کرونا در خدمت تحکیم قدرت اقتدارگرایان – نمونه مجارستان
پارلمان مجارستان به بهانه مبارزه با کرونا دست نخستوزیر راستگرا را باز گذاشت. نتانیاهو در اسرائیل و دوترته در فیلیپین هم در پی اختیارات ویژهاند.
پارلمان مجارستان به بهانه مبارزه با کرونا دست نخستوزیر راستگرا را باز گذاشت. بنیامین نتانیاهو در اسرائیل و رودریگو دوترته در فیلیپین هم در پی اختیارات ویژهاند. در ایران هم به بهانه مبارزه با کرونا آزادی مطبوعات و حقوق شهروندی سلب میشود.
رهبر حزب سبزها در پارلمان اروپا در مصاحبه با خبرگزاری آلمان ویکتور اوربان، نخستوزیر مجارستان و حزب راستگرای فيدز را متهم کرد که با سوءاستفاده از بحران همهگیری شیوع کووید ۱۹ در پی تحکیم و گسترش قدرت خود است. اسکا کلر در بخشی از این مصاحبه گفت:
«این ظالمانه است کمیسیون اروپا و کشورهای عضو اتحادیه اروپا باید به اوربان بگویند که نمیتوان به این طریق عمل کرد. دولت فدرال آلمان و حزب مردم اروپا نیز در اینجا مسئولیت دارند.»
پارلمان مجارستان دوشنبه ۳۰ مارس/ ۱۱ فروردین قانون اختیارات ویژه نخستوزیر را با ۱۳۷ رای موافق و ۵۳ رای مخالف به تصویب رساند. بر اساس این قانون نخستوزیر برای مقابله با شیوع کرونا از اختیارات ویژه برخوردار میشود، به این شکل که مصوبههای دولت بدون نیاز به تصویب در پارلمان لازمالاجراست.
بر اساس آمار دانشگاه جانز هاپکینز، تاکنون در مجارستان ۴۷۷ ابتلای قطعی به بیماری کووید ۱۹ به ثبت رسیده و ۱۵ نفر هم در اثر ابتلا به این بیماری جان خود را از دست دادهاند.
در سال ۲۰۱۶ اوربان بر اساس مصوبه پارلمان برای مقابله با بحران پناهجویی از اختیارات ویژه برخوردار شد. بحران سپری شده و با اینحال نخستوزیر همچنان از آن اختیارات برخوردار است.
ویکتور اوربان تنها رهبری نیست که از بحران کرونا برای تحکیم و گسترش قدرت خود سوءاستفاده میکند. بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل نیز متهم شده به اینکه با سوءاستفاده از شیوع کرونا در اسرائیل، تاریخ برگزاری دادگاه برای رسیدگی به اتهاماتش را به تعویق انداخته و همچنین دستگاههای اطلاعاتی آن کشور را موظف کرده که بدون رضایت شهروندان به اطلاعات شخصی آنها دسترسی پیدا کنند.
رودریگو دوترته، رئیس جمهوری فیلیپین هم خواهان اختیارات ویژهای بود اما پارلمان مخالفت کرد. لیدیا گال، فعال و پژوهشگر حقوق بشر در شرق اروپا در مصاحبه با خبرگزاری آسوشیتدپرس با انتقاد از مصوبه پارلمان مجارستان برای تفویض اختیارات ویژه به نخستوزیر گفت:
«چنین اقداماتی باید موقت، متناسب و کاملاً ضروری باشد. مصوبه پارلمان اما نه تنها فاقد این ملاکهاست، بلکه زمان انقضای آن هم مشخص نشده و به طور مؤثری دست دولت را باز میگذرد که هر آنچه را صلاح میداند به تصویب برساند.»
این نگرانی وجود دارد که دولتهای اقتدارگرا با سوءاستفاده از بحران همهگیری کرونا صداهای مستقل را خاموش و آزادی مطبوعات را نقض کنند. در مجارستان نیز مانند ایران عده زیادی به اتهام شایعهپراکنی درباره تعداد مبتلایان و جعل خبر بازداشت شدهاند.
کمیسیون اتحادیه اروپا از رویکرد مجارستان انتقاد کرده و هشدار داده است که اقدامات پارلمان آن کشور در اعطای اختیارات ویژه به نخستوزیر «نامتناسب» است. واکنش اتحادیه اروپا اما از این حد فراتر نرفت.
دیدیه رندرس ، کمیسر عدالت در اتحادیه اروپا حاطرنشان کرد که اتحادیه اقدامات اضطراری کشورهای عضو در مقابله با کرونا را از نظر نقض حقوق اساسی شهروندان زیر نظر دارد، به ویژه درباره قانون اختیارات فوقالعاده نخستوزیر مجارستان. در میان احزاب راست هم نگرانیهایی وجود دارد: لسلو گرگوری لوکاچ، یکی از نمایندگان دستراستی پارلمان مجارستان گفته است «سختگیریهای اجتماعی» برای مقابله با کرونا قابل درک است اما اوربان نباید برای تأسیس «یک پادشاهی» از همهگیری کرونا استفاده کند.
