هشدار یک کارشناس: ویروس کرونا آبهای زیرزمینی را تهدید میکند
یک کارشناس منابع آب و محیطزیست درباره تخلف در دفع پساب ناشی از شستوشو یا دفن بیماران مبتلا به کرونا و تصفیه فاضلاب بیمارستانها هشدار داد و خواستار تشدید نظارت بر تصفیهخانهها شد.
با توجه به سابقه ورود پساب «غسالخانه»ها به آبهای زیرزمینی، نگرانیها نسبت به احتمال آلودگی منابع آبی به ویروس کرونا افزایش یافته است. یک کارشناس منابع آب و محیطزیست درباره تخلف در دفع پساب ناشی از شستوشو یا دفن بیماران مبتلا به کرونا و تصفیه فاضلاب بیمارستانها هشدار داد و خواستار نظارت گسترده و روزانه بر این موارد شد. مدیر شرکت آب و فاضلاب تهران اما میگوید: آلوده شدن آبهای زیرزمینی مبنای علمی ندارد.
پس از ورود ویروس کرونا به ایران و افزایش تعداد قربانیان این ویروس، غسل دادن فوتشدگان مبتلا به کووید ۱۹ قبل از تدفین، در پروتکل دفن این بیماران گنجانده شد. مسئلهای که نگرانیهایی را درباره وضعیت سلامت کارکنان سازمان بهشت زهرا و تهدید سلامتی آنها برانگیخت. با گذشت زمان و افزایش چشمگیر فوت شدگان، اکنون خطر ورود پساب شست و شوی بیماران به آبهای زیرزمینی نیز براین نگرانیها افزوده شده است.
تورج فتحی، کارشناس منابع آب و محیطزیست، اما به روزنامه شهروند گفت: برای سنجش میزان آلودگی آب، باید بر تصفیهخانههای غسالخانهها باید به صورت گسترده و روزانه نظارت شود.
به گفته زهرا صدراعظم نوری، رئیس کمیسیون سلامت شورای شهر تهران، در پایتخت ستاد ملی مبارزه با کرونا بر نحوه دفن پساب بهشت زهرا نظارت میکند. طبق اظهارات او فوت شدگان مبتلا به کووید ۱۹ از «متوفیان عادی» تفکیک شده و در ساعات مشخصی (دو بعدازظهر تا شب) شست و شو داده میشوند اما «گندزدایی» از آب پساب شست و شو را برخلاف انجام عمل ضدعفونی و «گرفتن تست روزانه از کارکنان»، سازمان بهشت زهرا انجام نمیدهد و این مسئله برعهده وزارت نیرو و بهداشت گذاشته شده است.
رئیس کمیسیون سلامت شورای شهر تهران نیز یکشنبه ۲۴ فروردین به روزنامه شهروند گفت: از وزارت بهداشت و وزارت نیرو درخواست شده نظارت معمول خود «براساس پروتکلهای بهداشتی موجود» را به صورت «روزانه» افزایش دهند.
سابقه ورود پساب آلوده به آبهای زیرزمینی
بخش اعظم نگرانیها درباره آلودگی ویروسی آبهای زیرزمینی برپایه سابقه مشکلات ناشی از ورود پساب بهشت زهرا به قناتهای مجاور است که قبل از شیوع ویروس کرونا نیز وجود داشته است. مسئلهای که به نوشته «شهروند» به تایید حسن اصیلیان، معاون انسانی سازمان محیطزیست و محمود رضائیان، مدیرعامل وقت سازمان بهشت زهرا رسیده و قرار بوده تصفیهخانههایی برای «مهار» آب غسالخانه بهشت زهرا ایجاد شود.
تورج فتحی دراین رابطه گفت: «ما تا سالها درباره بهشتزهرا مشکل داشتیم. تا پیش ازسال ۸۶ پساب این غسالخانه به چاه جذبی ریخته میشد که در داخل حریم کیفی مادرچاه قنات مجیدآباد بود که درنهایت آب به روستای مجیدآباد میرفت. اهالی شکایت کردند و بعد از گذشت بیش از یکسال تصفیهخانه ساخته شد و آب تصفیه برای آبیاری محیط استفاده شد.»
این کارشناس درباره احتمال انتقال آلودگی در پروسه دفن بیماران گفت: «هر بیمار کرونایی تا زمانی که دفنش انجام شود، بار آلودگی گستردهای دارد که برای همین استفاده از آهک برای تدفین تجویز شده چرا که حتی بعد از مرگ هم قابلیت گسترش ویروس وجود دارد. حالا شستوشوی این اجساد هم اگر بدون رعایت اصول دقیق و رصد پساب آن باشد، نمیتوان نگرانی از آلودگی آبهای زیرزمینی را نادیده گرفت».
به گفته او در مناطقی مانند استانهای شمالی ایران که سطح آبی زیرزمینی بالاست و بهویژه در بعضی از شهرها که قبرستانها در جلگه قرار دارند، احتمال آلودگی آبهای زیرزمینی بیشتر است و حتی با وجود استفاده از آهک در دفن بیماران، ممکن است آلودگی به چاههای اطراف محل دفن برسد.
مجتبی یزدانی، معاون خدمات شهری شهرداری تهران صبح امروز گفت: شرکت آب و فاضلاب تهران بر سیستم تصفیه خانه سالنهای تطهیر بهشت زهرا نظارت دائم دارد و یک دستگاه پایش ازراه دور و کلر زنی در تصفیهخانه این آرامگاه نصب شده است.
