چهار هفته تا انتخابات آمریکا باقی است: در مورد انتخابات آمریکا چه باید بدانیم
درحالیکه کمتر یک ماه به انتخابات مانده، آخرین نظرسنجیها از پیشتازی جو بایدن حکایت دارند. در ۶ ایالت سرنوشت ساز و چرخشی (آریزونا، فلوریدا، میشیگان، کارولینای شمالی، ویسکانسین و پنسیلوانیا) جو بایدن پیشتاز است.
کمتر از یک ماه به انتخابات آمریکا مانده است. انتخابات روز سه شنبه سوم نوامبر / ۱۳ آبان برگزار میشود.
منتظر چه باشیم؟
مناظره
شاید مهمترین اتفاق هفته پیش رو مناظره معاونان ریاست جمهوری باشد. مایک پنس، معاون ریاست جمهوری آمریکا و سناتور کاملا هریس چهارشنبه ۷ اکتبر/ ۱۶ مهر در نخستین ( و تنها) مناظره میان نامزدهای معاونت ریاست جمهوری سال ۲۰۲۰ در برابر هم قرار خواهند گرفت. مناظره میان پنس و هریس یکی از مهمترین مناظرههای نامزدهای معاونت در ۴۰ سال اخیر به حساب میآید.
مناظره بعدی یعنی دومین مناظره ترامپ و بایدن قرار است روز ۱۵ اکتبر برگزار شود اما با توجه به ابتلای دونالد ترامپ به ویروس کرونا سرنوشت مناظره دوم روشن نیست. هر چند روز سه شنبه پرزیدنت ترامپ گفت که منتظر مناظره هفته آینده با بایدن است اما، جو بایدن، رقیب انتخاباتی ترامپ از حزب دموکرات میگوید اگر ترامپ همچنان مبتلا به کووید-۱۹ باشد ، مناظره دوم نباید برگزار شود.
آغاز رای گیری پستی و حضوری
انتخابات ریاست جمهوری آمریکا شروع شده و در برخی ایالتها تعدادی از آمریکاییها رای داده اند. از ابتدای ماه سپتامبر کسانیکه می خواهند شخصا اما به صورت غیابی رای دهند، میتوانند به حوزههای رای گیری مراجعه کنند. رای گیری پستی نیز آغاز شده است. در هر ایالت، قانون و مهلت رای پستی متفاوت است. در برخی ایالتها تمامی رای دهندگانی که ثبتنام کردهاند می توانند به صورت پستی رای دهند، در برخی دیگر رای دهندگان باید شرایط خاصی داشته باشند، مثلا به دلیل بیماری یا خدمت در ارتش نتوانند به صورت حضوری رای دهند که در آن شرایط می توانند پستی رای دهند. در انتخابات ۲۰۲۰ حدود سه چهارم تمام رای دهندگان آمریکایی واجد شرایط دریافت برگه اخذ رای از طریق پست هستند و انتظار می رود امسال حدود ۸۰ میلیون رای به صورت پستی اخذ شود که دو برابر تعداد آرای پستی در انتخابات ۲۰۱۶ خواهد بود.
کرونا در کاخ سفید
خبر ابتلای رییس جمهور آمریکا و تعدادی از نزدیکان ترامپ و کارمندان کاخ سفید به کووید-۱۹مهمترین خبر هفته گذشته بود و بر سایر خبرها سایه افکند. به نظر میرسد اولین کسی هفته گذشته در کاخ سفید جواب آزمایش ابتلا به ویروس کرونای او مثبت شد، خانم هوپ هیکس (۳۱ ساله) مشاور رییس جمهور اولین بود . کمی بعد در نخستین ساعات بامداد جمعه ۲ اکتبر دونالد ترامپ در توییتی از مثبت بودن تست کرونای خود و بانوی نخست آمریکا خبر داد. در میان حلقه نزدیک به رییس جمهور تست کرونای خانم کیلی مکانانی ( سخنگوی کاخ سفید)و استیون میلر (مشاور ارشد) نیز مثبت بوده است.
سخنرانی گتیزبرگ
جو بایدن روز سهشنبه در سخنرانی در شهر گتیزبرگ خواهان وحدت ملی شد. گتیزبرگ شهری در ایالت پنسیلوانیا ( از ایالتهای سرنوشت ساز در انتخابات آمریکا) است که از چند جهت محلی نمادین برای سخنرانی به حساب میآید. نبرد گتیزبرگ ، خونین ترین نبرد در جنگهای داخلی آمریکا در اواسط قرن نوزدهم سرنوشت جنگ را تغییر داد. کمی بعد در همین شهر آبراهام لینکلن در سخنرانی تاریخی گتیزبرگ ارزش های آمریکایی را به آمریکاییها یادآور شد.
جو بایدن که این محل را به عنوان سمبل جدایی به دقت انتخاب کرده بود در این سخنرانی خواهان وحدت ملی شد و گفت: «آنچه امروز تجربه میکنیم، خوب یا عادی نیست.»
نظر سنجیها چه میگویند؟
درحالیکه کمتر یک ماه به انتخابات مانده، آخرین نظرسنجیها ( مربوط به هفته پیش) از پیشتازی جو بایدن حکایت دارند. در ۶ ایالت سرنوشت ساز و چرخشی (آریزونا، فلوریدا، میشیگان، کارولینای شمالی، ویسکانسین و پنسیلوانیا) جو بایدن پیشتاز است.
