ادامه فشارها بر زندانیان سیاسی، از فشافویه تا قرچک و رجایی شهر
محروم کردن زندانیان سیاسی بیمار از دسترسی به خدمات پزشکی از جمله شیوههاییست که مقامهای قضایی و مسئولان امنیتی زندانها برای اعمال فشار بیشتر بر زندانیان سیاسی به کار میگیرند.
در حالی در روزهای گذشته، قوه قضاییه با تمکین در برابر فشار افکار عمومی سرانجام ناچار شد پس از پنج سال و نیم، نرگس محمدی، نایب رئیس و سخنگوی کانون مدافعان حقوق بشر را از زندان زنجان آزاد کند، فشارها بر صدها نفر از زندانیان سیاسی و عقیدتی محبوس در زندانهای فشافویه، قرچک، رجایی شهر، اوین و ... همچنان ادامه دارد.
تازهترین گزارشهای منتشر شده درباره آخرین وضعیت زندانیان سیاسی در زندان تهران بزرگ (فشافویه) از جابهجایی ۸۲ نفر از شهروندان بازداشت شده در اعتراضات سراسری آبان ۹۸ و شماری از زندانیان سیاسی دیگر به سالن چهار تیپ دو (که قبلاً محل نگهداری زندانیان معتاد و متادونی بوده)، خبر میدهند.
به گزارش پایگاه خبری انصاف نیوز، مسئولان زندان تهران بزرگ روز ۹ مهر ماه این جابهجایی را بدون دلیلی موجه و تحت عنوان «اجرای طرح تفکیک جرایم» با تهدید و به کارگیری گارد زندان، انجام دادهاند.
در این گزارش همچنین با اشاره به وضعیت نامناسب سالن چهار تیپ دو زندان فشافویه و اعتراض جمعی زندانیان به شرایط موجود، آمده:
«در پی اعتراض و اعتصاب زندانیان سیاسی، اصغر فتحی، رئیس زندان تهران بزرگ در یک دیدار عمومی با زندانیان و سپس طی دو جلسه در تاریخ دهم و دوازدهم مهر با نمایندگان زندانیان سیاسی، قول مساعد داد که ظرف مدت یک ماه و با طی مراحل اداری، همه زندانیان سیاسی و معترضان آبان را به سالن قبلی خود در تیپ پنج زندان تهران بزرگ بازگردانند.»
در ادامه این گزارش آمده است از آنجا که سالن چهار تیپ دو زندان، هم از نظر محدویت فضا و هم مسائل بهداشتی و وجود ساس، موش و … غیر قابل سکونت بوده، زندانیان سیاسی موافقت کردهاند به صورت موقت و تا زمان انجام پروسه اداری بازگشت به تیپ پنج زندان، به دو سالن ۹ و ۱۰ تیپ دو منتقل شوند که روز ۱۳ مهر این جابهجایی انجام شده است.
انتقال این زندانیان در حالی انجام شده که اغلب این افراد از اقشار ضعیف اقتصادی هستند و از زمان بازداشت و ورود به زندان اقدام به خریداری اقلامی چون یخچال، تلویزیون و ... کردهاند و اکنون اجازه جابهجایی هیچیک از اقلام خریداری شده به آنها داده نشده است.
از جمله زندانیان سیاسی محبوس در سالن چهار تیپ دو زندان فشافویه میتوان به محمد حبیبی، معلم و عضو کانون صنفی معلمان ایران و شاپور احسانی راد، فعال کارگری و عضو اتحادیه آزاد کارگران ایران اشاره کرد که علیرغم برخورداری از شرایط اعزام به مرخصی، همچنان از این حق قانونی خود محروم ماندهاند.
رسول بداقی، فعال صنفی معلمان در روزهای گذشته در گفتوگو با زمانه درباره آخرین وضعیت محمد حبیبی در زندان فشافویه گفته بود:
«مدتی قبل محمد حبیبی را به زور جابهجا کرده و به یک سالن در تیپ دو این زندان منتقل کردهاند. در حال حاضر محل نگهداری او در زندان امکاناتی از قبیل کتابخانه یا امکانات بهداشتی مناسب ندارد و در بندی که او نگهداری میشود، سوسک و ساس و موش فراوان است.»
به گفته بداقی، مسئولان زندان قول دادهاند او و بقیه زندانیان این بند را به سالن بزرگتری منتقل کنند اما هنوز به وعده خود عمل نکردهاند.
