خامنهای میگوید نمیتوان به امید گشایش از خارج بود
رهبر جمهوری اسلامی میگوید برای «رفع تحریمها» چند سال مذاکره شد نتیجهای نداد، اما «بیاثر کردن تحریمها» ممکن است ابتدا سختیها و مشکلاتی داشته باشد ولی «خوشعاقبت» است.
علی خامنهای تلاش برای رفع تحریمها را بیثمر دانست و راه درستتر را «خنثی کردن تحریمها» خواند و گفت این راه سختیها و مشکلاتی دارد اما «خوشعاقبت است».
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی سهشنبه ۴ آذر در دیدار با رئیسان سه قوه و دیگر اعضای شورای عالی هماهنگی اقتصادی تلویحاً راه مذاکره برای رفع تحریمها را بست و گفت:
«برای علاج تحریمها دو مسیر خنثیسازی تحریمها و غلبه بر آنها و رفع تحریم وجود دارد. البته ما مسیر رفع تحریم را یک بار امتحان و چند سال مذاکره کردیم اما به نتیجهای نرسید.»
خامنهای با اشاره به مسیر «خنثیسازی تحریمها» گفت:
«این مسیر ممکن است در ابتدای کار، سختیها و مشکلاتی داشته باشد اما خوشعاقبت است. اگر با تلاش و ابتکار و با سینه سپر کردن در مقابل مشکلات بتوانیم بر تحریمها غلبه کنیم و طرف مقابل بیاثر شدن تحریمها را ببیند، بهتدریج دست از تحریم برخواهد داشت.»
با پیروزی جو بایدن در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا برخی از مسئولان جمهوری اسلامی به بازگشت آمریکا به توافق هستهای و رفع تحریمها چشم دوختهاند. محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران پیشتر درباره وضع برجام پس از پیروزی جو بایدن گفته بود:
«لغو تحریمها زمانبر نیست. اگر آمریکا به تعهدات خود در برجام عمل کند، ایران هم بهطور کامل به توافق هستهای بازمیگردد.»
با این حال موضع علی خامنهای نشان میدهد که رهبر جمهوری اسلامی با مذاکره برای لغو تحریمها موافق نیست. او با تأکید بر اینکه «باید بنا را بر این بگذاریم که گشایشی از خارج انجام نخواهد شد»، افزود:
«کسانی که برخی چشم امید به آنها دارند با ما دشمنی میکنند، ضمن آنکه شرایط داخلی آنها به هیچوجه روشن نیست و گرفتاریهای اخیر، امکان صحبت و موضعگیری در مسائل بینالمللی را به آنها نمیدهد و نمیتوان روی حرف آنها حساب و برنامهریزی کرد.»
خامنهای با بیان اینکه «نمیتوان به امید گشایش بیگانگان بود»، به شروطی که کشورهای غربی در مورد برنامه موشکی جمهوری اسلامی و دخالت در خاورمیانه میگذارند اشاره کرد و گفت:
«وضع آمریکا که مشخص نیست و اروپاییها هم دائماً در حال موضعگیری بر ضد ایران هستند. آنها در حالیکه خودشان بیشترین دخالتهای نادرست را در مسائل منطقه دارند، به ما میگویند در منطقه دخالت نکنید و در حالیکه انگلیس و فرانسه دارای موشکهای مخرب اتمی هستند و آلمان نیز در این مسیر قرار دارد، به ما میگویند موشک نداشته باشید. به شما چه ربطی دارد، شما اول خودتان را اصلاح کنید و بعد اظهار نظر کنید.»
خامنهای ضمن پذیرش اینکه وضعیت معیشتی مردم بد است اقتصاد را موضوع اصلی کشور دانست و حتی مدعی شد که «مشکل، نداشتن یا ندانستن راهکار [در زمینههای اقتصادی] نیست بلکه «نیازمند همت، شجاعت و اهتمام جدی و پیگیری هستیم».
او بدون اشاره به چگونگی حل مسائل اقتصادی کشور تنها به این بسنده کرد که اگر چهار مسئله «کسری بودجه، افزایش سرمایهگذاری، جهش تولید و حمایت از قشرهای ضعیف» حل شود مشکلات نیز حل خواهند شد.
حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی ۲۱ آبان در نشست هیئت دولت درباره رابطه ایران و آمریکا پس از پیروزی جو بایدن در انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده گفته بود که از فرصتهای پیشآمده باید استفاده کرد.
بیشتر بخوانید:
نظرها
سیامک اسدیان
تنها امید برای گشایش یک زندگی انسانی در ایران از مسیر سرنگونی انقلابی جمهوری طاعونی اسلامی می گذرد. سرنگون باد جمهوری جهنمی اسلامی.
جبار
راه حل تمام مشکلات این رژیم تو دست سپاهه. تنها کاری که سپاه می تونه بکنه یا اعدام مردمه، یا شکنجه مردم تو زندانهاست، یا ترور مردم در داخل یا خارج ایرانه یا کتک زدن مردم تو کوچه و خیابانه یا کمک به دیکتاتورهای دیگه در کشتار مردم خودشونه. با کشتن و شکنجه و دست و پا بریدن و غارت اموال عمومی که نمی شه همه مشکلات کشور را حل کرد. این رژیم ۴۲ ساله که داره می کشه. خوب چی شد؟ مشکلات حل شد یا بیشتر شد؟ دین اسلام به جز آدم کشی، دست و پا بریدن، وحشت درست کردن غارت کردن مردم راه حلی برا هیچ معضل و مشکل مردم نداره. با وحشی بازی و دروغ می شه یک مدت دوام آورد ولی نمی شه برای همیشه حکومت کرد. الان وقتش رسیده که ماستهاتون را کیسه کنید و تشریف منحوستون را از این کشور ببرید بیرون. تاریخ انقضاتون سر رسیده.
فواد
از پروژهء جمهوری اسلامی تنها چیزی که باقی مانده است کشتار دسته جمعی مردم ایران, فساد سیستماتیک, قحطی, بیکاری گسترده, تورم, و قاریان قرآن * است و بس. دوران پسا کرونایی دوران سرنگونی قطعی این نظام سر تا پا پوسیده و فاسد است.