ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

یک اصلاح‌طلب: تنها بخت در انتخابات، اختلاف بین اصول‌گرایان

رجایی، مشاور سابق رفسنجانی می‌گوید بخت اصلی انتخابات ۱۴۰۰ اصول‌گرایان هستند و علت آن «از دست رفتن سرمایه اجتماعی اصلاح‌طلبان» است. او تنها امکان «چانه‌زنی از بالا» را حسن روحانی دانست.

اصلاح‌طلبان رویکردهای متفاوتی در قبال انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ دارند اما عموماً از احتمال پیروزی اصول‌گرایان در انتخابات آتی سخن می‌گویند. غلامعلی رجایی، مشاور سابق اکبر هاشمی رفسنجانی همین نظر را دارد و معتقد است «سرمایه اجتماعی» اصلاح‌طلبان به‌دلیل تاکتیک‌های اشتباه آن‌ها از دست رفته است و هیچ امکانی برای «چانه‌زنی از بالا» هم باقی نمانده به‌جز حسن روحانی. او اما به نارضایتی‌های اجتماعی، اعتراضات مردمی چند سال اخیر و عملکرد اصلاح‌طلبان در این عرصه‌ها هیچ اشاره‌ای نمی‌کند.

غلامعلی رجایی، مشاور اکبر هاشمی رفسنجانی و از فعالان اصلاح‌طلب ـ عکس از آرشیو

غلامعلی رجایی، از فعالان اصلاح‌طلب پنج‌شنبه ۱۰ مهر در گفت‌وگو با خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) موقعیت انتخابات ۱۴۰۰ را تنها در چارچوب اختلافات طیف‌های مختلف در جمهوری اسلامی بررسی کرد و گفت بخت اصلی انتخابات اصول‌گرایان هستند.

او اشتباه‌های قبلی اصلاح‌طلبان را تنها در چارچوب چینش مهره‌ها ارزیابی کرد و از جمله با اشاره به انتخاب شهردار تهران گفت: «هیچ مانعی برای شهردار کردن محسن هاشمی وجود نداشت. اگر دو نفر علی‌البدل اصول‌گرا وارد شورای شهر می‌شدند چه اتفاقی می‌افتاد؟»  

غلامعلی رجایی با بیان این‌که «تنها شانس اصلاح‌طلبان در انتخابات ۱۴۰۰ اختلاف میان اصول‌گرایان است»، تأکید کرد که علت آن «ناکامی و از دست رفتن سرمایه اجتماعی اصلاح‌طلبان» است.

تنها امکان «چانه‌زنی از بالا»

به‌گفته رجایی، اصلاح‌طلبان با نهادهای نظارتی مواجه هستند و پیش از این اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس پیشین مجمع تشخیص مصلحت نظام، علی‌اکبر ناطق نوری، عضو مجمع تشخیص مصلحت و محمد خاتمی، رئیس جمهوری دوران اصلاحات «چانه‌زنی از بالا» را برای اصلاح‌طلبان انجام می‌دادند اما  چنین ظرفیتی در حال حاضر وجود ندارد:

«در این مقطع اصلاح‌طلبان شانس داشتن آن‌ها را از دست داده‌اند چون هیچ‌کدام در گردونه و عرصه سیاسی نیستند. روزنه آخر اصلاح‌طلبان حسن روحانی است که با رویکردی مشفقانه حاکمیت را قانع کند به اصلاح‌طلبان زمین بازی دهد که در انتخابات ۱۴۰۰ حضور یابند، باید دید چقدر حرف روحانی خریدار دارد.»

پیش از این سید عبدالواحد موسوی لاری، عضو مجمع روحانیون مبارز، نایب رئیس سابق شورای عالی سیاست‌گذاری جبهه اصلاح‌طلبان و وزیر کشور پیشین در دولت محمد خاتمی، گفته بود کارنامه اصلاح‌طلبان مثبت است و حمایت از حسن روحانی نیز کار درستی بود. او همچنین گفته بود اصلاح‌طلبان باید کاندیدای واحدی معرفی کنند که هم نهادهای حکومتی و هم اصلاح‌طلبان بر سر آن توافق داشته باشند.

«مهره اصلی» اصلاح‌طلبان در انتخابات

رجایی در این‌باره گفت:

«اصلاح‌طلبان در حال حاضر فرصت آزمون و خطا ندارند. باید روی کسی حساب باز کنند که بتواند پیروزی به‌دست آورد و اگر گزینه اصلی اصول‌گرایان افرادی چون [ابراهیم] رئیسی (رئیس قوه قضائیه) یا [محمدباقر] قالیباف (رئیس مجلس یازدهم) باشد، در مقابل اصلاح‌طلبان باید گزینه هم‌وزن را به میدان بفرستند زیرا با وجود ناکامی‌های سال‌های اخیر باید دست‌شان در انتخابات۱۴۰۰ پُر باشد.»