هر چند در روزهای گذشته، آزادی نرگس محمدی از زندان زنجان با ابراز شادمانی زیادی از سوی هزاران نفر از کاربران فارسی زبان در شبکههای اجتماعی همراه بود اما بسیاری از این کاربران در خلال پرداختن به این خبر، خواستار آزادی صدها نفر از زندانیان سیاسی و عقیدتیای شدند که اغلب با کینهورزی مقامهای قضایی و مسئولان زندان، همچنان تحت انواع فشارهای جسمی و روانی قرار دارند.
طبق آخرین اخبار منتشر شده از فشار بر زندانیان سیاسی محبوس در زندان رجایی شهر، فرهاد میثمی، پزشک، معلم و زندانی سیاسی محبوس در این زندان، روز ۱۵ مهر ماه به کرونا مبتلا شده است.
تأیید خبر ابتلای این زندانی سیاسی به کرونا در حالیست که او از یک هفته پیش از اعلام نتیجه مثبت تست کرونایش، علایم ابتلا به این ویروس را داشته است.
- بیشتر بخوانید: کرونا در زندانها: ابتلای فرهاد میثمی به کووید ۱۹
منابع خبری از داخل زندان تأیید کردهاند که شیوع خارج از کنترل ویروس کرونا در زندان رجایی شهر کرج به دلیل عدم اتخاذ تمهیدات پیشگیرانه از سوی مسئولان این زندان و کمبود امکانات درمانی و بهداشتی ایجاد شده است.
خبرگزاری هرانا، ارگان مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران هم با انتشار یک گزارش جدید، از ابتلای دستکم ۱۱۹ زندانی محبوس در زندان رجایی شهر کرج به ویروس کرونا خبر داده و نوشته زندانیان سیاسی هم از این ابتلا در امان نماندهاند.
بر پایه این گزارش، علیرغم ارسال نامه از سوی مسئولان بهداری و رئیس زندان رجایی شهر مبنی بر ضرورت اعزام به مرخصی فرهاد فهندژ، شهروند بهایی و فرهاد میثمی، دادستانی با این درخواستها مخالفت کرده است.
نتیجه تست کرونای فرهاد فهندژ، شهروند بهایی پیشتر و در ۱۰ مهر ماه از سوی بهداری زندان رجایی شهر مثبت اعلام شد که به دنبال آن، مسئولان زندان او را به سلول انفرادی منتقل کردند. این زندانی سیاسی روز سهشنبه ۲۲ مهر و پس از تحمل ۱۳ روز انفرادی به بند عمومی منتقل شده است.
از سوی دیگر سهیل عربی، یکی از زندانیان سیاسی شناخته شده در ایران، چهار هفته است بدون ارتباط با دنیای خارج از زندان و بدون حتی دسترسی به تلفن، در یکی از سلولهای انفرادی زندان رجایی شهر کرج موسوم به «سوئیت» در حبس به سر میبرد.
سهیل عربی در روز ۲۸ شهریور ماه به دستور امین وزیری، دادیار ناظر بر زندانیان سیاسی و به صورت تنبیهی از زندان تهران بزرگ به زندان رجایی شهر کرج تبعید شد و از آن زمان اطلاع دقیقی از وضعیت او در دست نیست.
عربی در حالی هفت سال بدون حتی یک روز مرخصی در زندان به سر میبرد که به دلیل عوارض ناشی از اعتصاب غذای طولانی به چند بیماری حاد از جمله «ترومای بلانت» مبتلا شده و در سالهای اخیر همواره از رسیدگی پزشکی تخصصی محروم مانده است.
محرومسازی زندانیان سیاسی بیمار از دسترسی به خدمات پزشکی از جمله شیوههاییست که مقامهای قضایی و مسئولان امنیتی زندانها برای اعمال فشار بیشتر بر زندانیان سیاسی و عقیدتی به کار میگیرند.
در ارتباط با همین موضوع، سمانه نوروز مرادی، زندانی سیاسی در بند زنان زندان اوین که به کیست مویی، عفونت پستان و بیماری لوپوس مفصلی مبتلاست، علیرغم تأیید پزشک بهداری زندان مبنی بر نیاز مبرم او به عمل جراحی، همچنان از رسیدگی پزشکی و اعزام به مرخصی محروم است.
طبق گزارش منابع حقوق بشری، پزشکان بهداری اوین در روزهای گذشته اعلام کردهاند برای حفظ جان نوروز مرادی، باید هرچه سریعتر تحت نظر پزشک متخصص، پستان او تخلیه شود.
این زندانی سیاسی در شهریور ماه ۹۷ به اتهام «هواداری یکی از گروههای مخالف نظام از طریق فعالیت در فضای مجازی» توسط مأموران وزارت اطلاعات بازداشت و در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست ایمان افشاری به هشت سال حبس تعزیری محکوم شد.
