دیدهبان حقوق بشر و ۲۴ مقام پیشین جهانی: تحریمها علیه ایران کاهش یابد
دیدهبان حقوق بشر ضمن درخواست آزادی زندانیان در ایران، میگوید تحریمهای آمریکا بر توان دولت ایران علیه کرونا اثر منفی میگذارد. ۲۴ مقام و دیپلمات سابق جهان خواهان کاهش تحریمهای دارویی شدند.
سازمان دیدهبان حقوق بشر و ۲۴ مقام و دیپلمات سابق جهان در دو بیانیه جداگانه خواهان کاهش تحریمهای آمریکا علیه ایران شدند. آنها میگویند بر اثر تحریمها توان ایران برای مبارزه با ویروس کرونا کاهش یافته است. دیدهبان حقوق بشر خواهان استفاده از بودجه نهادهای تحت نظارت مستقیم رهبر جمهوری اسلامی در مبارزه با کرونا و همچنین آزادی زندانیان در ایران، در دوران شیوع کرونا شد.
دیدهبان حقوق بشر دوشنبه ۱۸ فروردین / ۶ آوریل با انتشار بیانیهای گفته است که تحریمهای اقتصادی گسترده آمریکا علیه ایران روی توان دولت این کشور در پاسخ مناسب به پیامدهای فزاینده همهگیری بیماری کرونا اثر منفی میگذارند.
کنت راث، مدیر اجرایی دیدهبان حقوق بشر گفت: «همین که ایرانیها با دولتی به فکر منافع خود و ستمگر روبهرو هستند که حتی با وجود خطر بیماری کرونا بازداشتشدگان اشتباه در زندانهای مملو از زندانی را آزاد نمیکند به اندازه کافی بد است. اما همچنین بد و سنگدلانه است که دولت ترامپ با محروم کردن ایرانیان از دسترسی به منابع پزشکی حیاتی مورد نیازشان به مشکلات آنها میافزاید.»
دیدهبان حقوق بشر افزوده است که آمریکا باید برای تسهیل تحریمها و گسترش مجوزهایش به موارد معاف از تحریمها اقدام فوری انجام دهد تا دسترسی ایران به منابع بشردوستانه حیاتی در جریان این همهگیری را تضمین کند.
یک پزشک آگاه از وضعیت دولت ایران در مقابله با کرونا به دیدهبان حقوق بشر گفته است: «تحریمها بحران ناکارآمدی دولت ایران را تشدید میکنند. برای مدیریت یک همهگیری در این سطوح دولت نیازمند اعتماد مردم و متخصصان پزشکی و همچنین منابع ضروری است. دولت عملکرد ضعیفی در زمینه اعتماد عمومی داشته است، اما تحریمها هم از نظر تجهیزات پزشکی موجود برای شناسایی و درمان ویروس، و همچنین ظرفیتشان برای حمایت از نیازهای مردم در طی بحران، به منابع آنها لطمه زده است».
وزارت بهداشت جمهوری اسلامی ظهر دوشنبه ۱۸ فروردین آخرین آمار رسمی در مورد شیوع کروناویروس در ایران را اعلام کرد. بر این اساس مجموع درگذشتگان بر اثر این بیماری به ۳۷۳۹ نفر رسید و شمار مبتلایان به این بیماری در کشور به ۶۰۵۰۰ نفر افزایش یافت.
دیدهبان حقوق بشر افزوده است که محدودیتهای اعمالشده روی تأمین مالی ایران بر اثر تحریمهای آمریکا، در ترکیب با کاهش شدید ارزش ریال، منجر به محدودیت بسیار زیاد شرکتها و بیمارستانهای ایران در خرید داروهای حیاتی و تجهیزات پزشکی از خارج از ایران شده است که ساکنان ایران برای مراقبت پزشکی حیاتی به آنها نیاز دارند. افزون بر این تحریمهای اقتصادی دوباره آمریکا مستقیماً روی قدرت خرید خانوادهها اثر گذاشته است و منجر به نرخ تورم حدود ۳۰ درصدی در سال گذشته شده است.
