در آستانه محرم، ایران در وضعیت قرمز شیوع کرونا
همزمان با تدوین پروتکلهای مراسم محرم، معاون کل وزارت بهداشت وضعیت شیوع ویروس کرونا در کل کشور را قرمز اعلام کرد و گفت: «روزانه تقریبا ۴هزار نفر بستری میشوند و تا ۱۰ درصد آنها جان خود را از دست میدهند.»
همچنان که هیچ نشانی از فروکش کردن اوجگیری شیوع کووید۱۹ در ایران دیده نمیشود، سخنگوی وزارت بهداشت از تدوین پروتکلهای ویژه محرم خبر داده است. همزمان معاون کل وزارت بهداشت وضعیت کل کشور را قرمز اعلام کرد و گفت: «روزانه تقریبا ۴هزار نفر بستری میشوند و تا ۱۰ درصد آنها جان خود را از دست میدهند. تا زمانی که [تعداد] بستریها کاهش نیابد، مرگ ۲۰۰ تایی مهمان ماست».
سیما سادات لاری، سخنگوی وزارت بهداشت یکشنبه ۵ مرداد اعلام کرد: این وزارتخانه در حال تدوین پروتکلهای محرم برای برگزاری متفاوت و «باشکوه» مراسم این ماه است و بهزودی این مقررات را ابلاغ خواهد کرد. او در گفت و گو با خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) گفت: مواردی مانند رعایت فاصله گذاری فیزیکی، برگزاری مراسم در فضاهای سرباز، کوتاه شدن زمان مراسم و استفاده از ماسک از موارد قابل توجه در برگزاری مراسم عزاداری امسال خواهد بود.
ایران در آستانه ماه محرم و شروع تجمعهای مرتبط با مراسمهای عزاداری قرار دارد. در شرایطی که تاکنون همه مسئولان از مراسمهای خانوادگی عزاداری بهعنوان یکی از مهمترین دلایل موج جدید شیوع کرونا نام میبردند، بهنظر میرسد برسر برگزاری تجمع در مراسمهای محرم توافق کردهاند. وزارت بهداشت برگزاری مراسم محرم با رعایت پروتکلهای ویژه را مجاز اعلام کرده اما سخنی از اینکه چه نهاد یا افرادی باید بر این مسئله نظارت داشته باشند، درمیان نیست.
همزمان مینو محرز، یکی از اعضای ستاد ملی مبارزه با کرونا امروز یکشنبه وضعیت کل کشور را قرمز اعلام کرد. ایرج حریرچی، معاون کل وزارت بهداشت هم تایید کرد که ایران به لحاظ همهگیری ویروس جدید کرونا در وضعیت قرمز قراردارد. حریرچی گفت:
« اوضاع اصلا خوب نیست، به طوری که در استان خراسان رضوی افزایش ابتلای ۳۰۰ درصدی داشتهایم».
او اضافه کرد:
«تقریبا کل کشور وضعیت قرمز دارد، برخی استان ها که قرمز نیستند، یک میلیون نفر جمعیت دارند. بنابراین وضعیت قرمز و در حال هشدار است».
معاون کل وزارت بهداشت تهران را منبع شیوع کرونا در ایران دانست و درباره برگزاری مراسم محرم گفت: «کسانی که تریبون دارند، حرفی نزنند که بعدا خجل شوند». او ادعا کرد : «متولیان دین و مقاماتی مانند رهبر و مراجع تقلید سلامت مسلمانان را اولویت قرار میدهند و سلامت را با محرم خواهیم داشت» و گفت: اجازه دهید که سیاست گذاران تصمیم بگیرند.
کووید۱۹ هر روز بیش از ۲۰۰ نفر را قربانی میکند
طبق آخرین اعلام رسمی، در فاصله شنبه چهارم تا یکشنبه پنجم مرداد وزارت بهداشت ۲ هزار و ۳۳۳ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ را شناسایی کرده است که ۱۲۸۲ نفر از آنها بستری شدهاند. در همین فاصله ویروس کرونا جان ۲۱۶ نفر دیگر را گرفته است. ۲۹۱ هزار و ۱۷۲ نفر تاکنون در ایران به کووید۱۹ مبتلا شده و ۱۵ هزار و ۷۰۰ نفر جان خود را براثر این بیماری از دست دادهاند. ارقامی که هرچند با برآوردها از ارقام واقعی فاصله زیادی دارند، وضعیت وخیمی را از منظر هزینههای جانی شیوع ویروس کرونا برای مردم ایران، ترسیم میکنند.
به تایید حریرچی کرونا بهاندازهای در ایران گسترش پیدا کرده که در شرایط کنونی، از هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت حدود ۵ نفر به کرونا مبتلا میشوند. او تعداد کسانی را که هر روز به خاطر مشکوک بودن یا ابتلا به کرونا بستری میشوند، ۴۰۰۰ نفر اعلام کرده و گفته روند مرگ و میر بیش از ۲۰۰ نفر در روز ادامه خواهد داشت:
«تا زمانیکه ابتلا و بستری صعودی است، دو تا سه هفته بعد مرگهای ناشی از بیماری نیز افزایش می یابد. زیرا پنج تا ۱۰ درصد افرادی که در بیمارستان بستری می شوند، فوت خواهند کرد. تا زمانیکه بستری کاهش نیابد، مرگ ۲۰۰تایی مهمان ماست».
معاون کل وزارت بهداشت نسبت به ابتلای کودکان به کرونا و همچنین کاهش ترس کسانی که تاکنون مبتلاشده و گمان میبرند ایمنی پیدا کردهاند، هشدار داده و تاکید کرده: «هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد که افرادی که مبتلا شده اند، ایمنی کامل پیدا کرده اند».
همانند روزهای گذشته بیش از ۲۵ استان مازندران، فارس، آذربایجان شرقی و غربی، خراسان رضوی، البرز، خوزستان، لرستان، گلستان، کرمان، زنجان، ایلام، تهران، اصفهان، بوشهر، هرمزگان، قزوین، مرکزی، خراسان شمالی، همدان، خراسان جنوبی، سمنان، سیستان و بلوچستان، اردبیل و کهگیلویه و بویراحمد در وضعیت قرمز یا هشدار قرار دارند.
گزارشهای استانی از افزایش تعداد بیماران کووید۱۹ و تکمیل ظرفیت بیمارستانها خبر میدهند. در بوشهر عبدالکریم گراوند، استاندار بوشهر اعلام کرد به همینخاطر محدودیتهای کرونایی این استان یک هفته دیگر تمدید خواهند شد.
وزارت بهداشت همچنین اعلام کرده بازرسی از واحدهای صنفی را بهرغم کمبود نیرو افزایش داده است. طبق اعلام رسمی در دوهفته آخرتیر ۵۴۷ هزار مورد از مراکز صنفی، و در کل ۲۱ درصد از ۲,۵ میلیون واحد صنفی ثبتشده در ایران از لحاظ رعایت پروتکلهای بهداشتی مورد بازرسی قرار گرفتهاند و ۱۷۱۴ واحد از جمله ۲۳۵ واحد صنفی در تهران پلمب شدهاند. او گفته برخی از گزارشها نشان از این دارند که بخشی از مطبهای خصوصی نیز بهرغم آشنایی نزدیک به آسیبهای شیوع کرونا به نظام سلامت، تنها ۹ تا ۱۰ درصد پروتکلها را رعایت میکنند.
در همین زمینه:
نظرها
روح الله
این محرم و صفر است که کرونا را زنده نگه داشته است