قطعنامه پیشنهادی آمریکا برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران در دستور کار شورای امنیت قرار گرفت
طرح آمریکا در مورد تمدید قرار تحریم تسلیحاتی ایران، ا دستکم به ۹ رأی موافق نیاز دارد تا روسیه و چین را برای مخالفت با آن وادار به استفاده از حق وتو کند.
قطعنامه پیشنهادی آمریکا برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران بهشکل رسمی در دستور کار شورای امنیت سازمان ملل قرار گرفت. نماینده دائم آمریکا در سازمان ملل از اعضای شورای امنیت خواست تا نسبت به پیامدهای لغو این تحریمها آگاه باشند.
نمایندگی آمریکا در سازمان ملل در نخستین ساعات بامداد پنجشنبه ۲۳ مرداد / ۱۳ اوت از رئیس دورهای شورای امنیت خواست تا نسخه اصلاحشده قطعنامه پیشنهادی این کشور برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران را در دستور کار قرار دهد.
پس از مشخص شدن زمان رأیگیری شورای امنیت درباره قطعنامه پیشنهادی آمریکا اعضای شورا ۲۴ ساعت وقت دارند تا به آن رأی دهند.
ممنوعیت معاملات تسلیحاتی با ایران طبق توافق هستهای سال ۲۰۱۵ که آمریکا در سال ۲۰۱۸ از آن خارج شد، قرار است در ۱۸ اکتبر / ۲۷ مهر سال جاری منقضی شود و آمریکا قصد دارد این ممنوعیت را تمدید کند.
آمریکا پیشنویس قطعنامه مورد نظر خود را که ۱۳ صفحه بود روز سهشنبه ۲۱ مرداد / ۱۱ اوت اصلاح و کوتاه کرد تا نظر کشورهای عضو شورای امنیت را جلب کند. این طرح دستکم به ۹ رأی موافق نیاز دارد تا روسیه و چین را برای مخالفت وادار به استفاده از حق وتو کند. این دو کشور بارها مخالفت خود با موضع آمریکا را اعلام کردهاند.
کلی کرافت، نماینده دائم آمریکا در سازمان ملل چهارشنبه شب ۲۲ مرداد / ۱۲ اوت از اعضای شورای امنیت خواست تا نسبت به پیامدهای لغو ممنوعیت تسلیحاتی ایران احساس مسئولیت کنند.
کرافت در یک بیانیه مطبوعاتی قطعنامه پیشنهادی آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران را «اقدامی صریح و عقلانی» خواند که از سوی کشورهای خاورمیانه درخواست شده است.
بحرین، کویت، عمان، قطر، امارات و عربستان سعودی، شش عضو شورای همکاری خلیج فارس یکشنبه ۱۹ مرداد / ۹ اوت در بیانیهای از شورای امنیت سازمان ملل خواستند که تحریم تسلیحاتی ایران را تمدید کند. آنها در این بیانیه به ادامه دخالتهای ایران در کشورهای همسایه اشاره کردند.
کلی کرافت گفت:
«اقدامات ایران درگیری، هرجومرج و رنجهای انسانی را با پشتیبانی فعال گروههای نیابتی و سازمانهای تروریستی در سوریه، یمن، لبنان و عراق در مقیاس گسترده دامن میزند و جان میلیونها مرد، زن، و کودک بیگناه را به خطر میاندازد.»
نماینده دائم آمریکا در سازمان ملل افزود:
«غیرقابل تصور است که شورای امنیت از این رفتار که در گزارش اخیر دبیرکل [سازمان ملل] در مورد قطعنامه ۲۲۳۱ تأیید شده، غفلت کند و دسترسی ایران را به هواپیماهای جنگی، بالگردهای تهاجمی، ناو، تانکها، سیستمهای موشکی و سایر سلاحهای پیشرفته باز کند.»
کرافت عدم تمدید تحریم تسلیحاتی ایران را به سخره گرفتن «مسئولیت مقدسی» دانست که سازمان ملل بهمنظور پیشبرد آن شکل گرفته است.
طبق قطعنامه ۲۲۳۱ سازمان ملل متحد تأمین، فروش و انتقال سامانههای موشکی، خودروهای زرهی، توپخانه سنگین، بالگردهای تهاجمی، هواپیماهای جنگنده و ناو به ایران را ممنوع کرده است. همچنین بر اساس این قطعنامه ارائه آموزشهای فنی یا تأمین قطعات یدکی یاد شده نیز منع شده است. محدودیت تسلیحاتی پنج سال بعد از امضای برجام و ارائه گزارش جامع آژانس بینالمللی انرژی اتمی لغو میشود. لغو این محدودیتها بخشی از برجام نبود، اما امتیازی بود که مذاکرهکنندگان هستهای ایران بهدست آوردند.
پیش از این رویترز بهنقل از برخی تحلیلگران نوشته بود که قطعنامه پیشنهادی آمریکا با مخالفت روسیه و چین روبهرو خواهد شد و امکان موفقیت آن کم است.
حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران روز گذشته (چهارشنبه) گفت قطعنامه پیشنهادی آمریکا نقض قطعنامه شورای امنیت است و کشورهای دیگر بهویژه کشورهای اروپایی باید با آن مخالفت کنند.
بیشتر بخوانید:
نظرها
مسعود
خداوکیلی ترامپو آخوندا آوردن سرکار، ببین کی گفتم، ایران پول نداره گندم و جو بخره تانک و هواپیما کجا بود؟ با همین پیش فرض قطعنامه رای نمی یاره و آخوندا به عنوان پیروزی بزرگ خودشون و شکست شیطان بزرگ تو بوق و کرنا می کنن.