آمریکا گفته است که در تحریمهایش علیه ایران معافیتهایی برای واردات بشردوستانه ایجاد کرده است. در ۳۰ ژانویه با توافق وزارت خزانهداری آمریکا از طریق یک کانال مالی در سوئیس دارو به ایران ارسال شد و سه کشور بریتانیا، آلمان و فرانسه نیز سازوکار مالی با ایران (اینستکس) را برای صادرات دارو و تجهیزات پزشکی فعال کردند و نخستین تراکنش خود را در ۱۲ فروردین / ۳۱ مارس انجام دادند. با این حال دیدهبان حقوق بشر میگوید این معافیتها در عمل توان جبران عدم تمایل شدید بانکها و شرکتهای آمریکایی و اروپایی را برای ریسک و قرار گرفتن در معرض اقدام حقوقی و تحریم در نتیجه صادرات یا تأمین مالی کالاهای بشردوستانه نداشتهاند و بهدلیل لغو معافیتها برای خرید نفت ایران و تحریمها علیه بانک مرکزی ایران، دسترسی ایران به ارز برای خرید تدارکات پزشکی در بازارهای بینالمللی بیش از پیش محدود شدهاند.
کنت راث گفت: «دولت آمریکا باید تضمین کند که تحریمهای مالی تحمیلشده به ایران شفاف و به شکل علنی به نوعی تفسیر شوند که انتقال همه اقلام مورد نیاز مردم ایران برای حفاظت از خود در مقابل ویروس کرونا را اجازه دهد.»
دیدهبان حقوق بشر در بیانیه خود همچنین از مقامات ایرانی خواسته است که از همه منابع موجود برای مقابله با همهگیری ویروس کرونا استفاده کنند، حقوق بشر را محترم بشمارد و آسیب به سلامتی و تندرستی همه افراد ساکن کشور را به حداقل برساند.
این سازمان مدافع حقوق بشر در این زمینه به «اقتصاد ناشفاف» ایران اشاره کرده و افزوده است که نهادهای اقتصادی مشهور به بنیادها، که بعضی از آنها تحت نظارت مستقیم آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی هستند، «بدون نظارتی جدی منابع مالی زیادی را در کنترل دارند».
دیدهبان حقوق بشر بار دیگر از مقامات ایرانی خواسته است که به دلیل همهگیری ویروس کرونا آزادی موقت تمام زندانیان واجد شرایط و آزادی بدون شرط افراد بازداشتشده بهدلیل مخالفت مسالمتآمیز با حکومت را تسهیل کند.
این سازمان کارگران با حقوق پایین در خانوارهای کمدرآمد، مهاجران و پناهندگان افغانستانی و افراد دارای معلولیت در ایران را افرادی دانسته است که در معرض بیشترین خطر قرار دارند و از دولت ایران خواسته است که برنامههایی ایجاد کند تا کارگرانی که تحت تأثیر کرونا قرار گرفتهاند با از دست رفتن بیشتر درآمدشان مواجه نشوند، زیرا چنین امری میتواند منجر به اجتناب آنها از قرنطینه برای مهار گسترش ویروس شود: «بدون یاری دولتی، این کارگران احتمالاً با دشواری اقتصادی شدید و خطر اخراج از خانه روبهرو میشوند.»
درخواست ۲۴ مقام و دیپلمات سابق جهان
در همین حال روز دوشنبه ۱۸ فروردین / ۶ آوریل روزنامه گاردین بریتانیا از نامه ۲۴ مقام و دیپلمات سابق کشورهای جهان به دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا بهمنظور کاهش تحریمهای دارویی و بشردوستانه آمریکا علیه ایران برای مقابله با ویروس کرونا خبر داد.
مادلین آلبرایت وزیر خارجه پیشین آمریکا، ویلیام کوهن و چاک هاگل وزیران دفاع قبلی ایالات متحده، ویلیام برنز از دیپلماتهای ارشد آمریکا در مذاکرات اتمی با ایران، جورج رابرتسون دبیرکل پیشین ناتو، فدریکا مورگرینی رئیس سابق سیاست خارجی اتحادیه اروپا، گرو هارلم براندتلند، رئیس پیشین سازمان جهانی بهداشت و هانس بلیکس دبیرکل پیشین آژانس بین المللی انرژی اتمی از جمله امضاکنندگان این نامه هستند.
