«۲۰۰ هزار تن برنج در بنادر باقی مانده است»
به یک روایت ۲۰۰ هزار و به روایت دیگر ۱۰۰ هزار تن برنج وارداتی در بنادر ایران منتظر تامین ارز باقی مانده. بانک مرکزی همچنان از تخصیص ارز سر باز میزند.
قیمت برنج خارجی در مقایسه با یک سال قبل حدود دو برابر شده است، علت آن؛ تأمین نشدن ارز و رسوب برنجهای وارداتی در گمرک.
حسن روحانی، نایب رئیس اتاق بازرگانی بندرعباس چهارشنبه هفتم آبان از باقی ماندن « بالای ۲۰۰ هزار تن برنج دپو شده» در گمرک خبر داد و گفت بانک مرکزی پاسخگوی تأمین ارز نیست. محمد مختاریانی، نایب رئیس انجمن واردکنندگان برنج اما حجم برنج باقی مانده در گمرک و بنادر کشور را کمتر از ۱۰۰ هزار تن اعلام کرد.
بانک مرکزی و دولت برای آنچه که کنترل بازار ارز عنوان میشود، ارز ترجیحی برخی کالاهای وارداتی، از جمله برنج را حذف کردهاند. پیشتر برنج با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد میشد اما پس از بحران ارزی، واردکنندگان باید دلار را از سامانه نیما و با نرخ این سامانه که بیش از ۲۰ هزار تومان است، تأمین کنند.
به گفته روحانی ارز به نرخ سامانه نیما هم «تدریجی» تخصیص مییابد و صف تخصیص وجود دارد. او گفت:
«با وجود پیگیریهای صورت گرفته بانک مرکزی به هیچ وجه پاسخگو نیست، حتی تلفنهای رابطی هم که برای این منظور گذاشته شده پاسخگو نیستند و واردکنندگان کالاهای اساسی و از جمله برنج سرگردان مانده و نمیدانند که باید چه کار کنند».
محمد مختاریانی، نایب رئیس انجمن واردکنندگان برنج هم بانک مرکزی را مسئول باقی ماندن برنجهای وارداتی در بنادر دانست. به گفته او از آبان پارسال این برنجها در انبار باقیمانده و برخی واردکنندگان به اعتبار خودشان بدون رد و بدل شدن اسناد کالا را به انبارها منتقل کردند، اما برنجهای برخی واردکنندگان با توجه به اینکه ارز و سندی جابهجا نشده در کانتینرها باقی مانده است.
او گفت تأمین نشدن ارز موجب اعتماد نکردن تجار هندی و پاکستانی به تجار ایرانی به دلیل تکرار بدقولیها شده است. هند و پاکستان از مبادی اصلی واردات برنج به ایران هستند.
عدم تخصیص ارز موجب کاهش ۴۵ درصدی واردات برنج در پنج ماه نخست امسال و افزایش نزدیک به دو برابری این کالا در بازار شده است.
نظرها
نظری وجود ندارد.