وضعیت واکسیناسیون کرونا در ایران: واردات ۶ میلیون دوز منتفی شد
تاکنون به ۳,۱ درصد جمعیت ایران واکسن کرونا تزریق شده. بیشتر این افراد دوز نخست خود را دریافت کردهاند. با این حال واردات واکسن کرونا همچنان با مشکلاتی همراه است. محموله ۶ میلیون دوزی واکسن که قرار بود از سوی بخش خصوصی وارد کشور شود، بهدلیل اتلاف وقت منتفی شد.
مسعود خوانساری، رئیس اتاق بازرگانی تهران اعلام کرد که محموله ۶ میلیون دوزی واکسن کرونا که قرار بود از سوی بخش خصوصی وارد کشور شود، منتفی شد.
خوانساری در اینباره گفت:
«واکسن کرونا کالایی است که در انبار نمیماند و با تقاضاهای دیگری که در جهان وجود دارد بلافاصله فروخته میشود. بنابراین دیگر نمیتوان به این ۶ میلیون دوز دست پیدا کرد.»
قرار بود مجوزهای واردات واکسن کرونا برای بخش خصوصی که از اواسط فروردین صادر شد در کوتاهترین زمان منجر به واردات واکسن شود اما در آستانه آخرین روزهای اردیبهشت هنوز واکسنی از سوی بخش خصوصی وارد نشده است.
دولت حسن روحانی ۷ فروردین ماه سال جاری تصویب کرد که بخش خصوصی هم بتواند با ارز نیمایی واکسن را با نظارت وزارت بهداشت وارد کند. این تصمیم دولت با مخالفتهایی همراه شد و بسیاری خریداری و واردات واکسن را وظیفه دولت دانستند.
۶ میلیون دوز واکسنی که قرار بود اتاق بازرگانی تهران وارد کند برای واکسیناسیون واحدهای تولیدی در نظر گرفته شده بود اما در بوروکراسی وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو گرفتار شد و فرصت واردات آن از دست رفت.
کیانوش جهانپور، سخنگوی سازمان غذا و دارو در اینباره گفت تاکنون بخش خصوصی حتی یک دوز واکسن وارد نکرده و «این بخش نباید موانع و بوروکراسیهای اداری را بهعنوان دلایل وارد نکردن واکسن مطرح کند؛ چرا که حداقل تا پشت مرزهای کشور، مشکلی برای تأمین واکسن وجود ندارد».
بهگفته جهانپور بیش از ۳۵ مورد مجوز واردات واکسن برای بخش خصوصی صادر شده و «قرار بود چندماه پیش ۲۵۰ هزار دوز واکسن وارد کنند اما نهتنها این مسئله محقق نشده که هماکنون همان شرکتها دوباره درخواست صدور مجوز برای واردات میلیونها دوز واکسن کردهاند».
براساس آخرین اعلام وزارت بهداشت جمهوری اسلامی تا روز گذشته سهشنبه ۲۸ اردیبهشت در مجموع دو میلیون و ۱۶۳ هزار و ۶۴۱ نفر دوز اول و ۴۰۷ هزار و ۵۱۹ نفر دوز دوم واکسن را دریافت کردهاند. مجموع دوزهای واکسن تزریقشده در کشور به دو میلیون و ۵۷۱ هزار و ۱۶۰ مورد رسید که این تعداد دوز واکسن تزریقی بهطور تقریبی معادل ۳,۱ درصد جمعیت کشور است. بیشتر واکسنهای تزریقی روسی و چینی بودهاند. بخش خصوصی از واردات واکسن روسی «اسپوتنیک وی» منع شده و تنها دولت آن را وارد میکند.
تأکید مسئولان در حال حاضر بر واکسیناسیون با تولیدات داخلی است و این ممکن است به واکسیناسیون کُند منجر شود.
براساس آمار وزارت بهداشت تاکنون ۵ میلیون و ۶۰۰ هزار دوز واکسن وارد کشور شده که از این آمار یک میلیون دوز یکشنبه صبح و یک میلیون و ۴۰۰ هزار دوز هم شامگاه یکشنبه (۲۶ اردیبهشت) وارد کشور شده است. محمولههای جدید وارداتی در شرایطی در میان استانها توزیع میشود که طی چند روز گذشته موجودی واکسن برخی از آنها به پایان رسیده یا در حال اتمام است.
در چنین شرایطی وقفه در واردات واکسن، فرایند واکسیناسیون را کند میکند. در روزهای اخیر استانهای خوزستان و سمنان اعلام کردند موجودی واکسن ندارند و در انتظار محموله جدید است؛ موجودی واکسن در بوشهر روز سهشنبه به پایان رسید؛ موجودی واکسن در استان هرمزگان رو به اتمام است؛ قزوین برای دوز دوم واکسن دریافت کرده، یزد و اردبیل محموله جدید دریافت کردهاند؛ موجودی فارس تمام شده، در تهران و گیلان هنوز واکسن وجود دارد اما رو به اتمام است و اصفهان و آذربایجان شرقی نیز در انتظار محموله جدید واکسن هستند.
سعید نمکی، وزیر بهداشت جمهوری اسلامی وعده داده که سرعت واکسیناسیون چند برابر شود و از روزانه ۱۷۰ هزار دوز کنونی به ۳۰۰ تا ۵۰۰ هزار دوز برسد.
روز چهارشنبه جعفر صادق تبریزی، رئیس مرکز مدیریت شبکه وزارت بهداشت اعلام کرد که «واکسن آزاد وجود ندارد و در صورت مشاهده بهطور حتم تقلبی است».
تبریزی گفت واکسیناسیون کادر آموزشی و معلمان در مرداد ۱۴۰۰ انجام میشود.
نظرها
نظری وجود ندارد.