بایرون یورک از مفسران شبکه خبری فاکس در مورد نتایج این نظرسنجی به فاکس گفت هر چند بایدن به روشنی و با اختلاف پیشتاز است اما باید به سه نکته در مورد این نظرسنجی توجه داشت:
- اول آنکه این نظر سنجی در هفتهای صورت گرفته که وقایع زیادی در آن رخ داده از جمله گزارش نیویورک تایمز در مورد افشای پرونده مالیات ترامپ، مناظره و نیز بستری شدن ترامپ در بیمارستان که این در کوتاه مدت برروی نظر رای دهندگان تاثیر میگذارد.
- آقای یورک همچنین گفت که این نظر سنجی در بین رای دهندگان ثبت نام کرده صورت گرفته که با جامعه آماری واقعی تفاوت دارد،
- و نکته سومی که این تحلیلگر فاکس به آن اشاره کرده این است که این نظرسنجی از نظر زمانی و نتیجه آن مشابه همان نظرسنجی است که در سال ۲۰۱۶ هیلاری کلینتون را پیشتاز معرفی کرده بود.
آمادگی برای ناآرامی
مقامهای برگزار کننده انتخابات خود را برای ناآرامیهای احتمالی آماده می کنند.
کارشناسان انتخابات آمریکا میگویند به دلیل همهگیری کرونا، پیامهای ترامپ و دیگر عوامل احتمال بروز تنش در حوزه رایگیری وجود دارد. ماه گذشته در فیرفکس ویرجینیا گروهی از طرفداران ترامپ در برابر یک مرکز رایگیری تجمع کردند و احتمال میرود وقایعی نظیر این باز هم تکرار شود. سازمان امنیت ملی داخلی آمریکا یکی از سازمانهایی است که احتمال بروز ناآرامی با نزدیک شدن روز انتخابات را پیش بینیکردهاست.
در ایران چه میگویند؟
در ایران انتخابات آمریکا با اضطراب و نگرانی دنبال میشود. اغلب روزنامهها از مناظره نخست بایدن و ترامپ گرفته تا خبر ابتلای ترامپ به کرونا، بستری شدن او در بیمارستان و سپس بازگشتش به کاخ سفید را پوشش دادهاند.
ستونهای یادداشت برخی روزنامهها مطالب تحلیلی نسبتا مشابهی در مورد انتخابات آمریکا مینویسند. برخی از مقامات مذهبی و نمایندگان مجلس هم یک ماه مانده به انتخابات در این رابطه اظهار نظرهایی کردهاند از جمله جواد علوی بروجردی، از مراجع تقلید قم گفته است: «آمدیم ترامپ دوباره انتخاب شد یا بایدن از ترامپ بدتر شد، سرنوشت ۸٠ میلیون ایرانی را به اراده آمریکا گره نزنید؛ مردم همه کمبودها را از عمامه و دین و مذهب میبینند.»
در اظهار نظری دیگر این بار یک نماینده مجلس شورای اسلامی گفت که دولت اقتصاد را معطل تعیین سرنوشت کاخ سفید گذاشته است.مجید نصیرایی نماینده فردوس در مجلس شورای اسلامی گفت:
«دولت نه تنها از این وضعیت درس نگرفته بلکه همچنان شاهدیم که منتظرند ببینند در کاخ سفید میخواهد چه اتفاقی بیفتد و چه کسی میخواهد در آمریکا رئیس جمهور شود و اقتصاد کشور را منتظر اینگونه مسائل گذاشتهاند.»
موضوع تنش ایران و آمریکا و چگونگی برخورد با ایران از سالهای پس از انقلاب ۱۳۵۷ به بعد و بویژه در سالهای اخیر از موضوعات مورد بحث در کمپین نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بوده است. در نخستین مناظره بحث سیاست خارجی آمریکا به میان نیامد، اما انتظار میرود در مناظرههای بعدی(اگر لغو نشود) مساله تنش با ایران مطرح شود.
انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۰ آمریکا سهشنبه سوم نوامبر / ۱۳ آبان برگزار میشود. شهروندان آمریکا که ۱۸ سال تمام داشته باشند واجد شرایط رای دادن در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا هستند.
سال ۲۰۱۶ از حدود ۲۵۰ میلیون شهروند آمریکایی واجد شرایط نزدیک به ۱۳۹ میلیون نفر در انتخابات ریاست جمهوری رای دادند.
در همین رابطه
نظرها
هوشنگ
"انتخاباتی که می تواند آمریکا را از هم بپاشاند." عنوان جدیدترین مقالهء "بارتون گلمن" در نشریه آتلانتیک می باشد. احتمالی که او در نظر می گیرد, و سوالی که او می پرسد این است که: "چنانکه نتیجه ای نهایی رای ها نزدیک باشد, ترامپ به راحتی می تواند هرج و مرج آفریده و نتیجهء انتخابات را منحرف سازد. آیا کسی قادر خواهد بود که او را متوقف کند؟" The Atlantic NOVEMBER 2020 ISSUE The Election That Could Break America If the vote is close, Donald Trump could easily throw the election into chaos and subvert the result. Who will stop him The worst case, however, is not that Trump rejects the election outcome. The worst case is that he uses his power to prevent a decisive outcome against him. If Trump sheds all restraint, and if his Republican allies play the parts he assigns them, he could obstruct the emergence of a legally unambiguous victory for Biden in the Electoral College and then in Congress. He could prevent the formation of consensus about whether there is any outcome at all. He could seize on that uncertainty to hold on to power.