ارتش آمریکا مواضع طالبان در هلمند را بمباران کرد
دو روز است که نیروهای طالبان به ولایت هلمند حمله کردهاند. نیروهای آمریکایی به حمایت از نیروهای دولتی وارد عمل شدند. آمریکا میگوید اقدامات تهاجمی طالبان بر خلاف توافقنامه صلح با این گروه است.
در ادامه حملات نظامی دو روز اخیر طالبان به ولایت هلمند افغانستان، نیروهای آمریکایی بهمنظور پشتیبانی از نیروهای دولتی مواضع طالبان را بمباران کردند. آمریکا به طالبان هشدار داد که چنین حملاتی توافقنامه صلح را نقض میکند. همزمان، نشست تازه گروههای تماس هیئتهای مذاکرهکننده دولت افغانستان و طالبان بار دیگر بدون نتیجه پایان یافت.
حملات نظامی طالبان به ولایت هلمند از روز یکشنبه گذشته آغاز شد. آنها به پاسگاههای امنیتی در شهرهای ناوه و نادعلی و حوزه چهارم امنیتی در لشکرگاه حمله کردند و آنها را به تصرف خود در آوردند. برای مقابله با حملات طالبان نیروهای دولتی تازهای به منطقه اعزام شدند. بر اثر این حملات نزدیک به چهار هزار و ۵۰۰ خانواده هلمندی آواره شدهاند. در چنین شرایطی نیروهای نظامی آمریکایی اعلام کردند که بهمنظور پشتیبانی از نیروهای افغان به مواضع جنگجویان طالبان در هلمند چندین حمله هوایی انجام دادهاند.
بهگزارش آسوشیتدپرس، سرهنگ سانی لگت، سخنگوی نیروهای آمریکایی در افغانستان در توئیتر اعلام کرد که این حملات براساس توافقنامه صلح میان آمریکا و طالبان و همچنین دفاع از نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان انجام شده است.
سانی لگت به نقل از ژنرال اسکات میلر، فرمانده عمومی نیروهای حمایت قاطع در افغانستان نوشت:
«طالبان باید فوراً اقدامات تهاجمی خود در هلمند را متوقف کند و خشونتهای خود را در سراسر کشور کاهش دهند. اقدامات تهاجمی طالبان برخلاف توافقنامه این گروه با ایالات متحده است و مذاکرات صلح را تضعیف میکند.»
طالبان چندین پل از بزرگراه اصلی در ولایت هلمند را تخریب کردهاند و این بزرگراه در حال حاضر بسته است.
وزارت کشور افغانستان از کشته و زخمی شدن نزدیک به ۲۰۰ جنگجوی طالب در جریان درگیریهای هلمند خبر داده است. تنها در ناوه و نهرسراج ۷۱ نفر و در منطقه خیرآباد ناوه ۲۳ نفر از افراد طالبان کشته شدهاند.
طالبان نزدیک به یک سال پیش حوزه چهارم امنیتی شهر لشکرگاه و برخی از پاسگاهها در ناوه و نادعلی را تصرف کردند، اما این تصرف دوام نیاورد و نیروهای امنیتی دوباره این مناطق را به کنترل درآوردند. حملات بعدی طالبان برای بازپسگیری این مناطق ماهها ادامه یافت و در یکونیم هفته اخیر شدت گرفت. سرانجام طالبان با جمعآوری نیروهای خود، یکشنبه شب به حوزه چهارم امنیتی لشکرگاه و برخی دیگر از پاسگاههای نزدیک به آن حمله کردند.
درگیریهای هلمند به غیرنظامیان آسیبهای جدی وارد کرده است اما از شمار دقیق غیرنظامیان کشتهشده اطلاعی در دست نیست.
مجلس نمایندگان افغانستان در نشست عمومی روز دوشنبه خود این حملات را محکوم کرد و از دولت خواست تا جنگجویان طالبان را سرکوب کند.
ارگ ریاست جمهوری افغانستان این حملات را نشاندهنده تداوم خشونتها در کشور دانست. صدیق صدیقی، سخنگوی رئیس جمهوری روز دوشنبه اعلام کرد که طالبان افزون بر وارد کردن تلفات به غیرنظامیان، به تأسیسات عمومی نیز آسیب رساندهاند. او گفت اقدامات طالبان در هلمند نشان میدهد که این گروه خواست مردم برای دستیابی به صلح دایمی را نمیپذیرد اما دولت، مردم و جامعه بینالمللی بر پایان دادن به جنگ تأکید دارند و مذاکرات را با همین هدف در دوحه آغاز کردهاند. صدیقی دلیل احتمالی حملات گروه طالبان به هلمند را هموار کردن راه برای قاچاق موارد مخدر عنوان کرد.
از سوی دیگر، طالبان میگویند که تنها به مناطقی حمله میکنند که در گذشته آنها را در اختیار داشتند، اما بعد به دست نیروهای امنیتی افتادهاند. بهگفته قاری یوسف احمدی، سخنگوی این گروه، جنگجویان طالبان تنها به منطقه باباجی در حوزه چهارم امنیتی لشکرگاه و برخی از پاسگاههای امنیتی در ناوه و نادعلی حمله کرده و آن مناطق را تصرف کردهاند.
با این حال رویارویی دوباره نیروهای آمریکایی و طالبان این احتمال را بهمیان آورده است که تمامی تلاشها برای برقراری صلح در افغانستان را به خطر بیندازد.
نشست گروههای تماس هیئتهای مذاکرهکننده دولت افغانستان و طالبان پس از وقفهای طولانی دوشنبه شب ۱۲ اکتبر / ۲۱ مهر از سر گرفته شد اما بار دیگر بدون نتیجه پایان یافت.
احمدنادر نادری، سخنگوی هیئت مذاکرهکننده دولت افغانستان در توئیتر نوشت در این نشست بر سر موارد مورد اختلاف بین دو طرف گفتوگوهای جدی صورت گرفت و توافق شد که برای حل این موارد برگزاری جلسات ادامه یابد.
محمدنعیم، سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر نیز در توئیتر نکات مشابهی را درباره این مذاکرات مطرح کرد. او همچنین افزود قبل از نشست روز گذشته، گروههای تماس هیئتهای مذاکرهکننده چند روز پیش نیز نشستهایی داشتند.
دو طرف بر سر دو موضوع اختلاف دارند. طالبان توافقنامه خود با آمریکا را اساس مذاکرات بین افغان قرار میدهد و حل اختلافات را هم بر پایه شریعت اسلامی حنفی میداند. اما دولت توافقنامه آمریکا با طالبان را بهعنوان اساس مذاکرات قبول ندارد و میگوید اختلافات تنها براساس فقه حنفی حل نشود زیرا در افغانستان تنها مذهب حنفی وجود ندارد.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.