نرگس ادیبی اما از دیگر زندانیان سیاسی محبوس در زندان اوین است که با وجود ابتلا به بیماریهای برونشیت و آسم، ماههاست از دسترسی به خدمات پزشکی محروم مانده است.
این زندانی سیاسی ۵۷ ساله، اواسط تیر ۹۶ از سوی مأموران وزارت اطلاعات بازداشت و در هشتم آبان همان سال توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست ماشاالله احمدزاده، بابت اتهامات «تبلیغ علیه نظام»، «توهین به بنیانگذار جمهوری اسلامی»، «توهین به رهبری» و «اجتماع و تبانی بهقصد برهم زدن امنیت ملی» مجموعا به هشت سال حبس تعزیری محکوم شد.
نگرانیها درباره وضعیت زندانیان سیاسی محبوس در بند زنان زندان اوین در حالیست که طبق اعلام منابع حقوق بشری از جمله سایت خبری هرانا، از اوایل مهر تاکنون، دستکم جواب تست کرونای چند تن از پرسنل شاغل در بند زنان مثبت اعلام شده و از آنجاییکه مسئولان زندان اقدام درخوری برای توزیع اقلام بهداشتی همچون ماسک و مواد شوینده در این بند انجام ندادهاند، ویروس کرونا جان همه زندانیان از جمله زندانیان سیاسی بیمار را در معرض خطر جدی قرار داده است.
از سوی دیگر از زندان قرچک هم خبر میرسد مسئولان زندان با رعایت نکردن اصل تفکیک جرایم و برای اعمال فشار بیشتر بر زندانیان سیاسی زن، آنها را در کنار زندانیانی با جرایم خطرناک نگهداری میکنند.
طبق آخرین اخبار ارسالی از زندان قرچک، فروغ تقی پور، زهرا صفایی و پرستو معینی، سه تن از زندانیان سیاسی محبوس در این زندان در اواسط شهریور ماه توسط شماری از زندانیان با جرایم عادی مورد تهدید و آزار و اذیت قرار گرفتهاند.
این در حالیست که درخواست این سه زندانی برای ملاقات با مهدی محمدی، رئیس زندان قرچک ورامین از سوی این مقام مسئول بیپاسخ مانده است.
همچنین زهرا صفایی در خردادماه طی چند نوبت از طرف زندانیان با جرایم خطرناک تهدید به قتل شده است. منابع مطلع از وضعیت این زندانیان میگویند که تحت فشار قرار گرفتن زندانیان سیاسی محبوس در قرچک، با تحریک آشکار و پنهان مسئولان این زندان صورت میگیرد.
فشار بر زندانیان سیاسی و عقیدتی در ایران در حالیست که در ماههای گذشته بسیاری از نهادهای بینالمللی و مدافعان حقوق بشر خواستار آزادی این زندانیان و توجه بیشتر قوه قضاییه به وضعیت آنها شدهاند.
اواخر تیر ماه امسال ۵۰۰ نفر از فعالان سیاسی و مدنی با ارسال نامه سرگشادهای به ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضاییه، خواستار رسیدگی به وضعیت زندانیان سیاسی و عقیدتی مبتلا به کرونا شدند.
آنها در این نامه نوشته بودند با توجه به عدم مهار ویروس کرونا و جدی بودن خطرات ناشی از آن، اعطای مرخصیها و آزادی زندانیان عقیدتی و سیاسی همچنان جدی گرفته شود و استمرار یابد.
ابراهیم رئیسی و دیگر مقامات قضایی کشور اما هیچ واکنشی به این نامه نشان ندادند.
همچنین در تاریخ ۲۹ فروردین ماه امسال جمعی از کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل متحد با صدور بیانیهای از قوه قضاییه ایران خواستند ضمن تمدید یا صدور دستور آزادی موقت هزاران زندانی، زندانیان عقیدتی، دوتابعیتی، خارجی و تمامی کسانی را که «خودسرانه» بازداشت شدهاند در شرایط شیوع کرونا فورا آزاد کند.
میشل باشله، رئیس کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد هم روز سهشنبه ششم اکتبر / ۱۵ مهر نسبت به وخامت اوضاع زندانیان سیاسی، مدافعان حقوق بشر و وکیلان در بند در زندانهای ایران ابراز نگرانی کرد.
باشله از مقامهای جمهوری اسلامی خواست تا به دلیل همهگیری بیماری کووید-۱۹، این زندانیها از جمله نسرین ستوده، وکیل دادگستری و مدافع حقوق بشر زندانی را آزاد کنند:
نظرها
نظری وجود ندارد.