بحران کرونا: یک برنامه عمل
طبقە کارگر اگر برای این دوران کرونا و کوید-۱۹ یک استراتژی منسجم نداشته باشد در گرداب این بیماری له میشود.
* مطالب این بخش برگرفته از «تریبون زمانه» هستند. تریبون زمانه، آنچنان که در پیشانی آن آمده است، تریبونی است در اختیار شهروندان. همگان میتوانند با رعایت اصول دموکراتیک درج شده در آییننامه تریبون آثار خود را در آن انتشار دهند. زمانه مسئولیتی در قبال محتوای این مطلب ندارد.
اپیدمی عمومی ابتلا به بیماری کوید-۱۹ و ویروس کرونای جدید در ایران دیگر یک احتمال و ظن و گمان نیست، بلکه واقعیتی عریان و غیرقابل برگشت است. در این میانه، مسابقە خبرپراکنی دربارە جدیدترین آمار ابتال و مرگ و میر مسألە محوری ما نیست، بلکه مسألە محوریتر «چه باید کرد» است.
طبقە کارگر اگر برای این دوران یک استراتژی منسجم نداشته باشد در گرداب ناشی از این بیماری له میشود.
تدوین چنین برنامە عملی، مشارکتی جمعی و همفکری میطلبد و کار یک یا دو گروه سیاسی نیست و از این جهت متن حاضر تنها ادای سهم کوچکی به آن است.
چنین استراتژیای باید بتواند به سه سوال محوری پاسخ دهد:
◾️ اولاً «کدام منابع» را باید نشانه گرفت تا بهان تحریم بهعنوان مانع طرحهای حمایتی معرفی نشود؟
◾️ ثانیاً برای تحقق «کدام مطالبات» محوری باید دولت را مجبور به صرف این منابع کرد؟
◾️ در نهایت اینکه با «کدام اهرم فشار از پایین» چنین کاری را کرد؟
افسانهپردازیهای حکومت و دروغهای «پول نداریم» و «به خاطر تحریمها نمیتوانیم» با نیمنگاهی به حسابهای مالی و بودجهای دولت و سایر نهادهای حکومتی افشا و روشن میشود که حتی در اوج تحریمها هم منابع متنابهی در دست حکومتاند اما صرف ضداجتماعیترین اولویتهای طبقە انگلی حاکم و منافعشان میشوند؛ یعنی خرج ماشین خرافهپراکنی و جنگ و کشتار و نهادهای امنیتی و فرارهای مالیاتی بالاترین بخش طبقە سرمایه دار حاکم.
کمیته عمل سازمانده کارگری در فروردین ۱۳۹۹ چنین برنامە عملیای آماده کرده و همراه با یک فایل به شکل پیدیاف منتشر کرده است.
متن کتابچه ۶۰ صفحهای در فصل اول ابتدا به موضوع شرایط اقتصادی فعلی حکومت در رابطه با بحران کرونا میپردازد. این فصل پژوهشی پول را را دنبال میکند و نشان میدهد که چقدر از بودجه سالانه جمهوری اسلامی خرج فعالیتهای نظامی-امنیتی صندوق توسعە ملی (بخوانید توسعە نظامی)، غولهای سرمایهداری معاف از مالیات، سپردههای بانکی معاف از مالیات، خرج نهادهای مذهبی، و خرج کمکهای مالی به پروکسیهای حکومت در منطقه میشود.
کتابچه در فصل دوم به مطالبات عمومی در دوران کرونا میپردازد مانند تعیین حداقل دستمزد، بخشودگی، تخفیف و اقساطی کردن قبوض آب و برق، اینترنت، توزیع رایگان کالاهای بهداشتی. همچنین به مطالبات خاص کارگران و قشرهای که شرایط کاریشان با کرونا تغییر کرده است. مطالباتی مانند: مرخصی استعالجی، بیمە بیکاری، ضمانت بازگشت به کار بعد از مرخصی استعالجی.
کتابچه همچین برای مطالبات عمومیتر برای تمام کسانی که در این روزها با بیکاری و فقر درگیرند برنامههایی را پیشنهاد میدهد. مانند ممنوع کردن اخراج و تخلیه اثاث مستأجران یا فسخ قرارداد، کاهش و تمدید خودبخودی قرارداد برای مدت معین، اقساطی کردن شش ماه اجاره بها، درمان و مراقبت رایگان بیماران کرونایی، مسئولیت دولت در توزیع رایگان داروها، و کمکرسانی دولتی به آسیبپذیرترین افراد در جامعه مانند رفتگران و کارگران پسماندها، دستفروشان، کودکان زبالهگرد، بیخانمانها و معتادان، حاشیهنشینان، و کارگران افغانستانی.
در فصل سوم نویسندگان در مورد این مینویسند که چگونه میشود مطالبات بالا را به دست آورد و با چه ابزارهایی میشود به حکومت و کارفرماهای کوچک و بزرگ و مالکان فشار آورد.
برای دانلوود و خواندن کتابچه بر این لینک کلیک کنید.
لینک مطلب در تریبون زمانه:
نظرها
کیوان
شوراهای بغایت فاسد حل اختلاف ، که در ارتشاء و فساد و پارتی بازی گوی سبقت را از قوهء کذائیه ربوده است ، همه روزه صدها دستور تخلیه را صادر و به اجرا می گذارند ؛ بدون حتی یک جلسه رسیدگی و بدون حضور مستاجر و حتی بدون ابلاغ . تنها مدرک مورد نیاز هم طبق معمول پرداخت شیرینیِ بچه ها و پول چایی است که البته برعهدهء ملاکین گرامی است .