آنها نه خواستار رفع تحریمها که خواستار رفع محدودیتهای پزشکی مرتبط با ایران شدند و در نامه خود نوشتند کاهش تحریمهای دارویی و بشردوستانه «بهطور بالقوه میتواند با کمک به مهار ویروس کرونای جدید، جان صدها هزار نفر از مرم ایران، کشورهای همسایه ایران و نیز کشورهای اروپایی و آمریکایی را نجات دهد.»
امضاکنندگان این نامه ضمن بیان اینکه ایرانیان با «تاریکترین دوران کشورشان» روبهرو هستند افزودهاند: «عبور از مرزها برای نجات جان انسانها و برای امنیت ما ضروری است و باید اختلافات سیاسی بین دولتها را نادیده بگیریم.»
آنها نیز با اشاره به اعلام معافیتهای بشردوستانه آمریکا در تحریمها علیه ایران گفتهاند که «این مجازاتها موجب میشود که واردات دارو، تجهیزات پزشکی و مواد اولیه لازم برای تولید این کالاها در داخل کشور کندتر، گرانتر و پیچیدهتر شود.»
امضا کنندگان از ترامپ خواستهاند که از حق رأی آمریکا در هیئت مدیره صندوق بینالمللی پول برای مخالفت با درخواست ایران مبنی بر دریافت وام ۵ میلیارد دلاری استفاده نکند.
صندوق بینالمللی پول پیش از این اعلام آمادگی کرده بود ۵۰ میلیارد دلار بهعنوان کمک اضطراری برای مقابله با شیوع کرونا در اختیار کشورهای عضو قرار دهد. عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی چند روز بعد خبر داد که درخواست ایران برای دریافت وام طی نامهای به اطلاع مدیرعامل صندوق بینالمللی پول رسیده است. همتی گفته بود ایران تقاضا کرده «حدود ۵ میلیارد دلار» از این تسهیلات را دریافت کند.
روز گذشته، یکشنبه ۱۷ فروردین / ۵ آوریل برخی منابع خبری خارجی و داخلی گزارش دادند که نام ایران در فهرست دهها کشور دریافتکننده کمکهای اضطراری بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول برای مبارزه با شیوع ویروس کرونا قرار ندارد.
پیش از این در ۷ فروردین / ۲۶ مارس ۱۱ سناتور آمریکایی از دولت ترامپ خواستند که «برای تسهیل اقدامات کمکرسانی بینالمللی مجوز عمومی واضحی برای اجازه دادن به تجهیزات و کالاهای پزشکی مشخص» و «معافیت ۹۰ روزهای برای تحریمهای بخشی که مانع پاسخ بشردوستانه سریع میشوند» صادر کند. همچنین در نامهای از سوی اعضای دو مجلس آمریکا در ۱۲ فروردین / ۳۱ مارس، ۳۴ عضو کنگره آمریکا خواهان تعلیق قابل توجهی در تحریمهای ایران در «اقدامی بشردوستانه» شدند.
میشل باشله، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد نیز در ۵ فروردین / ۲۴ مارس خواستار بازنگری در تحریمها علیه کشورهایی مانند ایران شد که با گسترش شیوع ویروس کرونا روبهرو هستند. باشله گفت: «در این برهه حساس، تحریمهای اعمالشده علیه بخشهای اقتصاد کشورها باید برای رعایت سلامت عمومی جهان و برای حمایت از حقوق و زندگی میلیونها نفر در این کشورها کاهش یافته یا معلق شوند.»
مقامات جمهوری اسلامی پس از شیوع کرونا در ایران کارزار گستردهای را برای رفع تحریمها آغاز کردهاند. آنها تلاش میکنند که کمبودهای موجود در مبارزه با ویروس کرونا را تنها به تحریمها نسبت دهند.