او محمدرضا عارف، سرلیست فهرست ۳۰ نفره ائتلاف فراگیر اصلاح‌طلبان در دهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی، محسن هاشمی، رئیس شورای شهر تهران و اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس‌جمهوری اسلامی را از گزینه‌های احتمالی اصلاح‌طلبان برای کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری دانست اما گفت «مهره اصلی و مهم شطرنج اصلاح‌طلبان در ۱۴۰۰ جهانگیری است».

در میان اصلاح‌طلبان کنونی بر سر چگونگی شرکت در انتخابات اختلاف نظر وجود دارد. از یک سو حزب کارگزاران سازندگی می‌گوید توان گردآوری نیروها از طیف‌های مختلف اصلاح‌طلب و اصول‌گرا را دارد و از کاندیدای غیراصلاح‌طلب هم می‌تواند حمایت ‌کند، از سوی دیگر جریان‌هایی مانند حزب اتحاد ملت ایران اسلامی خواهان معرفی مستقیم کاندیدای اصلاح‌طلب هستند.

«رئیسی کاندیدای اصول‌گرایان»

غلامعلی رجایی درباره جبهه اصول‌گرایان در انتخابات ۱۴۰۰ گفت بر این باور است که اصول‌گرایان به وحدت خواهند رسید و یک نفر را معرفی خواهند کرد.

او گفت:

«احتمال دارد قالیباف بر مسند ریاست مجلس بسنده کند و اجماع اصول‌گرایان روی رئیسی باشد. او در دور قبلی رأی خوبی کسب کرد به همین دلیل تمرکز اصول‌گرایان روی رئیسی خواهد بود. (...) احتمال می‌دهم سیدابراهیم رئیسی گزینه اصلی انتخابات ۱۴۰۰ اصولگرایان باشد.»

به‌گفته رجایی اگر هم رئیسی مطرح نشود «شخص جوانی را در فرایند و سازگاری قابل کنترل به میدان می‌آورند».

این در حالی است که با نزدیک‌تر شدن انتخابات ۱۴۰۰ به‌نظر می‌رسد اصول‌گرایان بر سر روی‌کار آوردن یک رئیس جمهوری نظامی توافق داشته باشند. در این میان سردار حسین دهقان، وزیر سابق دفاع در دولت دهم، از فرماندهان سپاه پاسداران و مشاور علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی در صنایع دفاعی، بیش از پیش به‌عنوان «کاندیدای اصلح» مطرح می‌شود.

حسین دهقان یکشنبه ۶ مهر در مصاحبه با خبرگزاری تسنیم (نزدیک به سپاه پاسداران) نامزدی خود را برای انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ تأیید کرده و گفته بود:

«با قدرت خواهم آمد و معتقدم باید مردم را از این وضعیت فعلی نجات داد.»

او دوشنبه ۷ مهر در نشست هفتگی شورای مرکزی جامعه اسلامی مهندسین که یکی از تشکل‌های اصول‌گراست و ریاست آن را محمدرضا باهنر برعهده دارد، شرکت کرد و در سخنانی سیاست‌های خارجی دولت روحانی را مورد انتقاد قرار داد.

بیشتر بخوانید:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • پلاس پوسیده انتخابات ظالیمن

