کرونا در ایران: پیشبینی مرگ ۳۶ هزار نفر
روحانی تلویحاً اعلام کرد که پیک دوم ممکن است تا دو ماه ادامه پیدا کند. استانهای غرب، شمال غرب، جنوب غربی و شرقی ایران روزهای سختی را از سر میگذرانند.
با بالا گرفتن بحران همهگیری کرونا در ایران برخی سودجویان داروی «رمدسیویر» را به قیمتهای نجومی تا حتی ۵۰ میلیون تومان به فروش میرسانند. وزیر بهداشت اعلام کرد این دارو در فهرست دارویی کشور نیست و با اینحال با توجه به اثربخشی آن در برخی مبتلایان، در سراسر کشور توزیع میشود. علاوه بر تهران، استانهای غرب، شمال غرب، جنوب و جنوب غرب و استان سیستان و بلوچستان در جنوب شرق کشور روزهای سختی را از سر میگذرانند. معاون وزیر بهداشت پیشبینی کرد که در ایران تعداد جانباختگان کرونا ممکن است به ۳۶ هزار نفر هم برسد.
سخنگوی وزارت بهداشت چهارشنبه ۲۵ تیر اعلام کرد که در ۲۴ ساعت گذشته ۲ هزار و ۳۸۸ بیمار جدید مبتلا به کووید ۱۹ در کشور شناسایی شدهاند. ۳۴۱۱ نفر از بیماران مبتلا به کووید ۱۹ در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند. در مجموع در ایران از آغاز همهگیری تاکنون تعداد مبتلایان قطعی و شناساییشده به این بیماری به ۲۲۷ هزار و ۵۶۱ نفر رسیده است. تعداد کسانی که در ایران جان خود را در اثر ابتلا به کووید ۱۹ از دست دادهاند از ۱۳ هزار نفر فراتر رفته. ایرج حریرچی، معاون وزیر بهداشت در برنامه «تیتر امشب» شبکه خبر سیمای جمهوری اسلامی ایران پیشبینی کرد که تعداد جانباختگان کرونا ممکن است به ۳۶ هزار نفر هم برسد.
سخنگوی وزارت بهداشت اعلام کرد استانهای آذربایجان شرقی و غربی، ایلام، بوشهر، خراسان رضوی، خوزستان، زنجان، کردستان، کرمانشاه، گلستان، مازندران و هرمزگان در وضعیت قرمز قرار دارند. استانهای تهران، فارس، اردبیل، اصفهان، البرز، خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان، کرمان، کهگیلویه و بویر احمد، لرستان، همدان، یزد و خراسان شمالی نیز در وضعیت هشدار قرار دارند.
خستگی کادر درمان و توقع معجزه از یک داروی تایید نشده
دکتر محمدرضا شانهساز، رئیس سازمان غذا و دارو:
اثربخشی «رمدسیویر» در درمان کرونا هنوز مورد تایید نهایی قرار نگرفته، منتظر تایید نهایی مطالعات بالینی هستیم. تعداد زیادی از نمونههایی به دست ما رسیده که با قیمتهای بسیار بالای نجومی خانواده تهیه کرده، اما آن دارو اصلا رمدسیویر نیست، بلکه یک داروی دیگر بوده که جلد آن را تغییر دادند و بجای رمدسیویر ارائه دادهاند.
حسین قناعتی عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران:
کادر درمان و سایر ارکان نظام سلامت طی چهار ماه گذشته با تمام توان وضعیت بیماران سخت کرونایی را مدیریت کردهاند و امروز بسیار خسته و فرسوده هستند، لذا عدم توجه به این مساله و عدم برنامهریزی برای کنترل روند ابتلای بیماران کرونایی میتواند نظام سلامت و پاسخگویی درمانی وزارت بهداشت را با چالشی جدی روبرو کند.
ابتلای بالای کادر درمان و نیروهای خدماتی، بیمارستانها را با کمبود نیرو مواجه کرده و همین مساله منجر به تعطیلی بخشها و اتاقهای عمل در بیمارستانها شده، به گونهای که این وضعیت مشابه در بسیاری از بیمارستانها مشاهده میشود.