با وجود فشارهای بینالمللی به دولت ترامپ برای لغو یا کاهش تحریمها علیه ایران، آمریکا در این مدت به تحریمهای خود افزوده است.
بیشتر بخوانید:
نظرها
لطفا تحریم ها لغو نشوند
ضمن احترام به نظر تمامی نهادها و افرادی که با نیت خیرخواهانه درخواست لغو یا کاهش تحریم های ایران را داده اند ، باید اضافه کنم شاید نهادها و افرادهای ذکر شده با آنچه دقیقا در ایران می گذرد آشنایی ندارند . حکومت اشغالگر ایران یک حکومت دزدسالار و غارت محور است . ۴۲ سال حکومت ننگین و نکبت بار گواهی شایسته ای بر این مدعا ست. ویروسی نجس که با خمینی وارد ایران شد بسیار خطرناک تر از کرونا ست . تاوان این ویروس ولایی را چند دهه است ایران و جهان و بالاخص خاورمیانه دارند می دهند . در طول این چند دهه ما هم نفت ۸ دلاری نسیه فروخته ایم و هم نفت ۱۲۰ دلاری نقدی . سر سوزنی تفاوت در سفرهء مردم دیده نشد . در هر دو دوره تورم کمرشکن و فقر روزافزون را شاهد بوده ایم . و اتفاقا در هردو دوره شکم آخوندهای ریاکار و سپاهیان جنایتکار گنده تر شد . باور کنید هر چقدر منبع ارزی و ریالی به ایران ، بدلیل مبارزه با کرونا ، تزریق ، تقدیم یا اهدا شود راهی همان حساب های نجومی آقایان و آقازاده هایشان خواهد شد . لطفا ، لطفا ، خواهشا فریب مظلوم نمائیِ رژیم فاسد ایران را نخورید . امیدوارم در آینده ای هرچه نزدیک تر شاهد سقوط این نظام سفاک و ضد بشری باشیم .
جواد
ضمن تشکر از دستاندرکاران و مدیران دیدهبان حقوق بشر، لطفاً توجه داشته باشید که حتی مردم ایران اعتمادی به رژیم ولایت فقیه ندارند. و حتیالامکان کمکهای خود را با دستان خود به افراد نیازمند میرسانند. چگونه میتوان انتظار داشت که کمکهای بینالمللی بدست مردم ایران برسد؟ مردم زلزله زده غرب کشور پس از چند سال امروز چه حال و روزی دارند؟ چرا راه دور برویم آیا بم بازسازی شد؟ راستی وام چند ده میلیاردی برای اصلاح شبکه فاضلاب اهواز خرج اهواز شد؟ برای مثال ماسکهای اهدایی از ژاپن امروز کجا هستند؟ آنها را در بازارهای ترکیه میتوان یافت! سوال اصلی این است: این ماسکها چگونه از بازار ترکیه سر در آورده اند؟ با فرض توطئه دشمن، سوال دیگر اینکه، چرا هیچ اثری از آن کمکها در ایران دیده نمیشود؟ آیا جمهوری ولایت فقیه اسلامی بصورت عمدی و با استفاده از هواپیمای ماهان کرونا را به ایران وارد نکرد؟ کرونا برای جمهوری اسلامی ابزاری بود برای جلوگیری از فروپاشی و فراموشی جنایتهایش در ایران. جمهوری ولایت فقیه اسلامی در ایران تبدیل به اژدهایی هفت سر شده که همه چیز را میبلعد. به صغیر و کبیر رحم نمیکند. مردم ایران به درستی فریاد زدند که "دشمن ما همین جاست"! متأسفانه این اژدهای هفت سر با کمکهای بینالمللی بدین شکل درآمد. در غیر اینصورت ما مردم ایران در همان سالهای آغازین، قدرت را از این جانوران و مهرههای اجانب پس میگرفتیم. البته برخی از نامها در پای امضای نامه دیده بان حقوق بشر بسیار جای سوال و تأمل دارد!!!! این روزها جمهوری ولایت فقیه اسلامی از پول فروش ماسکهای اهدایی ژاپنی در حال خرید امضاء برای بقاء خودش است. گاهی پنبه هم قادر است سر ببرد!
