آمریکا معافیتهای هستهای ایران را لغو کرد
علاوه بر این دو شخصیت مرتبط با برنامه هستهای ایران نیز تحت تحریم آمریکا قرار گرفتند.
وزیر خارجه آمریکا اعلام کرد که ایالات متحده معافیتهای هستهای ایران ذیل برجام را دیگر تمدید نمیکند. علاوه بر این دو شخصیت مرتبط با برنامه هستهای ایران نیز تحت تحریم آمریکا قرار گرفتند.
معافیتهای همکاری صلحآمیز هستهای با ایران در ۶۰ روز به پایان میرسند. این معافیتها به ایران اجازه میداد با کشورهایی که به برجام پایبندند در سایتهای هستهای فردو (بریتانیا) اراک (چین) و نیروگاه اتمی بوشهر (روسیه) همکاری کند. مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا بامداد پنجشنبه ۸ خرداد در توییتر نوشت:
«امروز، من به معافیتهای تحریمی مربوط به پروژههای توافق هستهای در ایران پایان میدهم که ظرف ۶۰ روز اجرایی میشوند. با تشدید [فعالیتهای] هستهای ایران مشخص است که این همکاریها باید پایان یابند. تلاشهای بیشتر برای زیادهخواهی هستهای تنها منجر به فشار بیشتر بر رژیم میشوند.»
چند ساعت قبل از آنکه پمپئو این خبر را در توییتر اعلام کند، واشنگتنپست نوشته بود دولت ترامپ معافیتهای برنامه هستهای ایران از همکاریهای بینالمللی برای بازطراحی رآکتور آب سنگین اراک، تأمین اورانیوم غنیشده برای رآکتور تحقیقاتی تهران و انتقال سوخت مصرفشده و پسماند رآکتور هستهای را تمدید نخواهد کرد.
ایران تاکنون در پنج گام تعهدات خود در توافق هستهای را متوقف کرده است. آلکس واتانکا، تحلیلگر یک اندیشکده آمریکایی در مصاحبه با رویترز لغو معافیتهای همکاری صلحآمیز هستهای با ایران را به این شکل تعبیر کرد که واشنگتن قصد دارد با این اقدام تهران را به تعهدات هستهای خود بازگرداند.
وزیر خارجه آمریکا در پیام دیگری در توییتر از تحریم دو شخصیت مرتبط با برنامه هستهای ایران نیز خبر داد:
«من همچنین دو هدایتکننده برنامه غنیسازی هستهای ایران را تحریم میکنم: مجید آقایی و امجد سازگار. دانشمندان ایران باید انتخاب کنند: یا خارج از محدوده اشاعهای به صورت صلحآمیز کار کنند و یا خطر تحریم را بپذیرند.»
به گزارش رویترز وزیر خارجه آمریکا اعلام کرد که برای تأمین امنیت نیروگاه هستهای بوشهر، معافیت جداگانهای به مدت ۹۰ روز برای ادامه همکاری کارشناسان روسی در ایران در نظر گرفته است.
هنوز معلوم نیست آیا شرکتهای روسی و چینی با توقف معافیتهای آمریکا، همکاری با ایران را متوقف خواهند کرد یا به این همکاری ادامه میدهند.
بر اساس برجام، غنیسازی بالای ۲۰ درصد به مدت ۱۵ سال برای ایران ممنوع شده است، در حالی که سوخت مورد نیاز رآکتور اراک با اورانیوم ۲۰ درصد غنیسازی شده تهیه میشود.
کلسی دیونپورت، مدیر مجمع کنترل تسلیحات و سیاستهای منع اشاعه هستهای، به واشینگتنپست گفته است توقف معافیتها برای ارسال سوخت ۲۰ درصدی به رآکتور اراک، توجیهی برای جمهوری اسلامی خواهد بود تا درجه غنیسازی اورانیوم را از پنج درصد کنونی به ۲۰ درصد افزایش دهد.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.