عصر انقراض: حمایت ۲۳ وزیر خارجه سابق از توافق تنوع زیستی
رهبران جهان هفته آینده در رم درباره توافقی بینالمللی به سبک معاهده پاریس برای حفاظت از تنوع زیستی به بحث مینشینند. سازمان ملل به دنبال توقف روند ششمین عصر انقراض انبوه است.
رهبران جهان به زودی در پایتخت ایتالیا درباره توافقی بینالمللی برای حفاظت از تنوع زیستی زمین به بحث خواهند نشست. ۲۳ وزیر خارجه سابق کشورهای مختلف در بیانیهای از رهبران جهان خواستند پای این توافق را امضا کنند و سیاره را از «پرتگاه» نابودی عقب بکشند.
۲۳ وزیر خارجه در بیانیهای که ۱۸ فوریه / ۲۹ بهمن از طریق اندیشکده «انستیتو آپسن» منتشر شد، درباره خطرات از دست رفتن زیستگاههای طبیعی و جانوران و تأثیر آن بر فقرا هشدار دادند:
«از دست رفتن و زوال طبیعت سلامت، قابلیت زیست، امنیت و رونق بشری را به خطر میاندازد. این پدیده به شکلی غیرمتناسب به فقیرترین اجتماعهای ما آسیب میزند، درحالیکه توانایی ما را برای برآوردن طیف گستردهای از هدفهای مشخصشده در چشمانداز توسعه پایدار سازمان ملل را از بین میبرد.»
آنها «بهرهکشی افراطی» از منابع طبیعی و بحران اقلیمی را تهدیدهایی جدی در برابر امنیت بینالمللی توصیف کردند و هشدار دادند که «آینده نوههایمان» در خطر است.
رهبران جهان هفته آینده ۲۴-۲۹ فوریه در رم بر سر توافقی برای حفظ تنوع زیستی زمین به سبک توافق اقلیمی پاریس (۲۰۱۵) مذاکره خواهند کرد. این نشست قرار بود در کونمینگ چین برگزار شود اما به دلیل شیوع ویروس کرونا (covid-19) به پایتخت ایتالیا منتقل شد.
الیزابت ماروما مرما، رئیس جدید کنوانسیون ملل متحد درباره تنوع زیستی مسئولیت این مذاکرات را برعهده دارد.
ماروما مرما ۲۰ ژانویه / ۳۰ دی در آستانه مجمع جهانی اقتصاد در داووس سوئیس به رهبران جهان هشدار داده بود که اگر نتوانند در سال جاری برای مقابله با روند انقراض جانوران به نتیجه مشترک برسند، بشریت در آینده باید کل سیاره زمین را وابنهد.
وزیران خارجه سابق در بیانیهشان از رهبران جهان خواستند که «فراسوی سیاست و ایدئولوژی» عمل کنند و جامعه جهانی را بر سر «هدف فوری حفاظت از سیاره و شیوه زندگی ما» متحد کنند و پای توافق تنوع زیستی هفته آینده را امضا کنند.
در میان امضاکنندگان، وزیران خارجه سابق مراکش، کانادا، ایالات متحده، السالوادور، بریتانیا، نیجریه، مصر، بلغارستان، اسرائیل، مکزیک، اردن، نروژ، اسپانیا و ... به چشم میخورند.
برخی از این دولتها اکنون به کمکاری، غفلت یا انکار تغییرات اقلیمی متهماند؛ از حمله ایالات متحده، و بریتانیا. دولت جدید بریتانیا ابتدای سال جاری نام گروههای فعال محیط زیست از جمله «صلح سبز» و «شورش نابودی» را در یک فهرست آموزشی ضدترور در کنار نئونازیها قرار داد.
از سوی دیگر، دولتهای کشورهای پیشرفته به لحاظ تاریخی، بخش زیادی از مسئولیت گرمایش زمین را بر دوش میکشند. در این بیانیه اشارهای به مسئولیت تاریخی کشورهای «توسعهیافته» در انتشار گازهای گلخانهای پس از صنعتیسازی نشده است.
دانشمندانی از سرتاسر جهان مه گذشته هشدار دادند که اکنون نرخ تخریب طبیعت و جاندارانش بین ۱۰ تا ۱۰۰ برابر بیشتر از متوسط آن در ۱۰ میلیون سال گذشته است. دلیل اصلی: مداخله بشر در طبیعت و گرمایش جهانی زمین به علت انتشار گازهای گلخانهای به دست بشر.
انسانها عاملان اصلی ششمین عصر انقراض انبوه جانوران در تاریخ سیاره هستند.
به گزارش سرشناسترین متخصصان بینالمللی حیات وحش، بشریت از سال ۱۹۷۰ تاکنون ۶۰ درصد از جمعیت پستانداران، پرندگان، ماهیها و خزندگان را نابود کرده است. متخصصان هشدار دادهاند که نابودی حیات وحش در حال حاضر تهدیدی آنی است برای تمدن بشر.
مفاد پیشنویس توافقنامه سازمان ملل چیست؟
هدف اصلی پیشنویس توافقنامه تنوع زیستی سازمان ملل که به سبک توافق اقلیمی پاریس تهیه شده، از این قرار است: یکسوم اقیانوسها و خشکیهای دنیا باید تا انتهای دهه جاری تحت محافظت قرار بگیرند تا روند از دست رفتن تنوع زیستی متوقف و برعکس شود.
این پیشنویس برای مقابله با ششمین عصر انقراض انبوه جانوران، سال ۲۰۳۰ را ضربالاجل حفاظت و بازیابی زیستبومها و حیات وحش قرار داده است.
پیشنویس سازمان ملل خواهان مشارکتدادن مردم بومی نقاط مختلف جهان و اجتماعهای محلی در فرایند تصمیمگیری بر سر تنوع زیستی است.
همچنین این پیشنویس به دنبال قانونی کردن و پایدار کردن تجارت حیوانات وحشی تا ۲۰۳۰ است.
کاهش آلودگی حاصل از زبالههای پلاستیکی تا ۵۰ درصد بخش دیگری از توافق مورد نظر ملل متحد است.
نظرها
نظری وجود ندارد.