسانیت داشته باشیم. @edalatxah
: ۱۷ زندانی سیاسی کُرد از خواست عمومی تحریم انتخابات مجلس شورای اسلامی حمایت کردند.
#سرخط : ۱۷ زندانی سیاسی کُرد در زندانهای ارومیه، خوی و کاشمر با انتشار بیانیهای مشترک از خواست عمومی تحریم انتخابات مجلس شورای اسلامی حمایت کردند. در بخشی از این بیانیه آمده است: «جمهوری اسلامی ایران از ما میخواهد که اعدامها را فراموش کنیم و سراغی از محل دفن بیکفن خفتگانمان نگیریم. آثار شکنجههایمان را بپوشانیم و با تبسم در پای صندوق رای حاضر شویم. خونهایی که در دی ۹۶ و آبان ۹۸ ریخته شده را فراموش کنیم و نام صدها کولبری که جانششان را برای نان ستاندهاند از یاد ببریم. تحریم انتخابات هماکنون به یک خواست عمومی در سراسر ایران تبدیل شده است و ما نیز در حمایت از این خواست عمومی و همچون گذشته این انتخابات را تحریم میکنیم». امضاکنندگان: «زینب جلالیان» در زندان خوی، «شاکر باقی» در زندان کاشمر و «رحمی تورگوت، سیامک اشرفی، کامران درویشی، بشیر پیرماوانه، احمد تموئی، ابراهیم عیسی پور، علی احمد سلیمان، ، صابر کمانی، پیمان میرزازاده، پرویز ناصری، فیروز موسی زاده، کمال حسن رمضان، حاتم ازدمیر، رحیم محمودی آذر و محمد میرزایی» در زندان ارومیه