دولت به پرداخت «یارانه کالاهای اساسی» مکلف شد
سبد خرید اقشار کمدرآمد کوچکتر شده، دولت به پرداخت یارانه کالاهای اساسی مکلف شده است. سخنگوی دولت اما میگوید: پولی برای پرداخت یارانه وجود ندارد.
دولت میگوید برای پرداخت یارانه کالاهای اساسی پول ندارد. مجلس دولت را به تأمین ۳۰ هزار میلیارد تومان بودجه برای اجرای طرح تأمین یارانه کالاهای اساسی مکلف کرد. بودجه این طرح قرار است از محل فروش اموال دولت تأمین شود.
۲۱۵ نماینده مجلس چهارشنبه هفتم آبان به طرح الزام دولت به تأمین یارانه کالاهای اساسی رأی مثبت دادند. براساس این طرح دولت موظف است به حدود ۲۰ میلیون نفر از ایرانیان ساکن در ایران یارانه ۱۲۰ هزار تومانی و به ۴۰ میلیون نفر دیگر یارانه ۶۰ هزار تومانی پرداخت کند.
یارانه سه دهک درآمدی نخست که افراد تحت پوشش سازمانهای حمایتی حکومتی مانند کمیته امداد، سازمان بهزیستی و همچنین نظامیانی که «معسر» نامیده میشوند، و افرادی که درآمدی کمتر از حداقل دستمزد تعیین شده از سوی شورای عالی کار دارند، ۱۲۰ هزار تومان خواهد بود.
یارانه دیگر افرادی که مشمول این طرح میشوند نیز ۶۰ هزار تومان تعیین شده است. وظیفه شناسایی افراد مشمول یارانه کالاهای اساسی به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی واگذار شده است.
مجلس در شرایطی به این طرح رأی مثبت داد که علی ربیعی سخنگوی دولت یک روز قبل به صراحت با آن مخالفت کرده و گفته بود: دولت برای پرداخت یارانه بودجه ندارد.
براساس طرح مجلس دولت موظف است ۳۰ هزار میلیارد تومان منابع مالی مورد نیاز برای اجرای این طرح را «از محل فروش اموال حقالامتیاز و واگذاری سهام دولت و حقوق مالکان ناشی از آن» تأمین کند.
سخنگوی دولت اما یک روز قبل تأمین این مبلغ از محل فروش اموال دولت را ناممکن دانسته و گفته بود:
«من نمیدانم چگونه تأمین [این مبلغ] امکانپذیر است و اینکه دولت چقدر [اموال] قابل فروش دارد.»
دولت حسن روحانی بر اساس برآوردهای نهادهای حکومتی دستکم ۱۸۰ تا ۲۳۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه دارد و برای تأمین کسری بودجه فروش اموال دولتی را در دستور کار قرار داده است.
مجلس اما دولت را مکلف کرده است در صورتی که تأمین بودجه از محل واگذاری اموال ناممکن باشد، «از منابع اعتبار موجود و افزایش تنخواهگردان خزانه کسری منابع را جبران نموده و با منابع حاصل از فروش و واگذاری مذکور جایگزین نماید».
همچنین به دولت اجازه داده شده است به جای فروش و واگذاری اموال و سهام تا سقف ۳۰۰ هزار میلیارد ریال «از منابع اعتباری موجود، یا جابهجایی سایر اعتبارات و یا افزایش تنخواهگردان خزانه» استفاده کند.
پیشتر اعلام شده بود که منابع مالی این طرح از اعتبارات سازمان تأمین اجتماعی تأمین خواهد شد. افزایش قیمت حاملهای انرژی یکی دیگر از پیشنهادهای مجلس برای تأمین مالی پرداخت یارانه کالاهای اساسی بود که به نظر میرسد به دلیل ترس از پیامدهای اجتماعی و سیاسی آن از دستور کار خارج شده است.
طرح تأمین کالاهای اساسی قرار است بخشی از کاهش قدرت خرید اقشار کمدرآمد را جبران کند. براساس آخرین گزارش مرکز آمار نرخ تورم نقطه به نقطه در مهر امسال به ۴۱,۴ درصد رسید. نرخ تورم کالاهای خوراکی و آشامیدنی اما همچنان بیشتر از رقم اعلام شده از سوی نهادهای دولتی است.
براساس اعلام وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) قیمت برنج خارجی در تابستان امسال نسبت به یک سال قبل ۹۰ درصد افزایش قیمت داشته است. قیمت مرغ از آغاز امسال دو برابر شده، نرخ نان در بسیاری از استانها ۲۵ تا ۴۰ درصد گرانتر شده، قیمت تخممرغ، لبنیات، میوه و سبزیجات نیز از ۵۰ درصد تا ۱۰۰ درصد افزایش یافته است.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.