کرونا در جهان: سازمان ملل با کمبود بودجه روبهروست
در حالیکه سازمان ملل در قطعنامهای خواستار همکاری جهانی برای مبارزه با کرونا شده است، دبیرکل سازمان ملل میگوید کشورهای عضو به تعهدات مالی خود عمل نکردهاند و این وضع را بحرانیتر میکند.
مجمع عمومی سازمان ملل در قطعنامهای خواهان همکاری بینالمللی برای مبارزه با شیوع کرونا در جهان شد. دبیرکل سازمان ملل اما اعلام کرد که کشورهای عضو به تعهدات مالی خود عمل نکردهاند و سازمان ملل با کمبود بودجه مواجه است.
مجمع عمومی سازمان ملل متحد با انتشار قطعنامهای خواستار همکاری بینالمللی برای مقابله با شیوع ویروس کرونا شد. نروژ، سوئیس، سنگاپور، اندونزی، لیختن اشتاین و غنا پیشنویس این قطعنامه را ارائه داده بودند که با رأی موافق ۱۸۸ عضو مجمع عمومی تصویب شد.
در این قطعنامه بر احترام کامل به حقوق بشر در روند مبارزه با کرونا تأکید و هرگونه تبعیض، نژادپرستی و بیگانههراسی درباره مبتلایان به کرونا محکوم شده است.
در همین حال آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل در نامهای به ۱۹۳ کشور عضو سازمان ملل اعلام کرد که کشورهای عضو به تعهدات مالی خود عمل نکردهاند و این سازمان با کمبود بودجه روبهرو شده است. گوترش گفت چنین وضعیتی با توجه به شیوع ویروس کرونا بحرانیتر هم شده است.
گوترش در نامه خود گفته است که کشورهای عضو ۲,۲۷ میلیارد دلار بودجه برای اجرای برنامههای منظم و پیشبینیشده سازمان ملل را نپرداختهاند.
طبق گزارشها، آمریکا ۴۸۶,۷ میلیون دلار به سازمان ملل بدهکار است.
گوترش گفت سازمان ملل سال ۲۰۱۹ را با کمبود ۷۱۱ میلیون دلاری، «بالاترین میزان در یک دهه و افزایش ۳۴ درصدی نسبت به سال ۲۰۱۸»، به پایان رساند.
بودجه عملیاتی سالانه سازمان ملل برای سال ۲۰۲۰ حدود ۳,۱ میلیارد دلار در نظر گرفته شده است و بهگفته دبیرکل سازمان ملل فاصله این مبلغ با برنامههای پیشبینی شده و واقعی بیش از ۲۲۰ میلیون دلار است.
گوترش گفت: «رویدادهای غیرقابل پیشبینی از جمله تشدید بحران جهانی ناشی از شیوع ویروس کرونا بهطور جدی توانایی سازمان ملل را در انجام امور تهدید میکند.»
مجمع عمومی سازمان ملل بودجه این سازمان را تصویب میکند و سهم کشورها براساس تولید ناخالص ملی هر کشور محاسبه میشود. به این ترتیب سهم اصلی در تأمین بودجه سازمان ملل برعهده کشورهای پرجمعیت و پیشرفته صنعتی است.
روسیه با قطعنامه جدید سازمان ملل برای همکاری جهانی در مبارزه با کرونا مخالفت و پیشنویس دیگری را ارائه کرد که در آن به پایان دادن به جنگ تجاری به دلیل شیوع ویروس کرونا و لغو تحریمهای بینالمللی تأکید شده بود. اما پیشنویس این کشور نتوانست رأی اکثریت نمایندگان را کسب کند و کشورهایی مانند آفریقای مرکزی، کوبا، نیکاراگوئه و ونزوئلا با آن موافقت کردند.
ایران از جمله کشورهایی است که با شیوع ویروس کرونا بر لغو تحریمهای آمریکا تأکید میکند و از کشورهای دیگر نیز میخواهد که با وارد کردن فشار به آمریکا این کشور را وادار به پذیرش لغو تحریمها کنند.
مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا روز چهارشنبه این احتمال را که برای مقابله با شیوع بیماری کرونا تحریمها علیه ایران برای مدتی لغو شود رد نکرد و گفت: «ما همه سیاستهای خود را مدام مورد ارزیابی قرار میدهیم. پاسخ این پرسش که آیا ما درباره تجدیدنظر در این سیاست فکر خواهیم کرد یا نه، این است: البته.»
آنتونیو گوترش پیش از این در ارتباط با شیوع بیماری کرونا از سیاست تحریمهای آمریکا علیه ایران و دیگر کشورها انتقاد کرده بود. گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حق غذا نیز روز چهارشنبه خواهان لغو تحریمهای بینالمللی علیه کشورهایی مانند ایران شده بود.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.