«سختگیری اجتماعی» تعبیری است که این روزها زیادبه کار میرود.
در این فاصله در ایران هم درگیریهای جناحی بر سر نحوه مدیریت کرونا بالا گرفته است. روز گذشته محمد باقر قالیباف در انتقاد از سیاستهای دولت روحانی در مقابله با شیوع بیماری کووید ۱۹ در کشور، رئیس جمهوری را به کتمان واقعیت و خوشبینی غیرکارشناسی و عدم استفاده از «نیروهای جهادی» متهم کرده بود. صبح امروز هم ستاد ملی مبارزه با کرونا انتشار نشریات کاغذی در ایران را متوقف کرد.
بیشتر بخوانید:
نظرها
مهدی بشیری
این مجود دو پا هنوز از واقایع دو جنگ جهانی پند نکرفته و بعضی از کشورها تحت پوشش دموکراسی جهان را بسوی جنگ جهانی سوم سوق میدهند. آدم واپسگرا نه شاخ دارد و نه دم بلکه طینتش چنین است. از این نظر من به چنین دموکراسی کوچکترین اعتغاد ندارم...
آمریکا را هم به این فهرست اضافه کنید
آمریکا و دولت ترامپ را هم به این فهرست اضافه کنید. با اینکه دو روز از خبر تقاضای وزارت "دادگستری" برای کسب "اختیارات جدید اضطراری" می گذرد, اکثر رسانه ها (منجمله رادیو زمانه) این جریان را با سکوت برگزار کرده اند. ذیل مقاله ای از "پولیتیکو" در این مورد: DOJ seeks new emergency powers amid coronavirus pandemic One of the requests to Congress would allow the department to petition a judge to indefinitely detain someone during an emergency. https://www.politico.com/news/2020/03/21/doj-coronavirus-emergency-powers-140023
farid
- اعتراف جنجالی احمدی نژاد:زمان ریاست جمهوریم به من گفتند ملت باید در فقر باشند وگرنه زیر بار ما نمی روند!! - پس از قیام آبان؛ خامنه ای مردم ایران را دشمن اعلام کرد و دستور کشتارداد وسرهنگ روحانی گفت عددی نبودند ودر ۴۸ ساعت جمع کردیم! . معادل خس و خاشاک نامیدن قیام مردم در سال ۸۸ توسط نوچه احمدی نژاد! - در پی توئیتر ظریف نماینده حکومت جهل و فریب و دروغ در شرایطی که موشک به اطراف پرتاب میکنند خواستار تحریمها شد؟!، لن خودورکوفسکی، مشاور ارشد روابط عمومی وزارت خارجه آمریکا با انتشار پوستری از خامنهای که بر دلارها نشسته نوشت:«خامنهای به معنای واقعی کلمه بر میلیاردها دلار نشسته است!». او در توئیتی نوشت :«سئوال از سران رژیم ایران و مدافعان این نظام؛ چقدر ازثروتهای اعلام نشده که از مردم ایران سرقت شده برای مقابله با ویروس کرونا اختصاص داده شده؟». خامنهای پس از کشته شدن قاسم سلیمانی در پروژه موسوم به «انتقام بزرگ» مبلع 200 میلیون یورو برای حمایت از نیروی سپاه قدس اختصاص داد!!
داوود
جناب بشیری دمکراسی و مردمسالاری همیشهء صحنهء یک جنگ پایان ناپذیر است که نتیجه اش در هر دوره و هر مرحله بستگی دارد به توازن قوای موجود در جامعه دارد. هر چه خود مردم متشکل تر و آگاه تر و سازمان یافته تر باشند, حرف مردم پیش می رود. و بر عکس. این سیستم سرمایه داری است که تا به حال دو جنگ جهانی به راه انداخته است و شما نیز کاملا صحیح میفرماید که احتمال جنگ جهانی سومی نیز در کار میباشد. اما نظام جهانی سرمایه داری شاید قبل از اینکه با یک جنگ جهانی دیگر دخل نسل بشر را برسد, با بحران های محیط زیستی و تغییرات افراطی اقلیمی نسل بشر را ساقط کند. فعلا که این ویروس کرونا (که از عواقب بحران های زیست محیطی است) دارد دمار از روزگار مردم در پنج قاره در میارد. ویروس کرونا پیامدهای زیادی به جای خواهد گذاشت که یکی از اساسی ترین آنها رکود و ورشکستگی اقتصاد جهانی خواهد بود. برخی از اقتصاد دانان برجسته در جهان بر این باورند که تاثیرات اقتصادی بحران کرونا, در مقایسه با "رکود عظیم" ۱۹۲۸, به وجود آوردن "رکود عظیمتر" خواهد بود. جنگهای جهانی, بحران های جهانی محیط زیست, رکود های عظیم اقتصادی در جهان,...بلایای این سیستم متاخر "پیشرفتهء" سرمایه داری پایانی ندارد.
حبیب
کشور ژاپن و درخواست نخست وزیر ژاپن برای تغییر قانون اساسی کشور در مقابله با کرونا را نیز به این فهرست مجارستان, فیلیپین, اسرائیل و آمریکا اضافه کنید. هر دم از این باغ بری می رسد