    عجب جاذبه یا دارد این رانت انتخابات برای دار ودسته دزدان نظام و حاکمیت دروغگویان و کاسبان بازار مذهبی این انتخابات، یاد قرعه کشی های کذایی بانکها قرض الحسنه و خودروفروش های ایران است. سالی 200 هزارتا خودرو تولید میکند و به سبک التقاطی بلیط بخت ازمایی و انتخبات جمهوری اسلامی، گفتند بیادید فرودستان بی خودرو بختان به آزمایید! در حالی که اگر میخواستند عدالت رعایت کنند و این رانت ایجاد شده اختلاف خودرو در کاخانه کذای تا بازار ظالمانه ولایی را کمی منصفانه کنند، اساسا دو کار میکردند، بدون هیچ قرعه کشی و هیچ خواستی حتی از سوی مردم، به هر یک خودرویی نداشت میگفتند به بر اسا نوبت و سن سال، این خودرو امتیازش متعلق به شماست، خواه منتظر به ابیست و خواه امتیازش بفروش/ اما کاری معقولتر این بود دست از این حماقتهای ضد میهین بر میداشتند و این 40 سال و اندی عذاب خودساخته برای مردم بر میداشتند و اسا چرا کشوری نمیتواند نیاز دو میلیون خودرو در داخل تامین کند، تحریم سازی برای خودش کند چون چند نفر آخوند مرتجع، داستانهای احتمالا راست و دروغ 1400 سال پیش به مردم منطقه ای دیگر تحمیل و آن مردم مامور تظلم خواهی واهی , مردمی که دیگر در اسارت تحریم سازی قرار داده اند؟! چرا باید مردم مجبور شوند دویست هزار تا خودرو بخت ازمایی کنند/ همین قضیه انتخابات مثل داستان بخت آزمایی کذایی رانت خودرو است چرا باید مردم بروند در بخت ازمایی اقلیتی برای رانت شرکت کنند که میدانند هر کدام از منتخبان کذایی، فقط رقابت در رانتخواری میکنند/ برای مردم چه فرقی میکند، افعیبه ظاهر اصلاحت مدعی بر سر سفره رانت بنشیند و یا عقرب جراره به ظاهر اصول گرا مدعی؟!

  • فریاد مردم ایران

    اصلاح طلب اصولگرا دیگه تمومه ماجرا

  • امیر راست گفتار

    من فکر میکنم بهترین واکنش مردم به این شکل انتخابات که مردم حق ندارند کاندیدای مورد نظرشون رو بعنوان نماینده خودشون معرفی کنند عدم شرکت در انتخابات است و زمزمه این تصمیم حسابی پخش شده و حاکمیت هم از این زاویه خودش رو ضربه پذیر میبینه و احساس نگرانی شدیدی داره" ما باید بدونیم که اگر این ضعف برای نظام خیلی مهم باشه و بالفرض قبول کنه که مثلا به خاتمی اجازه کاندید شدن بده بخاطر خودشه که از این گردنه عبور کنه و برگ برنده رو روی میز بکوبه چون توان اینو داره که خاتمی رو کنترل کنه و به راهش ادامه بده " اما اگه وجهه جمهوری اسلامی با این واقعیت که دیگه مقبولیت مردمی نداره خراب بشه مساوی با اینه که اعتبار خودش رو از دست داده و هیچ چیز بدتر از بی اعتباری مردمی برا ی یک رزیم توتالیتر نیست" الان میتونه ادعا کنه که هر نارسائی و بلائی که سرش میاد بخاطر دشمنیها از همه سوست " اما جواب بی اعتباری خودش رو در بین مردم خودش نمیتونه توجیه کنه " قانون شکنیهای او در زمینه حقوق بشر مستند است و پرونده باز و سنگینی در این مورد دارد " شاید بتواند جنایتهای جاری از قبیل دست و پا قطع کردن و چشم دراوردن و سنگسار رو شلاق و ..... بعنوان قوانین خاص اسلامی مورد توجه قرار بدهد اما نمیتواند کشتار چهارهزار نفر که حکم حبس داشته اند و مشغول گذراندن دوره محکومیت خود بوده اند را توجیه کند و بیکباره هوس کرده که اعدام کند " نمیتواند نسرین ستوده و نسرین ستوده ها را توجیه کند که حبس بی دلیلشان بی هیچ جرم و جنایتی سبقه اسلامی دارد و مثال در مورد زیر پا گذاشتن حقوق مسلم مردم بسیار زیاد است " جامعه جهانی قادر خواهد بود که استدلال کند که دلیل عدم حمایت مردم از نظام جمهوری اسلامی با شرکت نکردن در انتخابات بخاطر رعایت نشدن حقوق شهروندی انان است نه فقط بخاطر نان و اب و به همین دلیل شرط مردم برای شرکت در انتخابات باید اصولی تر از یک خواسته پیش پا افتاده مثل انتخاب یک شخص خاص برای ریاست جمهوری باشد که دیده ایم چه بلائی میتوانند سر هر رئیس جمهوری بیاورند " خواسته باید اصلاح سیستم باشد نه یک مورد خاص" شرکت نکردن در انتخابات انفعال نیست بلکه یک کنشگری بجا و بموقع است و تنها حربه ای که مردم میتوانند بدون هزینه جانی از ان بهره ببرند " پس از ان میتوان از حربه اعتصابات بهره برد" همانگونه که امریکا توانست با دوری از جنگ تمام سلاحهای اینان را بلااستفاده کند ما هم میتوانیم بدون گوشت دم توپ شدن رو به قبله اشان کنیم .