تهدید رئیس سازمان انرژی اتمی: ایران میتواند در اجرای پروتکل الحاقی و انپیتی بازنگری کند
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران میگوید: پنج گام کاهش تعهدات برجامی ایران تا به حال فنی بوده اما در صورت ادامه بدعهدی طرف مقابل تهران میتواند در اجرای پروتکل الحاقی و انپیتی بازنگری کند
علیاکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی هستهای ایران میگوید: در صورت رعایت نکردن تعهدات برجامی از سوی طرف مقابل، تهران میتواند در پایبندی به معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای بازنگری کند.
او در گفتوگو با روزنامه اعتماد که یکشنبه هفدهم فروردین منتشر شد، گفت: ایران پس از کاهش تعهدات برجامی فعالیتهای هستهای و تحقیق و توسعه در زمینه چرخه سوخت هستهای بهویژه تبدیل و غنیسازی اورانیوم را «بدون هر محدودیتی» انجام میدهد.
صالحی بدون بیان جزییات از «کار بر روی ساخت تعدادی از مجتمعهای سوخت رآکتورهای اراک و رآکتورهای قدرت»، «ساخت دو راکتور قدرت هستهای جدید با کمک روسیه در بوشهر» و «تولید و ذخیره سازی آب سنگین بدون هیچگونه محدودیتی» را از دیگر برنامههای هستهای در دست اجرا جمهوری اسلامی اعلام کرد و گفت: گامهای پنجگانه ایران در کاهش تعهدات برجامی تا به حال «بیشتر ناظر بر فعالیتهای فنی بوده است».
صالحی در ادامه «بازنگری در اجرای پروتکل الحاقی و معاهده انپیتی» را از «اقدامات حقوقی» برشمرد که به گفته او در پاسخ به بدعهدی طرفهای مقابل «با کاهش تعهدات میتوان به آن پرداخت».
او اما بلافاصله گفت: «شاید اینگونه گامها نهتنها در جهت کسب نتایج عملی و پیشبرد فعالیتهای هستهای کشورمان موثر نباشد و در واقع بهطور معکوس منجر به کاهش همکاریهای موجود و تشدید جوسازیهای بینالمللی علیه کشورمان میگردند، بلکه تضمینکننده بازگشت طرفهای مقابل به اجرای تعهدات برجام نیز نخواهند بود».
صالحی راهبر دیگر را «توقف گامهای بعدی و پیگیری مطالبه منطقی و قانونی رعایت تعهدات برجامی از طریق تدابیر سیاسی، حقوقی و بینالمللی» عنوان کرد و «احتمال موفقیت» آن را بیشتر دانست.
رئیس سازمان انرژی اتمی در ادامه هیئت نظارت بر برجام را مسئول تصمیمگیری نهایی در زمینه کاهش بیشتر تعهدات، خروج از توافق برجام یا سایر اقدامات عنوان کرد.
او در بخش دیگری از این گفتوگو گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی در باره فعالیتهای ایران را «سیاسی» و متاثر از اقدامات آمریکا و اسرائیل دانست و گفت: «آژانس نقشی در خصوص اجرای سایر تعهدات برجام ندارد و تصمیمگیری در خصوص نقض تعهدات برجام و اقدامات قابل پیگیری بعدی، تنها بر عهده اعضای برجام و کمیسیون مشترک برجام است».
صالحی در باره بازگشایی پرونده «ابعاد نظامی برنامه هستهای ایران» هم گفت: بعید میداند چنین اتفاقی بیافتد.
ایران تا به حال طی پنج مرحله در واکنش به خروج آمریکا از توافق هستهای و بازگشت تحریمها تعهدات مرتبط با این توافق را کاهش وهمزمان به مذاکره با دولتهای اروپایی برای کاهش تحریمها ادامه داده است.
شیوع کرونا در ایران و جهان گفتوگوها در باره ایجاد ساز و کار مالی مشترک میان ایران و اروپا و همچنین نظارت بر برنامههای هستهای ایران را تحت تاثیر قرار داده است.
در همین زمینه:
نظرها
نظری وجود ندارد.