ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

طرح بازگشت «کالابرگ»؛ کالاهای اساسی کوپنی می‌شود

کرونا و گرانی هزینه خانوار را افزایش داده و جمعیت فقرا را افزون‌تر کرده است. گروهی از نمایندگان مجلس می‌خواهند دولت را به «توزیع کالابرگ کالاهای اساسی» ملزم کنند.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس می‌گوید: افزایش قیمت کالاهای اساسی «فشارهای بسیار زیادی» به محرومان و قشر ضعیف جامعه وارد کرده است. نمایندگان مجلس می‌خواهند دولت را به توزیع کالابرگ ملزم کنند.

حکومت از زمان شیوع کرونا توزیع بسته‌های معیشتی را وعده کرده است. دولت از تامین این بسته ناتوان است و نهادهای مذهبی و نظامی در نمایش‌های تلویزیونی و خبری بسته‌های کم ارزش را در مناطق حاشیه‌نشین توزیع می‌کنند.

جبار کوچکی‌نژاد، عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی، یکشنبه ۲۹ تیر از ارائه یک طرح دو فوریتی به مجلس خبر داد که براساس آن «دولت باید کالاهای اساسی و مایحتاج ضروری مردم را با استفاده از کالابرگ یا کارت هوشمند در اختیار آنان قرار دهد». به گفته او ۵۰ نماینده این طرح «دو فوریتی» را امضاء کرده‌اند. مجلس در ادامه یک فوریت این طرح را تصویب کرد.

هنوز جزئیات این طرح منتشر نشده اما آنطور که نماینده رشت در مجلس گفته بر اساس طرح پیشنهادی دولت موظف است «به مدت یک ماه کالاهای اساسی را به شکل متفاوت‌تر از گذشته بین مردم توزیع کند».

دولت پیش از این وعده کرده بود که به اقشار کم‌درآمد و دهک‌های درآمدی پائین «بسته کالایی» عرضه کند. براساس گزارش خبرگزاری‌های حکومتی تا به حال نیز چند مرتبه بسته‌های معیشتی توزیع شده است. کوچکی‌نژاد اما گفت: «به‌علت ضعف‌های موجود این روند تاکنون به‌خوبی اجرایی نشده است».

محل تامین منابع مالی این طرح دو فوریتی که باید در مجلس بررسی و به تصویب پارلمان برسد نیز «بخشی از منابع حاصل از هدفمندسازی یارانه‌ها» اعلام شده است. به گفته نماینده رشت در مجلس، دولت ۲۵۰ هزار میلیارد تومان از هدفمندسازی یارانه‌ها درآمد دارد و «بخشی از منابع لازم برای تامین کالاهای اساسی باید از این محل تامین شود».

دولت امسال به حذف یارانه دهک‌ هشتم تا دهم ملزم شده بود. محمد شریعتمداری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اما هفته گذشته گفت: «با وجود شیوع بیماری کرونا و شرایط اقتصادی موجود درصدد شناسایی و حذف سه دهک بالای درامدی نیستیم».

کرونا جمعیت فقرا را افزایش داده است

«شرایط اقتصادی موجود» نه برای حکومت و نه برای دولت به سامان نیست. دولت کسری بودجه دارد و رقم این کسری تا ۱۵۰ هزار میلیارد تومان برآورد می‌شود و مردم هم یا شغل‌شان را از دست داده‌اند یا بخشی از درآمد و قدرت خرید‌شان را، بخشی نیز هر دو را.

مرکز آمار ایران در آخرین گزارش از آمارگیری نیروی کار اعلام کرد؛ در سه ماه نخست بیش از یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر بیکار شده‌اند، بیشتر بیکارشدگان هم زنان هستند. همزمان با افزایش جمعیت بیکاران، قیمت کالاهای اساسی هم خلاف وعده رئیس کل بانک مرکزی برای کنترل نرخ تورم همچنان صعودی است.

علاوه بر این کرونا بار مالی مضاعفی را به خانوار تحمیل کرده است. به گفته ایرج حریرچی، معاون وزیر بهداشت و درمان هزینه بهداشت و درمان خانوار پس از شیوع کرونا یک میلیون و ۶۰۰ هزار تومان افزایش یافته است. افزایش هزینه بهداشت و درمان به معنای افزایش خرج جمعیتی است که تا پیش از آن هم دخل‌ و خرجش یکی نبود.

پیش از شیوع کرونا جمعیت زیر خط فقر در ایران نزدیک به ۴۰ میلیون نفر برآورد می‌شود. کرونا که با بیکاری و افزایش هزینه همراه بود، چهره فقر را عیان‌تر و خشن‌تر کرد. آنطور که به گفته وحید شقاقی شهری، مدرس اقتصاد در دانشگاه‌های ایران دهک هشتم درآمدی هم توان تامین هزینه زندگی را ندارد. قبل از کرونا مجلس شورای اسلامی تائید کرده بود که دهک‌های درآمدی اول تا هفتم بدون برخورداری از حمایت‌های دولت توان تامین هزینه زندگی را ندارند. براساس برآورد موسسه پژوهشی تامین اجتماعی کرونا جمعیت زیر خط فقر ایران را حدود ۶۰,۶ درصد افزایش خواهد داد.

در همین زمینه:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • علی

    خدایا این آخوندهای نکبت چی بودن که ما رو اسیرشون کردی . حاا از فردا دوباره صف و دعوا و احتکار و خدایا ما مردم ایران یه دفعه ای بکش راحتمون کن