حقیقتگو
انکارکه برج دیدبانی حقوق بشر فقط پنچره هایش روبروی کشورهای پیشرفته جهان اول کره زمین بازشده ومیشود و دیدبانان حقوق بشر دربرج دیدبانی وهرآنچه ازاین پنچره ها روئیت کرده ومی کنند مصداقی قرارمیدهند که بله حتما" درمابقی کشورهای کره زمین هم چنین بوده ومی باشد ژیرا که برج دیدبانی پنچره ای برای روئیت کردن آنچه دراین چهل ساله با چنین حکومتی نصیب شده ومیشود نداشته وندارد...که یا شاید خدا راشکروگرنه حکومت اخوندی پنجره برج دیدبانی هم با موشک منفجر کرده بود...دیدبان حقوق بشر قبل خواهان برداشته شدن تحریم های مالی برعلیه حکومت ضدایرانی آخوندی باید اول ازهمه تقاضا کند رژیم آخوندی تحریم های همه شکل وفرمی برعلیه مردم ایران بردارد چه ازادی وچه رفاه و چه اقتصادی وچه ترورها و دستگیری ها واعدام وچه شفافیت دارائی صدها میلیاردها دلاری رهبرو اقشاراخوندها و آقازاده ها بوده است .....باید ازدیدبان حقوق بشرپرسید حقوق بشرت شناسی ایت چگونه بوده ومی باشد ؟ بشر درایران را آقشارآخوندی وبسیجی و سپاهی و مزدواران وجنایتگران را می شناسی که انکاربرای هرچه بیشترمیلیاردرکردنشان خواهان برداشتن تحریم ها هستی ؟ ویا خواهان ساخت و ساز وخرید اسلحه و کشتارمردم ایران با آنها هستی ؟ کجا ودرچه زمانی حکومت آخوندی حق حقوق بشرمردم ایران را به رسمیت شناخته است که بابرداشتن تحریم ها برای آنها داروئی بخرد؟ حکومت اخوندی گلوله و ویروس کرونا برای کشتارهرچه بیشترمردم ترجیح داده ومیدهد تا انکه داروئی برای زنده ماندنشان تهیه کند....دیدبان حقوق بشر و دیپلمات های سابق فقط این جمله را بگویند که با برداشتن تحریم های نظارت حضوری درایران خواهند داشت که حتما" چنین خدماتی مستقیما" به مردم ایران برسد ..بدون هیچ درنگیی جوابی دریافت خواهید کرد که حکومت آخوندی نیازی به کمک خارجی ها ندارد !!!!!!!!بس کنید به حمایت های دیوانه وار ازحکومت ضحاک ...
Faryad
پرواز شبانه یک هواپیمای مشکوک C-130 متعلق به نیروی هوایی عراق به ایران - دوشنبه ۶ آوریل! - هواپیما از فرودگاه بغداد برخاسته و در میان راه بر فراز ایران اطلاعات آن از دسترس سایتهای راداری از جمله «فلایت رادار ۲۴» خارج شده است. آیا انتقال روسای گروههای وابسته بحکومت ایران و بخاطر ترس از حمله آمریکا است؟. برای احتیاط هم خبر ضدعفونی کردن خیابانهای قم توسط حشدالشعبی را هم پخش کردند که اگر انتقال آنها افشا شود، بگوینداعضای حشدالشعبی برای کمک به مردم قم آمده اند!
farid
قبلا دوستان اتحادیه اروپا ۵ میلیارد دلاراعتبار به اینها دادند تا بعدا با بهره اش پس بگیرند. این گروههای طرفدار حزب اله بهتر است بحکومت ایران فشار بیاورند تا از بمب و موشک دست بکشند. اینها اگر جان مردم برایشان ارزش داشت کمکهای پزشکی ا جمله حضور پزشکان بدون مرزرا خارجی را رد نمیکردند. شرکتهای دارویی حکومتی به دلالی پول فروش نفت از سوریه به روسها میکردند!
