درباره نسخه دلتای ویروس کرونا چه باید بدانیم؟
نسخه دلتای ویروس کرونا که یکی از چندین مورد جهشیافته ویروس است در بیش از ۸۵ کشور جهان از جمله ایران مشاهده شده است.
گونه دلتای کووید-۱۹ که بشدت مسری است کشورهایی را که برنامه وکسیناسیون عمومی در آنها به کندی جلو میرود هدف گرفته است.
این نسخه از ویروس کرونا نخستین بار در هند مشاهده شد و تا کنون در بیش از ۸۵ کشور جهان ردیابی شده است. این گونه پیشتر با نام B.1.617.2 یا گونه هندی شناخته شده بود. نام دلتا (برگرفته از حروف الفبای یونانی) را سازمان جهانی بهداشت برای این سویه جهشیافته ویروس انتخاب کرده است.
ویروسها به طور مرتب جهش پیدا میکنند و این تغییر در اغلب موارد مهم نیست. اما این نگرانی وجود دارد که برخی از این گونههای جهش یافته ممکن است طوری تغییر شکل دهند که مسریتر شده یا نوع شدیدتری از بیماری را سبب شوند به گونهای که واکسن نتواند در برابر بیماری ما را محافظت کند.
کارشناسان میگویند نوع دلتا آسانتر از دیگر انواع کووید-۱۹ انتقال مییابد زیرا جهشهای متعدد ویروس چسبیدن آن را به سلولهای بدن ما راحتتر کرده است.
در حال حاضر در بریتانیا گونه دلتا مسبب ۹۰ درصد موارد جدید ابتلا به بیماری کووید-۱۹ است و در آمریکا حدود ۲۰ درصد موارد جدید ابتلا به ویروس کرونا از ویروس کرونای نوع دلتا است.
هنوز روشن نیست که آیا افرادی که به ویروس نوع دلتا مبتلا میشوند بیماری در آنها شدیدتر یا طولانیتر از سایر مبتلایان است یا خیر.
دلتا پلاس
گونه دلتا پلاس نوع جهش یافته نسخه دلتا است. دلتا پلاس که با نام AY.1 نیز شناخته میشود تقریبا ۶۰ درصد سریعتر از نوع دلتا منتقل میشود.
این گونه همچنین راحتتر به سلولهای ریه میچسبد و مقاومت بیشتری در برابر داروهای موجود علیه کووید-۱۹ نشان میدهد.
کسانیکه به نوع دلتا پلاس کرونا مبتلا شدهاند علایم نوع دلتا و نوع بتای ویروس در آنها مشاهده شده است.
برخی از این این علایم شامل سرفه ، اسهال، تب، سردرد ،خارش پوست، تغییر رنگ انگشتان دست و پا، درد سینه و تنگی نفس است.
دلتا در ایران
نوع دلتای کرونا در ایران نیز مشاهده شده است. نخستین مورد ابتلا به نوع دلتا ۲۱ اردیبهشت سال جاری در ایران مشاهده شد.
هرچند مقامهای ایرانی در مورد تعداد مبتلایان به نوع دلتای کرونادر ایران آماری ارایه ندادهاند اما اظهار نظر آنها در لابلای اخبار از شیوع این گونه از بیماری کرونا در چندین استان ایران حکایت دارد.
فرهاد ابولنژادیان، رئیس دانشگاه علوم پزشکی اهواز پیشتر از شیوع گونه دلتا از طریق افراد شاغل در پروژههای عسلویه و پارس جنوبی هشدار داده بود.
در خبری دیگر پیام طبرسی،عضو کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا در ایران به شیوع سویه دلتا در سه استان بوشهر، هرمزگان و سیستان و بلوچستان اشاره کرده بود.
وی به تازگی از قرمز بودن شهرهای جنوبی ایران و ردیابی نوع دلتا در جنوب کشور خبر داده و گفته است مطمئناً در تهران و شهرهای دیگر هم مبتلایان به نوع دلتای کرونا وجود دارند.
از زمان فراگیری ویروس کرونا تا کنون بیش از ۱۸۰ میلیون نفر در سراسر جهان به یکی از انواع این بیماری مبتلا شده و نزدیک به چهار میلیون نفر جان باختهاند.
در ایران بنابر آمارهای رسمی بیش از ۳ میلیون مورد تایید شده ابتلا و ۸۳ هزار مورد مرگ ثبت شده است.
این باور وجود دارد که مقامهای ایرانی شمار مبتلایان و کشتهشدگان را کمتر از میزان واقعی اعلام میکنند و تعداد واقعی مبتلایان و قربانیان احتمالا سه برابر ارقام اعلام شده باشد.
نظرها
نظری وجود ندارد.