«هنر زندگی کردن در خطر» مینا کشاورز، روایتِ برابریطلبی زنان
فیلم مستند «هنر زندگی کردن در خطر» ساخته مینا کشاورز در سی و سومین جشنواره بینالمللی فیلم مستند آمستردام (ایدفا) به نمایش درآمد. گزارش زمانه از این فیلم را بشنوید.
سی و سومین جشنواره بینالمللی فیلم مستند آمستردام (ایدفا - idfa) از هجدهم نوامبر / ۲۸ آبان آغاز شده و تا ششم دسامبر / ۱۶ آذر ادامه خواهد داشت. مانند سالهای گذشته فیلمسازان ایرانی امسال هم در این جشنواره معتبر سینمایی شرکت کردهاند.
این دوره از جشنواره ایدفا تحت تاثیر همهگیری ویروس کرونا قرار گرفته و علاوه بر اکران محدود در سینما امکان نمایش آنلاین فیلمها نیز فراهم شده است.
فیلم مستند «هنر زندگی کردن در خطر» ساخته مینا کشاورز در روزهای گذشته در ایدفا به نمایش درآمد و مخاطبان توانستند به صورت آنلاین پرسشهایشان را با این فیلمساز جوان ساکن ایران درمیان بگذارند.
در این فیلم نگاه ویژهای به مسایل حقوقی زنان ایرانی شده است و فیلمساز با دنبال کردن گروهی از فعالان حقوق زنان در ایران نشان میدهد که آنها برای دستیابی به حقوق برابر با چه چالشهایی روبرو هستند.
در این فیلم از لغو قانون حمایت از خانواده در سال ۵۷ گفته میشود. قانونی که در سال ۱۳۴۶ در دوره حکومت پهلوی دوم تصویب و در سال ۱۳۵۳ ارتقا یافته بود.
این فیلم با درد دل فیلمساز با مادربزرگ از دست رفتهاش آغاز میشود. پیش از به دنیا آمدن مینا کشاورز مادربزرگ از دنیا رفته است. علت مرگ او مانند یک راز در خانواده باقی مانده است. مادربزرگ که مینا «نوری جان» خطابش میکند، سالها پیش از انقلاب ۵۷ درگذشته است.
در فیلم نوری جان را با تنها عکسی که از خود به جا گذاشته، میبینیم. او در کودکی ازدواج کرده و زندگی پررنجی را گذرانده است. مینا در درد دلهایش با نوری جان از ظلمی که همواره به زن ایرانی میشود، سخن میگوید؛ اینکه چگونه پس از چهار دهه هنوز نتوانستهاند به حقوق مسلمشان دست پیدا کنند.
خشونت در خانه یکی از مهمترین معضلاتی است که در این فیلم به آن پرداخته شده است. گروهی از فعالان حقوق زنان با سرسختی کارگاههای متعدد برای زنان آسیبدیده برگزار میکنند و سعی در آگاهسازی آنها دارند.
در این میان، از آنها می خواهند داستانهای تلخ زندگیشان را مکتوب کنند و در اختیارشان قرار دهند تا بتوانند از این طریق صدایشان را به مقامهای در مجلس برسانند. آنها تلاش میکنند از این طریق به لایحهای برای حقوق برابر دست پیدا کنند.
این فیلم بدین ترتیب به سندی مبنی بر ادامه مبارزه زنان ایرانی برای دستیابی به حمایت و حقوق قانونی تبدیل میشود.
نظرها
نظری وجود ندارد.