حسن روحانی، رییس جمهوری اسلامی صبح چهارشنبه ۲۵ تیر در جلسه هیات دولت گفت:
«حدود یک ماه است که در شدت قرار گرفتهایم. من بسیار امیدوارم این موج هم بیش از دو ماه نشود و بتوانیم با همکاری یکدیگر از این موج عبور کنیم.»
سعید نمکی، وزیر بهداشت چهارشنبه ۲۵ تیر در حاشیه برگزاری جلسه هیأت دولت در جمع خبرنگاران گفت:
«در دو - سه هفته گذشته روزهای سختی بر ما و همکارانمان گذشت. همچنین مردم عزیزمان به ویژه در استانهای غرب، شمال غرب، جنوب و جنوب غرب و استان سیستان و بلوچستان در جنوب شرق کشور روزهای سختی داشتند.»
وزیر بهداشت در ادامه سخنانش اعلام کرد که در استانهای مازندران، خراسان رضوی، تهران و البرز اوضاع نگرانکننده است. سعید نمکی با اشاره به بازار سیاه داروی رمدیسیور که با قیمتهای نجومی به فروش میرسد گفت:
«یک سری شیاد وارد قاچاق این فرآورده و فرآورده جعلی آن شده بودند. بر همین اساس گرچه این دارو در لیست دارویی کشور نیست، اما برخی همکاران آن را تجویز میکردند و معتقدند که در برخی بیماران اثربخش است، روز گذشته این دارو را به اندازه کافی توزیع کردیم و هفته آینده اولین تولید ملی این دارو هم عرضه خواهد شد.»
پیش از این سازمان دارو و غذا نسبت به نمونههای تقلبی این دارو هشدار داده بود. مطالعات بالینی این دارو در ایران هنوز به مرحله نهایی نرسیده است.
تهران به دلیل تراکم جمعیت در میان شهرهای ایران وضع ویژهای دارد. پاینخت بر اساس ملاکهای وزارت بهداشت در مرحله هشدار قرار دارد و با اینحال قرمز محسوب میشود. از روز گذشته شهرداری تهران محدودیتهای اجتماعی حداقلی را اعمال کرده است. وزیر بهداشت گفت:
«تصمیمهای اتخاذ شده درباره محدودیتهای یک هفتهای به دستگاههای مختلف ابلاغ شده است. یک هفته با این آهنگ خواهیم رفت و اگر اثرات کمتر از آنچه که انتظار داشتیم، بود، محدودیتهای بیشتری در نظر خواهیم گرفت.»
نظرها
Faryad
به گفته محمد میرزابیگی رئیس کل سازمان نظام پرستاری ایران، 9 هزار پرستار به بیماری کووید-19 مبتلا شدهاند.!! میرزا بیگی روز چهارشنبه 15 ژوئیه به باشگاه خبرنگاران جوان گفت که در حال حاضر در ازای هر تخت بیمارستانی «حدود 8 نیروی پرستار» مشغول به کار هستند که این افراد نیز «مدتهاست به دیدار خانوادههای خود نرفتهاند.» او افزود، چنانچه مسئولان بخواهند برای کم کردن فشار کاری پرستاران اقدام کنند، بایستی حدود 10 هزار پرستار استخدام شوند. به گفته میرزابیگی، از میان 9 هزار پرستاری که مبتلا به کووید-19 شدهاند، 4 هزار تن «با این بیماری دست و پنجه نرم میکنند و عملا از چرخه خدمت خارج شدهاند.» این درحالی است که سازمان عفو بینالملل سه روز پیش گزارش داده بود که ایران در کنار آمریکا، روسیه، بریتانیا و برزیل در صدر کشورهایی است که بیشترین شمار قربانیان در میان کادر درمان و امداد را به دلیل ابتلا به بیماری کووید-19 داشته است. طبق این گزارش در ایران دست کم 91 نفر از کادر پزشکی و پرستاری جان خود را در پی ابتلا به این بیماری از دست دادهاند. عفو بینالملل این آمار را قطعی ندانسته و گفته بود احتمال میرود که شمار واقعی جان باختگان بیشتر از تعداد یادشده باشد. خبرگزاری تسنیم اوایل خرداد به نقل از رئیس بیمارستان «شهدای تجریش»، شمار جان باختگان کرونا در میان کادر درمانی را 110 نفر گزارش کرده بود.