کاهش قیمت نفت همزمان با چشمانداز گشایش در آخرین روز دور چهارم مذاکرات وین
نیویورک تایمز مینویسد تحریم نفتی ایران بعد از روی کار آمدن بایدن عملاً بیاثر شده است. طرفین در آخرین روز دور چهارم مذاکرات وین به جمعبند میرسند. نمایندگان مجلس از روند مذاکرات ناخشنودند.
دور چهارم مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا در چهارچوب کمیسیون مشترک برجام صبح چهارشنبه ۱۹ مه/ ۲۹ اردیبهشت در وین آغاز میشود. عباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران و رئیس هیأت ایرانی در وین در مصاحبهای ضمن اعلام خشنودی از روند مذاکرات اعلام کرد که طرفین در مذاکرات روز چهارشنبه به جمعبند میرسند و سپس به پایتختهای سیاسی خود بازمیگردند. عراقچی گفت:
«اکنون در موقعیتی قرار داریم که میتوانیم یک جمعبندی کلی داشته باشیم. چند موضوع کلیدی باید حل شود در مورد بقیه موارد توافق وجود دارد متن نگارش خوبی صورت گرفته است و موقع آن است که یک رجوعی به پایتخت داشته باشیم مشورتهای آخر صورت بگیرد و بعد انشاءالله مذاکرات را ادامه میدهیم.»
شاهرخ ناظمی، رایزن مطبوعاتی نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل در نیویورک از دیدار مجازی مجید تخت روانچی سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل با کریس مورفی سناتور آمریکایی خبر داد. ناظمی گفت:
«در ملاقات مجازی بعدازظهر سه شنبه با سناتور کریس مورفی، تخت روانچی با اشاره به مذاکرات جاری در وین، بر لزوم لغو عملی همه تحریمهای آمریکا که تحت عناوین مختلف وضع شده تاکید و از آن به عنوان کلید حل موضوع یاد کرد.»
بیانیه نمایندگان مجلس
روز گذشته ۲۰۰ نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی با صدور بیانیهای مخالفت خود را با لغو تفکیکشده تحریمهای آمریکا علیه ایران اعلام کردند. در این بیانیه آمریکا و اروپا به «نداشتن اراده جدی» برای رفع تحریمها متهم شدهاند. نویسندگان بیانیه گفتهاند کشورهای غربی در پی تحمیل توافقی هستند که ضمن اعمال محدودیتهای بیشتر در زمینه فعالیتهای هستهای بستری برای مذاکرات منطقهای و دفاعی ایجاد کند.
سید محمود نبویان، نماینده تهران و رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی صبح چهارشنبه در مصاحبه با خبرگزاری مهر گفت:
«بنده چندی پیش با عراقچی صحبت کردم و وی گفت که ما میگوییم در دوران اوباما و ترامپ ۱۶۰۰ تحریم علیه ایران اعمال شده است اما حرف آمریکاییها این است که تعداد تحریمها ۱۵۰۰ مورد است و ما باید مذاکره کنیم و بگوییم که تعداد تحریمها ۱۶۰۰ مورد است.»
حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی روز چهارشنبه در نشست هیأت دولت بدون اشاره به بیانیه روز گذشته نمایندگان مجلس گفت:
«واقعا عجیب است که وقتی میخواهیم تحریم را برداریم یک عده مرثیه میخوانند و ناراحت میشوند. مرثیهخوانی برای زندگی مردم با روضهخوانی برای تحریم قابل جمع نیست. نمیشود بگویند هم به فکر مردمیم ولی وقتی قرار است تحریم را برداریم ناراحت شوند.»
روحانی در ادامه افزود:
«چرا از مذاکرات وین ناراحتید؟ هی میگویند چرا مذاکره میکنید در حالی که این دولت وارد هیچ مذاکرهای نشد جز اینکه در آن پیروز شود. در صورتی که پیش از این، چنین نبود و در آن زمان بعضیها به مذاکره نرفتند مگر اینکه با یک قطعنامه علیه ایران برگردند.»
نیویورک تایمز: تحریم نفتی ایران عملا بیاثر شده است
در همان حال نیویورک تایمز در گزارشی که سهشنبه ۱۹ مه/۲۹ اردیبهشت منتشر کرد اعلام کرد که از بررسی تصاویر ماهوارهای و رصد تحرک نفتکشها در جهان مشخص است که از دی/ دسامبر سال گذشته بعد از روی کار آمدن جو بایدن میزان صدور نفت ایران بهطرز محسوسی افزایش یافته و عملا تحریم نفتی ایران در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ بیاثر شده است.
فریدون فشارکی، رییس هیات مدیره شرکت مشاوره امور انرژِی اف جی ای در مصاحبه با نیویورک تایمز گفت مقامات جمهوری اسلامی گمان میکنند تا وقتی که مذاکرات غیر مستقیم با آمریکا در وین ادامه دارد تحریمهای جدیدی علیه ایران وضع نمیشود.
نیویورک تایمز مینویسد دشوار میتوان میزان دقیق صدور غیرقانونی نفت ایران را تخمین زد. با این حال تحلیلگران بر اساس سطح تولید نفت خام در ایران و گنجایش ذخایر نفتی ایران حدس میزنند که صدور نفت در ایران بعد از روی کار آمدن بایدن به یک میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه در روز رسیده است.
فشارکی در مصاحبه با نیویورک تایمز گفت بخش عمدهای از نفت ایران به شرکتهای مستقل کوچک نفتی در چین با تحفیفهای بالا فروخته میشود.
گروه اتحاد علیه ایران هستهای اعلام کرده است که چین مهمترین مشتری نفت خام ایران است. بر این اساس در ماه مارس/ فروردین سال جاری ایران ۹۹۳ هزار بشکه نفت خام به چین صادر کرده است. در آوریل گذشته این میزان حدود ۴۴۸ هزار بشکه نفت خام بود. سوریه، امارات متحده عربی و مالزی از دیگر مشتریان نفت خام ایران در دوران تحریمهاست.
به گزارش نیویورک تایمز در دیدار مقامات آمریکایی و چینی درآلاسکا جیک سالیوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید و آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا ناخشنودی خود را از ادامه صدور نفت ایران به چین اعلام کردند.
روز گذشته میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی از «پیشرفت چشمگیر در مذاکرات وین» خبر داده بود. اولیانوف با انتشار پیامی در توییتر نوشت:
«اتفاق خارقالعادهای نیفتاده است گفتم که از نظر من پیشرفتهای مهمی حاصل شده. این صحت دارد، اما مسائل حلنشده هنوز باقی ماندهاند و مذاکرهکنندگان برای نهایی کردن توافق در خصوص احیای برجام به وقت و تلاش بیشتری نیاز دارند.»
قیمت نفت خام با انتشار این پیام روز گذشته بیش از یک و نیم درصد کاهش یافت. این روند در روز چهارشنبه ادامه دارد.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.