پناهجویان بیخانمان اردوگاه موریا همچنان بلاتکلیفاند
هزاران پناهجوی اردوگاه موریا در یونان سومین شب متوالی را در فضای باز سپری کردند. کشورهای اروپایی وعده پذیرش خردسالان را دادهاند. سازمانهای امدادگر میگویند اروپا باید بیشتر عمل کند.
در پی آتشسوزی بزرگ در اردوگاه پناهجویی موریا در جزیره لسبوس یونان، هزاران پناهجو همچنان در خیابانها سرگردانند. چند کشور اروپایی گفتهاند کودکان خردسال را میپذیرند، اما سازمانهای امدادگر معتقدند که اروپا باید بیشتر از اینها کمک کند.
پس از آتشسوزی در اردوگاه پناهجویان موریا، اوضاع آشفته است. هزاران پناهنده سومین شب متوالی را در فضای باز سپری کردند. ساکنان محلی بارها راههای دسترسی به مکانهایی را که قرار است پناهجویان بهطور موقت در آنها اسکان داده شوند، مسدود میکنند.
برخی از مردم محلی با پناهجویان ابراز همبستگی میکنند، اما بسیاری امیدوارند که اردوگاه دوباره ساخته نشود. روز گذشته، پنجشنبه ۲۰ شهریور / ۱۰ سپتامبر دو کامیون جاده را بستند تا مانع از ارسال وسایل ساختمانی برای بازسازی ویرانههای سوخته اردوگاه شوند.
استراتوس کوتلیس، شهردار موتیلنه، مرکز جزیره لسبوس که از مخالفان اردوگاه جدید است، به رسانههای محلی گفت هرگونه بازگشایی اردوگاه موریا را نمیپذیرد.
در حال حاضر هزاران پناهجو که از اردوگاه موریا گریختهاند جایی برای رفتن ندارند. چندین نفر از آنها در گفتوگو با روزنامه بریتانیایی گاردین این وضعیت را غیرقابل تحمل دانستهاند. برخی از آنها موفق به دریافت مواد غذایی شدهاند، اما گروهی دیگر این چند شب را گرسنه پشت سر گذاشتهاند.
پزشکان بدون مرز حاضر در محل گفتهاند که تیمهای آنها در حال معالجه نوزادانی هستند که بر اثر آتشسوزی دود استنشاق کرده و یا بیش از دو روز در خیابانها ماندهاند. پزشکان بدون مرز واکنش مقامات را «بسیار ناکافی» میدانند و معتقدند که پناهجویان آواره باید بلافاصله به سرزمین اصلی یونان و یا سایر کشورهای اروپایی منتقل شوند.
اروپا و پذیرش پناهجویان
چندین کشور عضو اتحادیه اروپا درخواست یونان را پذیرفته و قول دادهاند که از پناهجویان خردسال اردوگاه موریا محافظت کنند. این امر در ابتدا شامل حدود ۴۰۰ کودک و نوجوان بدون همراه میشود.
آنگلا مرکل صدراعظم آلمان در مراسمی در برلین گفت برلین و پاریس در این اقدام شرکت خواهند کرد. امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه نیز اعلام کرد که همراه با مرکل برنامهای برای پذیرش پناهجویان تهیه خواهند کرد. آلمان همچنین کمک خواهد کرد تا مکانهای جدید و بهتری را برای آسیبدیدگان فراهم کند. هلند نیز آمادگی خود را برای پذیرش ۱۰۰ پناهجو اعلام کرده است.
بوندستاگ آلمان روز جمعه ۲۱ شهریور / ۱۱ سپتامبر به درخواست گروه پارلمانی حزب چپهای این کشور در مورد پذیرش احتمالی پناهجویان بحث و تبادل نظر میکند. چپها از دولت فدرال آلمان خواستهاند که در نخستین گام ۱۳ هزار پناهجوی آواره اردوگاه موریا را بپذیرد.
شمار ۴۰۰ پناهجویی که مطرح شده است فقط یک رقم تقریبی است و میتواند در جریان گفتوگوها تغییر کند. این امر به خواستههای دولت یونان نیز بستگی دارد.
با این حال چندین سازمان امدادی، مدافع حقوق بشر و حقوق پناهندگان در آلمان، از جمله عفو بینالملل، سازمان خیریه کاریتاس، Pro Asyl، دیاکونی (سازمان خدمات اجتماعی کلیسای پروتستان) در نامه سرگشادهای خواستار انتقال فوری پناهجویان از جزیره لسبوس یونان و طرح هماهنگ اروپا برای نجات پناهجویان شدند.
این سازمانهای مدنی در نامه خود گفتهاند:
«فاجعه آتشسوزی در اردوگاه موریا و وضعیت شرمآور در آنجا نتیجه مستقیم سیاست ناموفق پناهجویی [اروپا] است.»
اردوگاه موریا سالهاست که بیش از حد ظرفیت خود پناهجو دارد. بر اساس آخرین گزارشهای وزارت مهاجرت یونان، حدود ۱۲ هزار و ۶۰۰ پناهجو در آنجا زندگی میکردند در حالیکه ظرفیت این اردوگاه تنها دو هزار و ۸۰۰ نفر است. حدود ۷۰ درصد ساکنان اردوگاه موریا شهروندان افغانستانی هستند. گروهی از ایرانیها نیز در این اردوگاه بهسر میبرند.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.