sattar beheshti
ملّاها کمکهای آمریکا را نپذیرفته و پزشکان بدون مرز فرانسوی را نیز از ایران اخراج کرد. علیرضا وهابزاده مشاور رسانهای وزیر بهداشت جمهوری اسلامی به بلومبرگ گفته «ما تختخوابهای خالی و ظرفیت اضافی داریم و به این کمک احتیاج نداریم». نیویورکپست مینویسد: در این گیر و دار ملّاها سفت و سخت به برنامههای اتمی خود چسبیدهاند تا به سلاح اتمی دست پیدا کنند. آنها برخلاف توافق اتمی سال ۲۰۱۵ میزان ذخایر اورانیوم غنیشده را افزایش دادند و از ورود بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تاسیسات مشکوک خودجلوگیری کردند
Pouya Bakhtiari
کمیته برگزارکننده تظاهرات انقلاب اکتبر عراق روز ۱۸فروردین در بیانیهای ضمن محکوم کردن جنایت شبهنظامیان وابسته به حکومت ایران اعلام کرد: «صبح روز یکشنبه شبهنظامیان جنایتکار به منزل انور جاسم، معروف به ام عباس، از فعالان قیام در شهر ناصریه حمله کردند و به روی او و فرزندانش آتش گشودند. این جنایت با همکاری دستگاههای امنیتی و شبهنظامیان حکومت ایران صورت گرفته است و مسئولیت کامل آن برعهده نیروهای حکومتی و استاندار ذیقار است که به شبهنظامیان و باندهای جنایتکار اجازه اجرای این جنایات را در حق مردم ذیقار میدهد. مردمی که با قیام خود حکومت ایران و دم و دنبالچههای آن را به وحشت انداختهاند».
farid
روز دوشنبه ۱۸فروردین ۵موشک کاتیوشا به نزدیکی شرکت نفتی آمریکاییهالیبرتون در شهر بصره در جنوب عراق شلیک شد که خساراتی به تأسیسات وارد کرد اما تلفات انسانی نداشت. سایت الجزیره ضمن درج این خبر نوشت: «گروههای شبهنظامی مورد حمایت رژیم ایران بهطور منظم پایگاههایی در عراق را که میزبان نیروهای آمریکایی است و منطقه اطراف سفارت آمریکا در بغداد را مورد حمله موشکی قرار میدهند».
nader
بحرین دو مظنون در کار پولشویی مرتبط با حکومت ایران را بهدلیل نقض تحریمهای حکومت ایران به سه سال زندان و ۹میلیون دلار جریمه محکوم کرد. روزنامه الشرقالأوسط با درج این خبر نوشت: این مورد وقتی روشن شد که دادستانی کل بحرین متوجه شد در فوریه ۷میلیون دلار از فیوچر بانک ناپدید شده و برای تأمین مالی گروههای وابسته به حکومت ایران هزینه شده است
موافقم با کاهش تحریم ها
موافقم با کاهش تحریم ها، اما اول گام نخست خود حکومت بردراد و دست خودتحریمی بردراد، انبوه خودتحریمی از ممنوعیت واردات خودروی نو و دست دوم گرفته و تا جنگ افروزی و دشمن تراشی و بیگانه ستیزی ایدئولوزیک، خود حکومت و نظام اول دست خودتحریمی مردمان بیچاره این کشور بردراد.
محمدرضا
فقط باید به این ***رژیم جنایتکار آخوندی و همپالگی هایشان در رسانه های ایرانی در خارج کشور باید گفت لطفا *** بگیرید .هم ما و هم شما میدانید که این جانیان مسله شان کمک به جان انسانها نیست ..نیاز به گفتن نداره که کرونای ولایت چطور وارد ایران شد و چرا تاکنون واقعیت را کتمان میکنند.....تعداد قربانیان .....و به این ***های مماشاتگر و لابی های رژیم جنایتکار باید گفت چرا در آبان ماه و دی ماه که این جانیان بروی کودک و پیر و جوان آتش گشودند و بیگناهان رو به شهادت رساندند *** گرفته بودید...و هزاران سوال دیگر .....