آغاز خروج سربازان آمریکایی از افغانستان
در حالیکه اشرف غنی و عبدالله هر دو سوگند رئیسجمهوری یاد کردند، بخشی از توافق آمریکا با طالبان در مورد خروج سربازان آمریکایی اجرا میشود. پمپئو با حکومت موازی در افغانستان مخالفت کرد.
ارتش آمریکا اعلام کرد که خروج سربازان خود از افغانستان را آغاز کرده است. این اقدام بخشی از توافقنامه آمریکا و طالبان است. در حالیکه محمد اشرف غنی و عبدالله عبدالله هر دو به عنوان رئیس جمهوری افغانستان سوگند یاد کردند، مایک پمپئو با حکومت موازی در این کشور مخالفت کرد.
سانی لگت، سخنگوی نیروهای آمریکایی در افغانستان اعلام کرد که روند کاهش شمار سربازان آمریکایی در افغانستان، آغاز شده است.
در بیانیهای که از سوی لگت منتشر شده، آمده است: «بر اساس اعلامیه مشترک دولت افغانستان و آمریکا و توافق میان آمریکا و طالبان و با در نظر داشت شرایط، شمار سربازان آمریکایی در افغانستان ظرف ۱۳۵ روز از ۱۳ هزار به ۸ هزار و ۶۰۰ نفر کاهش مییابد.»
آمریکا در حال حاضر حدود ۱۳ هزار سرباز در افغانستان دارد. خروج این نیروها یکی از خواستههای اصلی طالبان برای توافق با آمریکا بود.
سخنگوی نیروهای آمریکایی در افغانستان گفته است که ارتش آمریکا با وجود آغاز روند خروج سربازان خود، تمام تواناییها در عملیات علیه القاعده، داعش و پشتیبانی از نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان را حفظ میکند.
پیش از این، در ١٢ اسفند / ٢ مارس مارک اسپر، وزیر دفاع آمریکا اعلام کرده بود که خروج نیروهای این کشور از افغانستان تا ١٠ روز دیگر آغاز میشود. او گفته بود این اقدام نشانگر حسننیت آمریکا در اجرای توافق صلح امضاشده با طالبان است.
اسپر همچنین افزوده بود: «در وهله نخست شمار نیروهایمان را به ۸ هزار و ۶۰۰ نفر کاهش خواهیم داد و سپس وضعیت را ارزیابی کرده و خواهیم دید که آیا همه طرفها به تعهداتشان عمل میکنند یا نه؟»
خروج سربازان آمریکایی از اصلیترین موضوعات موافقتنامه صلحی است که حدود ١٠ روز پیش در دوحه میان آمریکا و طالبان امضا شد. بر اساس این توافقنامه قرار است که تمامی سربازان آمریکایی در ۱۴ ماه افغانستان را ترک کنند.
آغاز خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان در حالی اعلام میشود که محمد اشرف غنی و عبدالله عبدالله که در انتخابات ریاست جمهوری افغانستان با هم رقابت میکردند و هر دو اعلام پیروزی کرده بودند روز گذشته دوشنبه ۱۹ اسفند / ۹ مارس در دو محل جدا مراسم تحلیف برگزار کردند. مراسم اشرف غنی در ارگ ریاست جمهوری و مراسم عبدالله عبدالله در قصر سپیدار در کابل.
در مراسم تحلیف اشرف غنی مقامهای آمریکایی از جمله زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا برای صلح افغانستان، حضور یافتند اما مراسم تحلیف عبدالله عبدالله بدون حضور سفرای کشورهای خارجی و نمایندگان آمریکا برگزار شد.
برگزاری دو مراسم تحلیفِ همزمان افغانستان را وارد بحران سیاسی تازهای میکند و موقعیت دولت این کشور را در مذاکرات مستقیم با طالبان تضعیف خواهد کرد.
بر اساس توافق آمریکا با طالبان در دوحه قطر، در مذاکرات بینافغان با نمایندگان دولت میبایست موضوعاتی مانند حقوق زنان، آزادی بیان و سرنوشت هزاران نیروی مسلح در بین دو طرف متخاصم به بحث و گفتوگو گذاشته شود. اما ظاهراً دولت افغانستان موفق نشد یک جبهه واحد در برابر طالبان تشکیل دهد.
روز گذشته (دوشنبه) مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا در صفحۀ توئیتر خود از مخالفت آمریکا با ایجاد حکومت موازی خبر داد.
درهمین حال وزارت خارجه آمریکا در بیانیهای با تأکید بر پشتیبانی واشنگتن از افغانستانِ متحد نوشت ایالات متحده با آگاهی از آرزوی مردم افغانستان برای صلح در تلاش است که دو طرف (اشرف غنی و عبدالله) به یک توافق دست پیدا کنند.
وزارت خارجه آمریکا همچنین از سخنان اشرف غنی برای ایجاد یک دولت فراگیر استقبال کرد و افزود گفتوگوها و مذاکرات برای ایجاد یک دولت فراگیر که افغانستان را متحد و صلح را در اولویت قرار دهد، ادامه یابد.
وزارت خارجه آمریکا از اعلام اشرف غنی مبنی بر آزادی زندانیان طالبان نیز استقبال کرد و در همین حال از اظهارات عبدالله عبدالله هم قدردانی کرد که تعهدات مشابه را در مورد صلح و همهجانبه بودن روند سیاسی مطرح کرده بود.
از سوی دیگر، زلمی خلیلزاد نیز از اشرف غنی و عبدالله درخواست کرد که در مورد ایجاد یک حکومت جامع و فراگیر توافق کنند.
خلیلزاد در پیامی در صفحۀ توئیتر خود نوشت اشرف غنی و عبدالله در سخنان خود روشن کردند که برای پایان بخشیدن به بحران سیاسی برای گفتوگو آماده هستند و صلح برای آنها اولویت دارد.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.