بحران کرونا: سیاستمداران اروپا خواستار اجرای «طرح مارشال» شدند
با بحران کرونا در اروپا کمک به کشورهایی که بهلحاظ اقتصادی ضعیفتر هستند موضوع اختلاف بین کشورها شده است. برخی از سیاستمداران خواهان اجرای برنامهای همچون «طرح مارشال» شدهاند.
بحران شیوع کرونا از مدتها پیش به چالشی انسانی تبدیل شده و هفتههاست که اقتصاد جهانی را فلج کرده است. انسجام اروپا در حال فروپاشی است. دولتها برای جلوگیری از فاجعه، در مورد چگونگی کمک به کشورهایی که مانند ایتالیا به لحاظ اقتصادی ضعیف هستند، اختلاف نظر دارند. برخی از سیاستمداران اروپایی خواستار اجرای برنامهای همچون «طرح مارشال» هستند که پس از جنگ جهانی دوم در کشورهای غربی اروپا به اجرا در آمد.
«طرح مارشال» برنامه کمک چند میلیارد دلاری آمریکا بود که اروپای غربی را پس از جنگ جهانی دوم روی پای خود نگه داشت. در زمستان ۱۹۴۶، تأمین انرژی و مشکل رفت و آمد کشورها را متلاشی کرد. جیره غذایی به سطح بسیار پایینی کاهش یافت. فصل سرما به یک فاجعه تبدیل شد. تابستان بعد، جورج مارشال وزیر خارجه وقت آمریکا به نفع بازسازی در اروپای غربی صحبت کرد.
طی چهار سال بعد، آمریکا تحت «برنامه بازسازی اروپا»، تقریباً ۱۵ میلیارد دلار کالا به اروپا تحویل داد، ارزش این میزان تقریباً امروز هشت برابر است (۱۲۰ میلیارد دلار). حدود یک دهم این مقدار به آلمان رفت.
«طرح مارشال» در همین حال برنامهریزی بلند مدت برای ایجاد بازاری توانمند بهمنظور خرید محصولات آمریکایی بود که عملاً از تسلط کمونیسم در اروپا جلوگیری میکرد.
با گسترش شیوع کرونا در اروپا و وضعیت دشواری که کشورهای دارای اقتصاد ضعیف با آن روبهرو هستند موضوع «طرح مارشال» برای کمک به این کشورها بار دیگر مطرح شده است.
اورزولا فون درلاین، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا با انتشار مطلبی در نشریه «ولت آم زونتاگ» از برنامهای مشابه «طرح مارشال» برای مقابله اروپا با ویروس کرونا دفاع کرد و نوشت: «میلیاردهای بسیاری که امروز باید برای جلوگیری از فاجعه بزرگ سرمایهگذاری شوند، نسلها را به هم متصل میکند.»
پدرو سانچز، نخست وزیر اسپانیا، از شرکای اتحادیه اروپا خواست تا در مبارزه با کرونا «همبستگی مستحکم» از خود نشان دهند. سانچز در روزنامه «فرانکفورتر آلگماینه» آلمان نوشت برای اینکه اتحادیه اروپا بهعنوان یک اتحادیه در مقابله با بیماری همهگیر کرونا شکست نخورد، باید از نظر او، «اقتصاد جنگی» را سازماندهی کند. او همچنین گفت تنها یک «طرح مارشال جدید» پس از همهگیر شدن کرونا میتواند به اروپا در بازسازی کمک کند.
در آلمان یوشکا فیشر و زیگما گابریل، وزیران خارجه پیشین از دو حزب سبز و سوسیال دموکرات در مقالهای در روزنامه «هندلزبلات»خواهان حمایت گستردهتر اتحادیه اروپا از کشورهایی شدند که از کرونا آسیب سختی خوردهاند.
آنها با انتقاد از وضعیت کنونی، گفتهاند ایتالیا و اسپانیا اگر اکنون رها شوند، صد سال اروپا و بهویژه آلمانیها را فراموش نخواهند کرد و این دقیقاً همان کاری است که آلمان انجام میدهد.
بهگفته فیشر و گابریل، با چالش جدید کرونا ناکامی بزرگی اتحادیه اروپا تهدید میکند، در عوض، قدرتهایی مانند روسیه و چین کمکهای عمومی مؤثری برای جبران این کمبود در اروپا ارائه دادهاند.
آنها گفتهاند اهداف بشردوستانه و سیاسی دستکم همزمان باید دنبال شوند.
۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا هنوز موفق نشدهاند در مورد بسته حمایتی به کشورهای گرفتار شیوع ویروس کرونا به توافق برسند. اختلاف اساسی بین سه کشور اصلی محل شیوع کرونا، ایتالیا، اسپانیا و فرانسه از یک سو و آلمان و هلند از سوی دیگر است. رهبران ایتالیا و اسپانیا و فرانسه پیشنهاد حذف موقتی بخشی از بدهیهای مشترک کشورها هستند اما آلمان و هلند با این پیشنهاد موافقت نکردهاند.
در پی شیوع ویروس کرونا موجی از انتقاد و اعتراض علیه بیعملی اتحادیه اروپا در ایتالیا و اسپانیا که در آنها کرونا قربانیان بسیاری گرفت بهراه افتاد، طوری که اورزولا فون درلاین، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا با انتشار مقالهای در روزنامههای ایتالیا از تأخیر اتحادیه اروپا در کمک به شهروندان این کشور عذرخواهی کرد.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.