شهر غزنی در آستانه سقوط به دست طالبان، بنبست مذاکرات صلح در دوحه
ولسوالیهای افغانستان آتش جنگ را نزدیکتر از هر زمان دیگر میبینند. برخی ولسوالیها در سه ماه گذشته بارها میان دولت و طالبان دستبهدست شدهاند و جنگ اکنون به دروازه مرکز ولایتها رسیده است.
رسانههای افغانستان از قول منابع محلی در شهر غزنی اعلام کردند که طالبان از چهار جهت به این شهر حمله کرده است و اگر ارتش افغانستان به این شهر نیرو نفرستد، غزنی سقوط خواهد کرد.
این در حالی است که دفتر والی غزنی با انتشار یک اطلاعیه اعلام کرد که به اندازه کافی نیروی امنیتی در این شهر وجود دارد و آنها حملات طالبان را دفع خواهند کرد.
ولایت غزنی در جنوب غرب افغانستان از ۱۸ شهرستان یا ولسوالی تشکیل شده است. هماکنون ۱۵ ولسوالی در دست طالبان است و دولت افغانستان تنها در سه ولسوالی از جمله غزنی حاکمیت دارد. هفت ولسوالی این ولایت تنها در سه ماه گذشته سقوط کرده است. در زمانی که جنگ در این ولسوالیها هم در جریان بود، والی غزنی اطمینان میداد که نیروهای امنیتی بر طالبان فائق خواهند شد.
محمدعلی اخلاقی، نماینده مردم غزنی در پارلمان افغانستان به روزنامه هشت صبح گفت که ولسوالیهای غزنی پشت سر هم سقوط کردهاند و اکنون شهر غزنی نیز زیر تهدید است: «اگر حکومت به ما امکانات و تجهیزات نظامی بدهد، ما حاضر هستیم که به منطقه برویم و در کنار نیروهای امنیتی از مردم و نظام دفاع کنیم.» این عضو مجلس نمایندگان از بیتوجهی حکومت مرکزی به بهبود وضع امنیتی غزنی انتقاد کرد.
در مقابل محمد داوود لغمانی، والی غزنی تصاویری از خود در شبکههای اجتماعی منتشر کرد که او را در حال سرکشی به کمربندی غزنی و نقاط استقرار نیروهای ارتش نشان میداد. او سقوط غزنی به دست طالبان را شایعه نادرست خوانده است.
بنبست در دوحه، ادعای تصرف ۸۳ درصد از خاک افغانستان
در سمت دیگر ماجرا، ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان میگوید که این گروه هماکنون بر ۸۳ درصد از خاک افغانستان حاکم است. او در مصاحبه با خبرگزاری کار ایران، ایلنا، گفت که این گروه رفتار و منش خود را تغییر داده، دیگر با القاعده ارتباطی ندارد و به دنبال حسن همجواری با همسایگان افغانستان است: « حضور القاعده در افغانستان به گذشته برمیگردد. در آن زمان به دلیل حمله شوروی به افغانستان از تمام بلاد اسلامی برای جهاد علیه آنها به افغانستان آمدند و در همان زمان اعضای القاعده با مردم افغانستان همکار بودند. پس از گذر از دوران جهاد، به سران القاعده از طرف حکومت وقت تابعیت افغانستان داده شد و شاهد به وجود آمدن پدیدهای به نام «افغان – عربها» بودیم و متاسفانه این میراثی بود که برای امارت اسلامی به جای گذاشته شد. پس از دوران جهاد، ما سعی کردیم تا رفتار القاعده را کنترل کنیم اما اتفاقهایی افتاد که بعد از سال ۲۰۰۰ میلادی آنها یا به کشورهای خود رفتند یا دستگیر شدند... با این جریان مبارزه خواهیم کرد و هیچ ارتباطی هماکنون با القاعده نداریم. ما به هیچ وجه افکار داعش را قبول نداریم. آنها حتی ما را مُرتد میخوانند و به همین دلیل هیچ ارتباط مستقیمی با آنها وجود ندارد.»
مجاهد درباره دولت افغانستان هم گفت که پیشبینی میکند آمریکاییها محمد اشرفغنی، رئیسجمهور افغانستان را کنار خواهند گذاشت: «آنها از اشرف غنی هم عبور خواهند کرد؛ چراکه بایدن علناً اعلام کرده در زمانی که ۱۵۰ هزار نظامی در افغانستان داشتند باز هم شکست خوردند که این یک اعتراف آشکار به شکست است. از سوی دیگر اینکه گفته شده قرار است به ارتش افغانستان کمکهای لجستیکی شود، به نظرم با توجه به فسادهای گسترده در کابل این کمکها به جایی نخواهد رسید.»
در دوحه پایتخت قطر همین بیاعتمادی طالبان به دولت اشرف غنی و آمریکا خود را در توقف مذاکرات نشان داده است.
با وجود اینکه هیئت مذاکرهکننده دولت از یک ماه پیش به دوحه سفر کردهاند و منتظر چراغ سبز طالبان برای آغاز گفتوگوها هستند، طالبان مذاکره با این گروه را به تعویق انداخته است.
پیشروی طالبان در خاک افغانستان، خروج نیمی از نیروهای ناتو در ماه مه و البته نبود طرحی روشن از سوی دو طرف برای مذاکره از دلایل بنبست در مذاکرات صلح است.
تیم مذاکرهکننده دولت افغانستان به هشت صبح گفتند که طالبان برای شروع مذاکرات چراغ سبز نشان ندادهاند. طالبان در نظر دارند تا با موفق شدن در جبهههای جنگ، امتیاز بیشتری در مذاکرات صلح بهدست آورد.
اما به جز پیشروی در خاک افغانستان که به طالبان موضعی مستحکم در مذاکرات آتی میبخشد، یک اختلاف مبنایی میان خواستههای دولت و طالبان وجود دارد. طالبان خواستار استعفای دولت اشرف غنی است و دولت افغانستان هم میگوید که تنها با برگزاری انتخابات زودهنگام حاضر به کنارهگیری است.
در طرف مقابل، طالبان میگوید هیئتی که به دوحه فرستاده شده است شامل چهرههای اصلی تیم مذاکرهکننده دولت نیست و آنها با گروهی که اختیاری از خود ندارند مذاکره نخواهد کرد. طالبان میگوید که دولت اشرف غنی برای آنکه فشار افکار عمومی در جهان را متوجه طالبان کند با این اقدامهای نمایشی به دنبال مقصر جلوهدادن طالبان است.
به هر ترتیب همچنان که جنگ روایتها میان طالبان و دولت افغانستان در جریان است، جنگی بزرگتر بر روی زمین این کشور جاری است که زخم افغانستان را عمیقتر از قبل خواهد کرد.
نظرها
نظری وجود ندارد.