هشدار درباره سطح آلودگی «عمومی» فاضلاب بیمارستانها
تورج فتحی درباره فاضلابهای بیمارستانی نیز هشدار داد و گفت ممکن است افزایش درصد آلودگی در تصفیهخانه بیمارستانها، میزان آلودگی فاضلابی که درنهایت به فاضلاب شهری ریخته میشود را به بالاتر از حد «استاندارد آلودگی عمومی» برساند. ریختن اضافه مواد آلوده به چاههای جذبی یا چاههایی که به سفرههای آب زیرزمینی راه دارند نیز میتواند فاجعهبار باشد.
فتحی اضافه کرد: «ما در سالهای گذشته و پیش از آنکه با بحرانی چون حال حاضر مواجه باشیم مطالعاتی را بر مناطق پاییندست گورستانها و در شهرهای مختلف انجام دادیم. نتیجه این بود که آبهای موجود در پایین دست گورستانها همیشه آلودگی بیشتر و گستردهتری داشتهاند چرا که همواره تخلیه غیرمجاز فاضلاب در آنها بالاتر بوده که درنهایت نظارت را افزایش دادیم و حتی برخورد قانونی داشتهایم. اما تخلفات همچنان وجود داشتند.»
در همین رابطه محمدرضا بختیاری، مدیر عامل آبفای استان تهران اما شیوع کرونا از طریق آب و فاضلاب شهری را «فاقد اعتبار علمی» خواند و گفت میزان کلر آب تهران به مقدار حداکثری ۸ درصد افزایش پیدا کرده و ۶۵ آزمایشگاه در استان تهران به صورت مستمر کیفیت آب را بررسی میکنند.
علاوه بر تهران در برخی دیگر از شهرهای ایران از جمله کرمانشاه نیز درباره لزوم تشدید نظارت بر پساب غسالخانهها و «ایمنسازی» منابع آبی نگرانی وجود دارد.
نظرها
حقیقتگو
درتمامی امورکشور وازجمله شرکت آب وفاضلاب تهران تصمیم گیرنده های نهائی همان افراد مورد سفارش ارگان حکوکتی ازجمله بسیج و سپاه وخانواده شهدا بوده وهستند و هیچ فرد وافراد تحصیل کرده ومتخصصان واقعی بین انها دیده نمی شود و بنا به نداشتن فهم وشعورشان درتصاحب پست با حقوق ها ومزایای انچنانی در امور کشوری که هرگز نه تحصیلی ونه علم و دانشی داشته اند ادعای کارشناسی وتخصص انچنانی هم دارند...دریک برنامه مستند تلویزیونی بنابه تحقیقت وگزارش های کارشناسان ومحققان سازمان بهداشت جهانی دلیل اصلی گسترش ویروس ابولا درکشورهای افریقائی همین شستشوی فوتی های ازویروس ابولا بود و روان کردن آبهای ان درمزارع و ته نشین شدن درآب زیر زمینی بود وعلاوه برانکه فوتی ها را با کیسه های ایزوله شده دفن نمیشدند زیراکه طبق قانون اسلام هم درکشورهای افریقائی می بایستی فوتی ها وشسته و درکفن ارزان قیمت به گور سپرده میشدند ...درآب های فاضلابی درکشورآلمان قبل ازتصفیه شدن تکنیکی کلان مقدار موادی ازداروهای مصرف شده مردم وجود دارد وحتی موادی که ناشی ازاستعمال مواد مخدر است !!! البته تمدن وفهم وشعور درحفظ محیط زیست و سلامتی مردمان المان با ایران تفاوت های فرسنگ های کیلومتری داشته دارد...درایران تمدنی بوده ومی باشد که هرانچه نمی بینیم پس وجود هم ندارد وکمترفرد وافرادی و یا درحقیقت هیچ فرد وافرادی هم وجود نداشته وندارد که قطره های آب نوشیدنی شان زیر میکروسکوپ بگذارند و به انچه در داخل همین قطره های آب هستند بنگرد ...درشهرک ها ودهات ها که آب نوشیونی شان ازچاه آب بدون تصفیه تامین میشود که دراحاطه چاه های فاضلاب منازل وکارگاه ها و کارخانه هاست وبرای مردم تنها مشکشان دریافت یارانه است و هرگز به بروزبیماری ازآب نامطلوب نمی اندیشند چه باید گفت؟ درجنوب شهرتهران ازآب فاضلاب تصفیه نشده سیزی کاری برپاست و درقسمتی ازجنوب شهرکرج اب فاضلاب بیمارستانی بدورن باغات جاری است وانکارنه انکار!! وقتی مردم خودشان بدون هیچ تنشی آب فاضلاب ها و خروجی بیمارستان ها را درحقیقت می نوشد چرا بیسجی وپاسدار رئیس سازمان اب و فاضلاب شده باید برتصفیه آب پولهای رهبری را هزینه کند...تا حالا همگونه اب زهری می نوشیدندو سخنی نگفتند پس آب جنازه های ویروس کرونا را هم ضمیمه اش کنند!!!حالا تصورش را بکنید سیلابی بروز کند وتمامی امکان فوتی های ویروس کرونا درخودش غرق کند !!!!