کارشناس اقتصادی: بورس نمیتواند نقدینگی را هدایت کند
افزایش قیمت در بازارهای طلا و ارز نشان میدهد که رشد بورس نمیتواند نقدینگی را به سمت بازار بورس هدایت کند. یک کارشناس اقتصادی میگوید ایجاد نقدینگی قابل مدیریت نیست.
با تزریق سهام دولتی به بازار بورس گمان میرفت که نقدینگی به سمت بازار بورس کشیده شود اما گرانی طلا و ارز در روزهای اخیر نشان میدهد که بورس نمیتواند نقدینگی را هدایت کند. یک کارشناس اقتصادی نیز میگوید زمانی که نقدینگی ایجاد میشود، قابل مدیریت نیست و مردم با انجام معاملات خود و براساس سوددهی سرمایه خود مسیر حرکت آن را تعیین میکنند.
خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) سهشنبه ۳۰ اردیبهشت در گزارشی نوشته است که پس از عرضه سهام اموال دولتی در بورس و آزادسازی سهام عدالت گفته میشد که بر اثر این تحولات در بازار بورس و رشد شاخص آن، نقدینگی به سمت بورس حرکت خواهد کرد و مانع از هدایت آن به سمت بازارهایی همچون طلا، ارز، سکه و... خواهد شد. با این حال در روزهای اخیر با افت بورس، قیمت طلا و ارز افزایش یافته و نقدینگی به سمت این بازار گرایش پیدا کرده است.
کامران ندری، کارشناس اقتصادی در اینباره میگوید: «زمانی که نقدینگی ایجاد میشود، قابل مدیریت نیست و مردم با انجام معاملات خود مسیر حرکت آن را مشخص میکنند. بنابراین، باید رشد نقدینگی کنترل شود و هدایت آن چه به دست بورس یا هر بازار دیگری میسر و از نظر علم اقتصاد منطقی نیست.»
بهگفته ندری آنچه مهم است رشد نقدینگی متناسب با رشد اقتصادی کشور است، در غیر این صورت موجب افزایش تورم و قیمتها خواهد شد.
روند صعودی قیمت طلا و سکه در بازار کماکان ادامه دارد که مهمترین دلیل آن افزایش قیمت ارز در بازار آزاد است. با این حال روز سهشنبه در این بازار قیمتها تغییری نکرد و قیمت نیمسکه بهار آزادی ۳ میلیون و ۸۵۰ هزار تومان، ربعسکه بهار آزادی ۲ میلیون و ۱۸۰ هزار تومان و سکه گرمی یک میلیون و ۱۵۰ هزار تومان باقی ماند. قیمت سکه در روزهای اخیر رشد چشمگیری داشت و رسماً رکورد جدیدی را به ثبت رساند.
افزایش قیمت ارز در هفتههای اخیر نیز موجب شد تا بار دیگر رکوردهای بالایی برای دلار و یورو در تابلوی صرافیها ثبت شود. ظهر امروز سهشنبه ۳۰ اردیبهشت قیمت دلار در بازار آزاد ۱۷ هزار و ۶۳۰ تومان و یورو ۱۹ هزار و ۳۰۵ تومان بود. در حالی که روز گذشته (دوشنبه) قیمت دلار ۱۷ هزار و ۵۵۰ تومان و قیمت یورو ۱۹ هزار و ۳۵ تومان بود.
کامران ندری میگوید گاهی ترس و نگرانی از سقوط بورس باعث میشود که مردم سرمایه خود را به بازارهای دیگر منتقل کنند و این اتفاق در حال رخ دادن است.
به گفته او افرادی که در بازار سرمایه سود زیادی کسب کرده باشند، سرمایه خود را به بازارهای دیگری چون طلا، ارز، سکه و... میبرند تا سود چندین برابر کسب کنند.
ندری اقدام مؤثر در این زمینه را «متعادل کردن رشد قیمتها در بورس» و «همخوانی رشد بورس با رشد اقتصادی» دانتس و گفت: «نمیشود که رشد اقتصادی صفر باشد و قیمت سهام شرکتها بهطور میانگین افزایش پیدا کند.»
از آغاز سال جاری بورس تهران «رونق» گرفته و بهگفته رئیس سازمان بورس روزانه ۱۵۰ هزار تقاضا برای صدور کد بورسی وجود دارد و ۴۵ هزار میلیارد تومان نقدینگی جذب کرده است. دولت میخواهد «نقدینگی سرگردان» را به بورس هدایت کند و از این طریق کسری بودجه خود را تأمین کند، اما بورس هیجانی است و حباب آن هر لحظه ممکن است بترکد. در روزهای اخیر دستکم دو بار شاخص بورس با افت مواجه شد.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نقی
دلار تا ۲۰ هزار تومن هم افزایش پیدا خواهد کرد. پس از پشت سر گذاشتن تحریم ها و سقوط بازار نفت, اقتصاد ج.ا. کنون ویران گشته است و هیچ راه نجاتی ندارد. چشم انداز چندین ماه آینده:فروپاشی اقتصادی همراه با فروپاشی اجتماعی, گرسنگی, قحطی, شورش و اعترضات گسترده