شمار کشتهشدگان در خونینترین روز اعتراضات میانمار به ۱۸ نفر رسید
پلیس میانمار روز یکشنبه ۲۸ فوریه/۱۰ اسفند در خونینترین روز تظاهرات علیه کودتا، به سمت معترضان تیراندازی کرد و دست کم ۱۸ نفر را کشته و دهها نفر را زخمی کرد.
اعتراضات علیه کودتای نظامیان در میانمار که با تظاهرات مسالمتآمیز معترضان آغاز شد و ادامه پیدا کرد، با مقاومت کودتاگران وارد روزهای خونین شده است.
نیروهای امنیتی در چندین شهر به سوی معترضان تیراندازی کردند. در حالیکه منابع سیاسی و پزشکی و رسانههای میانمار از کشتهشدن حداقل ۷ معترض در درگیری پلیس با مردم خبر داده بودند، دفتر حقوق بشر سازمان ملل اعلام کرد شمار کشتهشدگان به دست کم ۱۸ نفر رسیده است.
این نهاد تایید کرد :
«نیروهای پلیس و ارتش با استفاده از اقدامات مرگبار و خشونت با تظاهرات مسالمت آمیز مردم برخورد کردهاند که طبق اطلاعات معتبر دریافت شده توسط دفتر حقوق بشر سازمان ملل حداقل ۱۸ کشته و بیش از ۳۰ زخمی برجای گذاشته است»
میانمار از زمان به قدرت رسیدن ارتش در یکم فوریه و بازداشت همزمان آنگ سان سوچی، رهبر دموکراسیخواه منتخب و بسیاری از رهبران حزب او وارد روزهای اعتراض شد. شورای نظامیان، حزب سوچی را که در انتخابات ماه نوامبر بیشترین آراء را به خود اختصاص داد، به تقلب در انتخابات متهم کرده و قدرت را قبضه کردند. این کودتا گامهای میانماری را که نزدیک به ۵۰ سال تحت حکومت نظامیان بود، در مسیر دموکراسی متوقف کرد. بهدنبال کودتا صدها هزار نفر به خیابانها آمدند و خشونت نیروهای امنیتی هنوز نتوانسته معترضان را به خانههایشان بازگرداند.
تشدید سرکوب معترضان به کودتا
پلیس روز یکشنبه در شهر یانگون تلاش کرد با شلیک نارنجکهای صوتی، گاز اشکآور و تیر هوایی معترضان را متفرق کند اما پس از اینکه این اقدامات نتوانست جمعیت را پراکنده کند، به روی معترضان آتش گشود. نیروهای ارتش نیز به کمک ماموران پلیس آمدند.
چارلز ماونگ بو، کاردینال ارشد میانمار در توییتر نوشت: «میانمار به میدان جنگ تبدیل شده است».
در تصاویر منتشر شده در رسانهها مجروحان توسط مردم به خارج از مسیر اعتراضات منتقل میشوند. پزشکی که مایل به فاش شدن نامش نبوده به خبرگزاری رویترز گفته که یکی از مجروحانی که با یک گلوله در قفسه سینه به بیمارستان آورده شده، جان داده است.
نیروهای امنیتی تجمع معلمان در یانگون را نیز با بمبهای صوتی بههم زدند و جان معلمی را که به خاطر این اقدام دچار حمله قلبی شد، گرفتند.
یکی از مقامهای سیاسی شهر داویی در جنوب میانمار هم در مصاحبه با رویترز تایید کرده که پلیس در این شهر معترضان را به گلوله بسته و سه نفر را کشته و چندین نفر را زخمی کرده است.
رسانه «میانمار نو» هم از کشته شدن دونفر در اعتراضات شهر ماندالای، دومین شهر بزرگ میانمار خبر داده است.
به گواه رسانههای داخلی و شاهدان محلی در شهرهای دیگر هم نیروهای امنیتی با حمله به معترضان اعتراضات را سرکوب کردهاند.
در یانگون پلیس همچنین برای پراکندن تجمع پزشکان و دانشجویان مقابل دانشکده پزشکی این شهر از نارنجکهای صوتی استفاده کرد. گروهی به نام «اتحاد پزشکان روپوش سفید» از دستگیری بیش از ۵۰ نفر از کادر پزشکی خبر دادند.
تلویزیون دولتی میانمار هم اعلام کرد نیروهای امنیتی بیش از ۴۷۰ نفر را روز شنبه دستگیر کردند اما از تعداد کسانی که روز یکشنبه بازداشت شدهاند هنوز خبری منتشر نشده است.
سرکوب شدید معترضان نشان از عزم ارتش برای تحمیل حاکمیت خود بر معترضانی دارد که نه تنها در خیابانها، بلکه بهصورت گستردهتر در بخش خدمات، مدیریت شهری، دادگستری، آموزش، بهداشت و رسانهها دست به نافرمانی مدنی زدهاند.
روز یکشنبه صدها نفر از معترضان در یانگون بهرغم خشونت نیروهای امنیتی حاضر به ترک خیابانها نشدند و با بستن مسیرها و سردادن شعار در خیابان ماندند. یک معترض گفت: «اگر حمله کنند از خودمان دفاع میکنیم و هرگز مقابل چکمههای نظامیان زانو نمیزنیم».
اخراج نماینده دائم میانمار در سازمان ملل به اتهام «خیانت به کشور»
تشدید خشونتها علیه معترضان بهدنبال اخراج نماینده دائم میانمار در سازمان ملل صورت گرفت. تلویزیون دولتی روز شنبه گزارش داد کیاو مو تون، سفیر دائم این کشور در سازمان ملل به خاطر «خیانت به کشور» اخراج شده است. او از سازمان خواسته بود تا «از هر اقدامی که لازم است» برای توقف کودتای نظامی و برگرداندن قدرت به دست دولت استفاده کند.
کیاو مو تون، در نیویورک به رویترز گفته که همچنان بر موضع خود باقی میماند و تصمیم گرفته تا زمانی که بتواند با کودتاگران مقابله کند.
ارتش میانمار پیش از این اعلام کرده که برگزاری انتخابات در این کشور را تضمین میکند و قدرت را واگذار خواهد کرد. وعدهای که تاریخ آن مشخص نیست.
آنگ سان سوچی، رهبر دموکراسیخواه میانمار نیز که معترضان خواهان آزادی بیقید و شرط او هستند، همچنان در بازداشت نظامیان است. سوچی ابتدا تحت اتهام واردات شش دستگاه واکیتاکی دستگیر شد. وکیل او نیز اعلام کرد که شورای نظامیان اتهام دومی را تحت «قانون ملی مدیریت بلایای طبیعی» به او وارد کرده است.
جلسه دادگاه سوچی فردا دوشنبه برگزار خواهد شد.
این گزارش با اطلاعات تازه بهروز شده است.
نظرها
نظری وجود ندارد.