با سقوط لوگر، طالبان به ۵۰ کیلومتری جنوب کابل رسید ـ آمریکا و بریتانیا برای انتقال همکاران و شهروندان خود نیرو به افغانستان اعزام کردند
افغانستان در وضعیت دشواری قرار دارد. مراکز ولایتهای هرات، قندهار، هلمند، بادغیس و غور به دست طالبان افتادند. مقامهای آمریکا و بریتانیا اعلام کردند که برای انتقال شهروندان و همکاران محلی خود چند هزار نفر از نیروهای خود را به افغانستان اعزام میکنند.
گروه جهادیتندروی طالبان در ادامه پیشرویهایش در افغانستان توانست ظرف چند ساعت پس از تصرف بر قندهار و هرات، دومین و سومین شهر بزرگ افغانستان، شش مرکز ولایت دیگر را نیز جمعه ۲۲ مرداد اشغال کند: لشکرگاه مرکز ولایت هلمند، قلعه نو مرکز ولایت بادغیس، فیروزکوه مرکز تابستانی ولایت غور، ترینکوت مرکز ولایت اروزگان، قلات مرکز ولایت زابل و بالاخره پل علم مرکز ولایت لوگر.
با تصرف ولایتهای نیمروز، فراه، هرات، بادغیس و غور، تمام ولایتهای جنوبغرب افغانستان به کنترل طالبان در آمدند.
بدین ترتیب طالبان تاکنون بر ۱۸ مرکز ولایت در افغانستان کنترل دارند.
با سقوط ولایت لوگر و شهر پل علم، طالبان به ۵۰ کیلومتری جنوب کابل رسیده است.
طالبان همچون سایر ولایتهای تصرفشده، با ورود به شهر هرات، تمام زندانیان زندان مرکزی این ولایت را آزاد کردند.
صبح جمعه ۲۲ مرداد / ۱۳ اوت رسانههای افغانستان وضعیت هرات را آرام توصیف کردهاند و نوشتهاند که طالبان در برخی مراکز مهم دولتی و جادههای شهر مستقر هستند.
براساس گزارشهای منتشرشده شهر فیروزکوه، مرکز این ولایت، بدون درگیری به تصرف طالبان درآمده است.
شهر قلعه نو، مرکز ولایت بادغیس نیز در پی تسلیم فرماندهی ارتش بدون درگیری کاملاً به دست طالبان افتاد.
اعزام نیروهای آمریکایی و بریتانیایی
همزمان با ادامه پیشرویهای طالبان در افغانستان مقامهای آمریکایی اعلام کردند که برای تأمین امنیت سفارت خود در کابل و همچنین تسهیل روند خروج همکاران محلی خود حدود سه هزار سرباز به افغانستان میفرستد. بریتانیا نیز از اعزام حدود ۶۰۰ سرباز به افغانستان خبر داده است.
جان کربی، سخنگوی وزارت دفاع آمریکا، روز پنجشنبه، در بیانیهای اعلام کرد که طالبان در سراسر افغانستان در حال پیشروی هستند و سربازان آمریکایی برای اطمینان از امنیت کارمندان سفارت آمریکا و تسهیل خروج مترجمان افغان به کابل و دیگر پایگاههای نظامی آمریکا اعزام میشوند.
بهگفته کربی نخستین پرواز تا سه روز دیگر اولین سربازان را که شامل سه واحد نیروی زمینی، دو واحد نیروی دریایی و یک واحد ارتش است، به میدان هوایی کابل انتقال خواهد داد.
کربی گفت:
«ما با دقت و نگرانی وضعیت امنیتی موجود را زیر نظر داریم و بهتر است در این مورد احتیاط لازم را به خرج دهیم، مسئولیتپذیر باشیم و روندها را بررسی کنیم تا بهترین تصمیم را برای امنیت و امنیت مردم خود بگیریم.»
در مرحله بعدی برنامه انتقال سربازان آمریکایی به افغانستان، پنتاگون قصد دارد حدود یک هزار کارمند را خارج کند. به گفته سخنگوی وزارت دفاع آمریکا، این کارمندان تا چند روز دیگر در افغانستان یا دیگر مناطق از جمله قطر مستقر خواهند شد.
در مرحله سوم یک تیم پیاده نظام ارتش آمریکا بهعنوان نیروی واکنش سریع برای امنیت کابل از کارولینای شمالی به کویت اعزام خواهد شد.
بدین ترتیب در مجموع هشت هزار سرباز آمریکایی به افغانستان اعزام خواهند شد و فرماندهی آنها را پیت وازلی، فرمانده نیروی دریایی آمریکا، بر عهده خواهد داشت.
وزارت خارجه آمریکا گفته است مقامهای ارشد آمریکایی روز پنجشنبه با محمد اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان گفتوگو کردند و به او گفتند که آمریکا در مواجهه با خشونت طالبان به امنیت و ثبات افغانستان کمک خواهند کرد.
از ماه آوریل، سفارت آمریکا در افغانستان شروع به اعزام کارکنان غیرضروری خود به خانه کرد زیرا امنیت آنجا غیرقابل اطمینان بود.
سه مقام آمریکایی به آسوشیتدپرس گفتهاند که مذاکرهکنندگان آمریکایی در تلاش هستند تا از طالبان اطمینان بگیرند که به سفارت آمریکا در کابل حمله نخواهند کرد. این تلاش به رهبری زلمی خلیلزاد، فرستاده ارشد آمریکا در مذاکرات با طالبان انجام خواهد شد.
بن والاس، وزیر دفاع بریتانیا نیز از اعزام ۶۰۰ نفر از نیروهای نظامی این کشور برای کمک به شهروندان بریتانیایی و مترجمان محلی آنها به افغانستان اعزام میکند.
والاس گفت بریتانیا سفارت خود را از حومه منطقه سبز امن به مکانی امنتر نزدیک مرکز کابل منتقل میکند.
وزیر دفاع بریتانیا درباره آخرین وضعیت افغانستان گفت که این کشور در آستانه ورود به یک جنگ داخلی گسترده است و غرب باید بفهمد که طالبان یک موجودیت واحد نیست بلکه موجودیتی هزارسر از منافع در حال رقابت با یکدیگر است.
حدود ۲۰۰ دیپلمات و سرباز بریتانیایی در حال تخلیه هستند، اما آمار دقیقی در این باره اعلام نشده است. بریتانیا انتظار دارد تا ۴۰۰۰ شهروند افغان را نیز تخلیه کند. سایر دولتهای غربی نیز در پی بیم از پیشروی طالبان در سراسر کشور، برنامههای تخلیه کارکنان سفارتهای خود را تسریع میکنند.
یک مقام رسمی کانادایی روز پنجشنبه به آسوشیتدپرس گفت که نیروهای ویژه کانادایی به افغانستان اعزام میشوند تا کارکنان سفارت در کابل را تخلیه کنند.
سفارت آلمان در کابل روز پنجشنبه در توئیتی از همه شهروندان خود خواست هر چه زودتر افغانستان را با پروازهای تجاری ترک کنند.
نظرها
نظری وجود ندارد.